Universiteit Leiden

nl en

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Over ACPA

De Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) verzorgt artistiek onderzoek en onderwijs in de kunsten.

ACPA is een onderzoeksinstituut van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden en belichaamt het samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten Den Haag (het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten). Naast onderzoek in en naar de kunsten biedt ACPA academisch onderwijs voor kunststudenten en kunstonderwijs voor studenten aan de universiteit. Verder organiseert het instituut culturele evenementen op het snijvlak van kunst en kennis.

ACPA is gevestigd in het centrum van Leiden en staat onder leiding van een wetenschappelijk directeur en een zakelijk directeur. Bij ACPA zijn verder twee hoogleraren, drie universitair docenten, zeven ondersteunende medewerkers werkzaam en daarnaast freelance promotiebegeleiders en docenten. ACPA heeft vier professoren emeriti. Ook zijn er twee eredoctoraten verleend in 2005 en 2015.

Promoveren in de kunsten
ACPA heeft als enige instituut in Nederland doctoraatstrajecten in de kunsten, waar kunstenaars promotieonderzoek kunnen doen. Op dit moment zijn ruim zestig kunstenaar-onderzoekers bezig met promotieonderzoek. Ook kent ACPA enkele onderzoeksprojecten, zoals Critical Making dat gefinancierd is door de NWO in het programma Smart Culture.

Onderwijs
Studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten kunnen praktisch en academisch kunstonderwijs volgen. Het onderwijs van ACPA omvat:

  • academische keuzevakken kunst en muziek, waarmee studenten ook een minor kunnen samenstellen;
  • de talentenprogramma’s Practicum Musicae aan het Koninklijk Conservatorium en Practicum Artium aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten voor studenten uit Leiden
  • een double degree-programma, bestaande uit de opleidingen Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en Arts, Media & Society aan de Universiteit Leiden;
  • onderwijsuitwisseling, de mogelijkheid voor Leidse studenten om keuzevakken te volgen aan de Hogeschool der Kunsten in Den Haag en voor kunst- en muziekstudenten om vakken aan de Universiteit Leiden te kiezen.


Historie
ACPA is in 2001 opgericht door prof. Frans de Ruiter als Faculteit der Kunsten, om onderzoek in de kunsten en academisch én praktisch kunstonderwijs te bevorderen. Vanaf 2009 valt ACPA als onderzoeksinstituut onder de Faculteit der Geesteswetenschappen. Sinds het najaar van 2016 heeft de oprichter de leiding overgedragen aan een nieuwe, tweekoppige directie.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.