Universiteit Leiden

nl en

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

PRE-Class Popular Music: Selling Rebellion

Ook voor scholieren die vooral geïnteresseerd zijn in de invloed van muziek is er een PRE-Class. Bij Pop Music ontdek je hoe muziek wordt gebruikt door mensen die zich afzetten tegen de hedendaagse maatschappij. Sinds lange tijd is muziek namelijk van belang bij de identiteitsontwikkeling van mensen, culturen en landen.

Popular Music: Selling Rebellion

Singer-songwriters, punk headbangers, rappers met een scherpe tong: wat ze allen gemeen hebben is een geschiedenis van sociale betrokkenheid die hun muziekstijlen definieert. Overigens hebben ze ook een ingewikkelde relatie met het commerciële systeem dat hun muziekwerk produceert en distribueert. Deze cursus biedt een unieke kans om de populaire muziekwereld te verkennen vanuit het oogpunt van de relatie met zowel de politiek als de industrie. In zekere zin betekent 'populair' datgene wat door de meerderheid wordt gewaardeerd, maar soms betekent het ook dat wat in tegenspraak is met de 'volwassen' culturen en andere uitingen van de mainstream. De ontwikkeling van subculturen en muziekscènes in verzet tegen de 'status quo' is verweven met een krachtig element van verzet en rebellie dat de moeite waard is om uitgebreid te bespreken. Daartoe zullen studenten kwesties als identiteit, betekenis, ongelijkheid en politieke economie onderzoeken om de verschillende facetten van populaire muziek als veld beter te begrijpen. Deze cursus biedt nieuwe inzichten in deze zaken door te luisteren naar populaire liedjes met een kritisch oor, door af te stemmen op huidige trends en actuele cases in het licht van belangrijke culturele theorieën.

PRE-Classes

De Pre-University Classes (PRE- Classes) zijn speciaal ontwikkeld voor die leerlingen die behoefte hebben aan een wetenschappelijke uitdaging naast hun vwo-opleiding en al willen ervaren wat het betekent om student te zijn. ACPA verzorgt in 2020/2021 de PRE-Class- Popular Music en PRE-Class Practicum Musicae. Voor meer informatie: mail naar acpa@hum.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.