Universiteit Leiden

nl en

Economie, Bestuur en Management (BSc)

In deze specialisatie leer je complexe economische en financiële uitdagingen het hoofd te bieden. Je bouwt kennis op van meerdere wetenschappen en oriënteert je op internationale bestuurlijk-economische issues. Dat biedt je mooie toekomstkansen.

Joost Mertens

Student Economie, Bestuur en Management

Joost Mertens

''Vooral de combinatie van verschillende disciplines van waaruit je een maatschappelijk onderwerp bekijkt spreekt me aan. Op de middelbare school had ik al wat met economie, maar het leuke aan deze economische track van Bestuurskunde vind ik dat het gecombineerd wordt met andere vakgebieden, wat het heel divers maakt. Zo krijgen we rechtenvakken, maar bijvoorbeeld ook bestuurskundige vakken over beleidsvoering. Een aantal vakken wordt ook gedeeld met de BBO track, zoals Inleiding Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek en Statistiek.''

Waarom Economie, Bestuur en Management (EBM) studeren?

 • Je vindt je weg in complexe financieel-economische kwesties op basis van je kennis in vakgebieden als economie, publiek management, politicologie en recht.
 • Je zoekt oplossingen voor, bijvoorbeeld, de gevolgen van de crisis, inefficiënte economische Europese integratie, onbetaalbaarheid van het zorgstelsel.
 • Je leert hoe je economisch beleid kunt verbeteren, alsmede de daarmee samenhangende organisatie en management van de publieke sector.
 • Je maakt kennis met interessante werkplekken voor afgestudeerde bestuurskundigen in de (semi-)publieke en private sector.

Waarom Economie, Bestuur en Management (EBM) studeren aan de Universiteit Leiden?

 • Je ontwikkelt een brede kijk op maatschappelijke vraagstukken met een economische component.
 • Je krijgt individuele, intensieve begeleiding om het optimale uit je studie te halen.
 • Er heerst een informele sfeer waarin je veel persoonlijk contact hebt met studenten en docenten, bijvoorbeeld in de werkgroepen waar je in teamverband aan opdrachten werkt.
 • Je studeert in een volledig nieuwe locatie in het centrum van Den Haag met zeer moderne onderwijsfaciliteiten.

Past deze studie bij jou?

EBM is uniek omdat je enerzijds je  kennis van bestuurskunde uitbouwt en anderzijds economie een groot aandeel in het programma heeft. Deze specialiteit spreekt je dus vooral aan als je het leuk vindt om te kijken naar de economische kant van bestuur.

 • Ben je maatschappelijk betrokken en kijk je kritisch naar economische beleid, bestuur en samenleving?
 • Wil je inzicht krijgen in het functioneren van het openbaar bestuur, de totstandkoming en effecten van economisch beleid, en leren wetenschappelijke inzichten te combineren voor oplossingen voor op maatschappelijke problemen met een economischen component?
 • Wil je een rol in het verbeteren van de publieke dienstverlening?

Drie keer JA? Dan is EBM zeker iets voor jou.

Toelating en aanmelding

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.