Universiteit Leiden

nl en

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Onderzoeksplatform ACPA-KABK-KC

De Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) aan de Universiteit Leiden, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en het Koninklijk Conservatorium (KC) werken samen aan de oprichting van een nieuw platform voor onderzoek in en met de kunsten.

Onderzoek in en met de kunsten

Het platform moet kunstenaars en ontwerpers in staat stellen onderzoeksprojecten met elkaar te delen, kennis en ervaringen uit te wisselen en de zichtbaarheid van hun onderzoek te vergroten. Het moet nieuwe initiatieven stimuleren en samenwerking tussen onderzoekers, binnen en voorbij de grenzen van disciplines, mogelijk maken.

De Geheime Tuin, door Justin Bennett, een GPS-audiowandeling, Amsterdam 2020 foto: Justin Bennett

Interdisciplinaire Onderzoeksgroep

Een van de eerste initiatieven van het onderzoeksplatform was het opzetten van een experimentele, eenjarige, Interdisciplinaire Onderzoeksgroep. De deelnemers zijn onderzoekers uit verschillende kunstdisciplines die lesgeven aan KC, KABK en ACPA: Justin Bennett (KC), Lyndsey Housden (KABK), Thalia Hoffman (ACPA) en Jed Wentz (ACPA). Samen met lectoren Paul Craenen (KC) en Alice Twemlow (KABK) verkennen ze raakvlakken tussen hun onderzoekspraktijken en wisselen ze ervaringen uit.

 

Deelnemers Interdisciplinaire Onderzoeksgroep:

De groep onderzoekt de waarden van verschillende onderzoeksmethoden, werkprocessen en vormen van disseminatie in relatie tot hun individuele onderzoeksprojecten. Bovendien bespreken ze de uitdagingen en implicaties van inter- en transdisciplinaire praktijken in onderzoek en onderwijs. In de loop van het proces worden andere onderzoekers en onderzoeksgroepen binnen de gemeenschap uitgenodigd om aan de gesprekken deel te nemen. Op een later moment dit jaar zal er ook ruimte zijn voor meer publieke betrokkenheid bij het onderzoek dat in de groep wordt uitgevoerd.

Digitaal platform


Ook zijn voorbereidingen begonnen om een digitaal platform op te zetten. Dit platform, dat later dit jaar officieel wordt gelanceerd, staat in het teken van het presenteren en delen van onderzoeksprocessen en -resultaten.

Deel je ideeën

Contact

Heb je een vraag, een opmerking of wil je jouw ideeën delen over dit nieuwe platform, stuur dan een bericht naar Lianne van Roekel, coordinator l.vanroekel@hdkdenhaag.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.