Universiteit Leiden

nl en

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Minor Music Studies

Muziek als een veelzijdig en integraal onderdeel van onze samenleving.

Minor Music Studies

Binnen de minor Music Studies leer je op een andere manier over muziek na te denken. Muziek is meer dan alleen een kunstvorm, meer dan entertainment. Welke verschillende rollen speelt muziek in onze maatschappij? Welke invloed heeft de huidige maatschappij op muziek? En omgekeerd: welke invloed heeft zij op bijvoorbeeld politiek, media en technologie?

Alomtegenwoordig

Muziek, sound design en sound art zijn alomtegenwoordig in onze dagelijkse omgeving. Hoe worden muziek en geluid gebruikt, hoe beïnvloeden ze ons? Waarom dansen we op muziek? Kan muziek ons beter maken als we ziek zijn? Hoe functioneert technologie bij het beluisteren, ontdekken en creëren van muziek?

De verschillende rollen, posities en functies van muziek

Aan de hand van theorieën uit o.a. de sociologie, psychologie en filosofie bestudeer je en reflecteer je op de verschillende rollen, posities en functies van muziek.
Je gaat aan de slag met cultuurfilosofie; je onderzoekt artistieke, sociaal-politieke en zelfs ethische aspecten van muziek. Je krijgt inzicht in de geschiedenis en huidige ontwikkelingen van muziek en sound art. De definities van ‘popular’ en ‘global’ in relatie tot muziek worden onder de loep genomen, evenals muziek en cognitie, de rol van het internet, Artificial Intelligence en elektronische muziek.

Luister naar muziek, maak muziek, maar bestudeer het ook, reflecteer en bespreek het fenomeen muziek in al haar facetten! 

Is deze minor iets voor jou?

In de minor Music Studies komen praktijk en theorie samen. Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen om deze minor te volgen. Ook wanneer je benieuwd bent naar de wisselwerking tussen muziek en maatschappij, meer wilt weten over muziek, sound art of cultuurwetenschappen is deze minor iets voor jou.

Na het volgen van deze minor heb je een breed inzicht verkregen in wat muziek is en in de invloed die muziek, mens en maatschappij op elkaar hebben.

Interview Rogier Schneemann met Ben Samama

Bekijk hieronder het interview tussen onderwijscoördinator Rogier Schneemann en songwriter Ben Samama, gehouden als onderdeel van het vak 'Popular and Global Music' van de minor Music Studies.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Informatie

Meer informatie vind je in de Studiegids!

Heb je een vraag, stel deze dan aan Onderwijscoördinator Rogier Schneemann.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.