Universiteit Leiden

nl en

Beleid, Bestuur en Organisatie (BSc)

De specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie van de Bachelor Bestuurskunde richt zich op vraagstukken uit het openbaar bestuur met actuele thema's zoals de coronacrisis, het klimaat, asielbeleid, voedselveiligheid, terrorismebestrijding en internationale invloeden als de Brexit. Hier leer je hoe beleid tot stand komt en hoe organisaties in de publieke sector werken.

Meeloopdagen Bestuurskunde

Doe mee met een meeloopdag op onze campus in Den Haag.

Bekijk het programma en meld je aan

Voorlichtingsactiviteiten

Meeloopdagen

Tijdens de meeloopdagen volg je een van de Bestuurskunde colleges samen met onze studenten. Studentambassadeurs zullen je natuurlijk ook alles vertellen over de opleiding en over studeren in Den Haag. Tenslotte is er ook alle gelegenheid om je vragen te stellen.

Meer over de Meeloopdagen >>

Wil je een vraag stellen over hoe het is om Bestuurskunde te studeren? Het studentenleven in Leiden of Den Haag? Of over het verschil tussen de twee specialisaties van de Bachelor Bestuurskunde? Vraag het aan één van onze Bestuurskunde studenten!

Chat met een student >>

Jaydey Marinus

Studentambassadeur Beleid, Bestuur en Organisatie

Jaydey Marinus

"De benadering van maatschappelijke problemen vanuit verschillende perspectieven is wat deze opleiding zo waardevol én leuk maakt."

Wat voor mij deze opleiding zo waardevol maakt en in het specifiek de track BBO, is de benadering van maatschappelijke problemen vanuit verschillende perspectieven. Door disciplines zoals politicologie, recht, sociologie en filosofie mee te nemen in een analyse zorgt dat voor een meer compleet beeld van een maatschappelijk probleem, waardoor deze voor mij beter te begrijpen valt en zo in de toekomst beter op te lossen valt. Ik heb gekozen voor deze track, omdat ik zeer geïnteresseerd ben in mensen hun gedrag en de publieke sector. In vakken zoals sociologie, publiek management en organisatietheorie komt in het specifiek naar boven. Een ander leuk aspect van deze vakken vind ik de directe toepasbaarheid van kennis op de alledaagse werkelijkheid, dit zag ik onder andere terug wanneer ik bijvoorbeeld de krant aan het lezen was en kenmerken waren zelfs zichtbaar bij de organisatie van mijn eigen bijbaan. Dit maakt het voor mij een zeer interessante en relevante opleiding. 

Bernard Bernards

Universitair docent

Bernard Bernards

"Wat mij aanspreekt aan de bestuurskunde is dat het zo'n actueel vakgebied is."

De Bachelor Bestuurskunde - BBO is een brede bestuurskundige opleiding, waarbij studenten zowel een gedegen basis krijgen van de bestuurskunde als kennis maken met verschillende hulpdisciplines, zoals geschiedenis, sociologie en recht. Wat mij aanspreekt aan de bestuurskunde is dat het zo'n actueel vakgebied is. Wat ik 's ochtends in de krant lees, is vaak 's middags de opening van mijn college. Op die manier gaat de stof leven voor de studenten. Zeker omdat studenten vervolgens zelf theorieën gaan toepassen op actuele vraagstukken in de werkgroepen en opdrachten.

Hiske Doornekamp

Student Beleid, Bestuur en Organisatie

Hiske Doornekamp

''Wat ik zo leuk vind aan deze bachelor is dat je naar maatschappelijke problemen kijkt vanuit de politicologie, sociologie, economie en het recht. Omdat ik een brede interesse heb sprak de combinatie van die vier perspectieven me erg aan, en de opleiding heeft me niet teleurgesteld. Hoe verder je komt in de studie, hoe leuker het wordt, omdat je steeds specifieker ingaat op onderwerpen die bestuurskundigen interessant vinden.''

Waarom Beleid, Bestuur en Organisatie (BBO) studeren?

 • Je ontwikkelt een brede visie door kennis van recht, sociologie, geschiedenis en filosofie.
 • Je gaat kwesties vanuit verschillende invalshoeken en op meerdere niveaus analyseren.
 • Je leert de beleidsmatige aanpak van kwesties als decentralisatie van overheidstaken, de coronacrisis, leiderschap, Europees monetair beleid en de energietransitie.
 • Je kijkt vooruit naar interessante functies bij de (semi-)overheid en het bedrijfsleven.
 • Je wilt begrijpen hoe organisaties in de publieke sector functioneren en beleid ontstaat.
 • Je bent betrokken bij wat in de samenleving gebeurt.

Hoogleraar Publiek Management over de lessen van het besturen en managen in crisistijd

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Beleid, Bestuur en Organisatie (BBO) aan de Universiteit Leiden?

 • Er heerst een informele sfeer waarin je veel persoonlijk contact heb met studenten en docenten, bijvoorbeeld in de werkgroepen waar je in teamverband aan opdrachten werkt.
 • Je krijgt intensieve begeleiding om het optimale uit je studie te halen.
 • Je studeert Beleid, Bestuur en Organisatie op onze nieuwe locatie Wijnhaven in het centrum van Den Haag, het bestuurlijke hart van Nederland; waar de regering het land bestuurt en samen met beleidsmakers en belangrijke maatschappelijke organisaties nationaal én internationaal beleid maakt.
 • Je leert beleid, organisatie en management in de publieke sector verbeteren.

Past deze studie bij jou?

Je bent een doordenker. Je gaat niet op je eerste impuls af maar kijkt eerst wat er allemaal meespeelt. Lokaal, nationaal èn internationaal. Die mindset maakt Beleid, Bestuur en Organisatie de studie voor jou. Hier ga je aan de slag met complexe maatschappelijke issues en bouw je mee aan bestuur en beleid.

Wil jij Bestuurskunde: Beleid, Bestuur en Organisatie studeren? Dan geldt het volgende vast en zeker voor jou!:

 • Ik kijk kritisch naar politiek, bestuur en samenleving.

 • Ik wil werken aan intelligente oplossingen waarbij de overheid een rol kan spelen.

 • Ik vertaal plannen naar praktische uitvoerbare oplossingen.
 • Ik duik graag de diepte in om complexe kernvraagstukken van het openbaar bestuur te doorgronden.
 • Ik wil weten hoe de publieke sector functioneert en wat de uitdagingen zijn.
 • Ik ben geboeid door beleids- en bestuursvorming en heb interesse in recht, sociologie, geschiedenis en ethiek.

Herken jij je in de bovenstaande beschrijving? Dan is Beleid, Bestuur en Organisatie van de Bachelor Bestuurskunde de studie voor jou!

Toelating en aanmelding

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.