Universiteit Leiden

nl en

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Veelgestelde vragen

Vind hier de meeste gestelde vragen.

Wat is ACPA?

De Academy of Creative and Performing Arts is een instituut dat o.a. keuzevakken en minoren aanbiedt op het gebied van muziek, beeldende kunst en design.

Zijn jullie een opleiding?

Nee, de Academy of Creative and Performing Arts biedt losse keuzevakken en minoren op het gebied van muziek, beeldende kunst en design, geen Bacheloropleiding.

Kan ik de keuzevakken volgen als ik een Bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden volg?

Iedere student die een bachelorstudie volgt aan de Universiteit Leiden, kan de keuzevakken van ACPA volgen. Dit kan in de vrije keuzeruimte in het derde jaar, maar ook in jaar 1 of jaar 2 – extra-curriculair.

Welke kosten zijn er verbonden aan het volgen van de keuzevakken muziek, beeldende kunst of design?

Er zijn geen kosten aan verbonden, studenten betalen alleen collegegeld voor hun bachelorstudie. Wel kan het zo zijn dat er beperkte materiaalkosten zijn voor de vakken Talenttraject Beeldende Kunst: Practicum Artium (PA).

Waar  vind ik de vakken?

Je vindt alle keuzevakken op het gebied van muziek, beeldende kunst en design via deze link.

Welke vakken zijn er?

Je vindt alle keuzevakken op het gebied van muziek, beeldende kunst en design via deze link.

Welke vakken zijn er op het gebied van Beeldende Kunst en Design?

Het Talenttraject Beeldende Kunst: Practicum Artium (PA) bestaat uit vier losse keuzevakken: Schilderen, Tekenen, Fotografie en Grafisch Ontwerpen. Deze duren elk een heel studiejaar. Daarnaast zijn er theoretische keuzevakken die je kunt volgen aan de KABK, bv.: Researching Assemblages, Maps, Mapping and Mapmaking, Exploring a Personal Approach in Writing, Epistolary Approaches en Exhibition Research Lab.

Welke vakken zijn er op het gebied van muziek?

Het Talenttraject Muziek: Practicum Musicae (PM) duurt maximaal drie jaar en is een programma dat bestaat uit praktijk-  en theorielessen die je volgt aan het Koninklijk Conservatorium, tijdens je bachelorstudie aan de Universiteit Leiden.

De Minor Music Studies bestaat uit zes vakken, en is te volgen tijdens het derde jaar van je bachelorstudie aan de Universiteit Leiden.

De Minor Creative Strategies for Society in Change bestaat uit vier vakken, en is te volgen tijdens het derde jaar van je bachelorstudie aan de Universiteit Leiden.

Practicum Musicae

Waaruit bestaat Practicum Musicae?

PM bestaat uit privélessen instrument of vocaal, muziektheorielessen en samenspel-coaching.

Hoe lang duurt Practicum Musicae?

Het hele programma duurt 3 jaar. Je kunt er ook voor kiezen om het maar 1 of 2 jaar te volgen. Je kunt in je eerste jaar bachelorstudie beginnen, maar ook in je 2e of 3e jaar. Je kunt PM afronden tijdens een eventuele Masterstudie aan de Universiteit Leiden.

Hoe werkt de toelating tot Practicum Musicae?

Voor 1 maart kun je je opgeven als je auditie wilt doen voor PM vanaf september. Je doet dit door een mailtje aan pm@koncon.nl

Op basis van een auditievideo en je muzikaal CV kun je worden uitgenodigd voor een live toelatingsexamen. Op basis van jouw niveau en prestatie tijdens het toelatingsexamen kun je worden toegelaten tot Practicum Musicae. Als er meer studenten een voldoende goede auditie hebben gedaan dan er plaatsen zijn binnen PM, worden de studenten met de beste auditieresultaten toegelaten tot PM.

Het niveau dat je dient te hebben op je instrument of als vocalist, is vergelijkbaar met het niveau voor toelating tot het Voorbereidend Jaar van een Bachelorstudie aan het Koninklijk Conservatorium.

Hoe meld ik me aan PM?

December:

Mail: PM@koncon.nl

Januari/februari:

Maak een video

Februari

Stuur je aanmelding voor 1 maart 2023

April/Mei:

Mogelijk: tweede ronde (live audities)

Juni:

Definitieve uitslag toelating

 

Practicum Artium

Hoe meld ik me aan Practicum Artium?

Je volgt in augustus of in december/januari de link in de studiegids op de pagina van het gekozen vak. Je wordt daarna uitgenodigd voor een motivatie- en portfoliogesprek.

Hoe lang duurt Practicum Artium?

Ieder vak duurt een heel jaar.

Hoe werkt toelating tot Practicum Artium?

Je kunt je in augustus en in december/januari inschrijven via een link op de pagina van je gekozen PA-vak in de online Studiegids van de Universiteit Leiden. Daarna word je uitgenodigd voor een motivatiegesprek. Je vertelt dan aan de docent waarom je het vak wilt volgen en je laat eerder gemaakte werken zien in de dezelfde discipline als het vak dat je wilt volgen (bv. Tekenen, schilderen, fotografie). In de week na je toelatingsgesprek hoor je of je wordt toegelaten. Als je bent toegelaten, begint de week daarna het vak.

Welke Practicum Artium-vakken zijn er?

Practicum Artium (PA) bestaat uit vier vakken:

Schilderen

Tekenen

Fotografie

Grafische Vormgeving

Waar vinden de lessen plaats?

Practicum Musicae wordt aangeboden aan het Koninklijk Conservatorium

Practicum Artium wordt aangeboden aan de Koninklijk Academie van Beeldende Kunsten (KABK) 

De keuzevakken muziek worden aangeboden aan de Universiteit Leiden of aan het Conservatorium.

De minoren Music Studies en Creative Strategies for a Society in Change worden aangeboden aan de Universiteit Leiden.

Ik wil meer weten over de double degree / dubbele bachelor aan de KABK en de Universiteit Leiden, waar vind ik informatie?

Die vind je hier!
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.