Universiteit Leiden

nl en

Bestuurskunde (BSc)

Onze samenleving kent veel ingewikkelde vraagstukken. Als jij graag nadenkt over bestuurlijke oplossingen voor maatschappelijke issues, dan zit je bij Bestuurskunde goed.

Waarom Bestuurskunde studeren?

Bij Bestuurskunde ga je aan het werk met grote uitdagingen waar de publieke sector mee geconfronteerd wordt in de 21ste eeuw. We analyseren, geven duiding en bouwen mee aan oplossingen voor maatschappelijke problemen van nu. Vluchtelingenbeleid, de kloof tussen arm en rijk in grote steden, de effecten van diversiteitsbeleid binnen ministeries voor de carriere van vrouwelijke ambtenaren, het hervormen van de Europese Unie na de Brexit; zo maar een greep uit de prikkelende kwesties die je bij Bestuurskunde op je bord krijgt.

Rik de Ruiter

Universitair hoofddocent

Rik de Ruiter

"Binnen Bestuurskunde richten we ons op maatschappelijke vraagstukken. We analyseren de rol van de publieke sector bij het formuleren en uitvoeren van beleid om complexe, 21ste-eeuwse uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Hiervoor is kennis nodig over wat er speelt binnen de overheid, het bedrijfsleven en belangengroepen, zowel op nationaal als internationaal niveau."

Michael van de Wetering

Student Bestuurskunde

Michael van de Wetering

''De nieuwe campus in Den Haag zit op een geweldige locatie, in het hart van politiek en bestuurlijk Nederland. Het kan gebeuren dat je op weg naar college ineens een minister met zijn ambtenaren ziet lopen. En binnen twee minuten zit je op het Binnenhof. Handig toen we een vlog moesten maken voor Politicologie; bijna iedereen had wel een bekende politicus voor zijn filmpje weten te strikken.''

Mahamed Xasan

alumnus, adjunct-inspecteur

Mahamed Xasan

"Bestuurskundigen krijgen vaak de opdracht te werken in een dynamische en maatschappelijk relevante werkomgeving. Bestuurskunde is een mooie studie om zowel binnen als buiten het publieke domein te werken. Dat is uitdagend en is van toegevoegde waarde aan de maatschappij."

Waarom Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden?

  • Je ontwikkelt een brede kijk op maatschappelijke vraagstukken met colleges op vakgebieden als publiek management, organisatietheorie, politicologie en recht. Je leert deze wetenschappelijke inzichten te combineren voor structurele oplossingen.  

  • Kies de specialisatie die bij je interesse en toekomstplannen past: Beleid, Bestuur en Organisatie (BBO) of Economie, Bestuur en Management (EBM).

  • Tijdens de hele studie werk je aan schriftelijke en mondelinge vaardigheden die je als bestuurskundige in de moderne samenleving nodig hebt.  

  • De bacheloropleiding is persoonlijk: werkgroepen hebben maximaal 25 studenten. 

  • Je krijgt individuele, intensieve begeleiding om het optimale uit je studie te halen. Deze begeleiding wordt verzorgd door studieadviseurs en docent-mentoren. 

  • Je studeert op een volledig nieuwe locatie in het centrum van Den Haag aan de Wijnhaven met zeer moderne onderwijsfaciliteiten

Meer redenen om voor Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden te kiezen.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Past deze studie bij jou?

Bij Bestuurskunde doe je de vaardigheden op om bestuurlijke vragen te analyseren, helder uiteen te zetten en creatieve antwoorden te formuleren. Je leert zelfstandig na te denken, onderzoek te doen en effectief samen te werken.

  • Ben je maatschappelijk betrokken en kijk je kritisch naar politiek, bestuur en samenleving?
  • Wil je een rol in het verbeteren van de publieke dienstverlening?
  • Ben je een doorzetter met een gezonde dosis nieuwsgierigheid?

Drie keer JA? Dan is Bestuurskunde zeker iets voor jou.

Toelating en aanmelding

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie