Universiteit Leiden

nl en

Franse taal en cultuur (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Franse taal en cultuur richt je je op vier vakgebieden. Je verdiept je in taalvaardigheid, taalkunde, letterkunde en cultuurkunde.

Programmaoverzicht

Taalvaardigheid Frans

Een derde van je eerste jaar besteed je aan vakken waarin taalvaardigheid centraal staat. Je leert Frans verstaan, spreken en schrijven. Bovendien wordt er in de meer inhoudelijke vakken (taalkunde, letterkunde en cultuurkunde) ook aandacht besteed aan taalvaardigheid.

Taalkunde

In deze vakken verdiep je je in de Franse taal als taalsysteem. Ook bestudeer je het Frans zoals dat in verschillende Franstalige landen gesproken wordt en verdiep je je in de ontwikkeling van de Franse taal.      

Letterkunde

Je maakt kennis met de rijke Franse letterkunde in al z’n vormen. Je leert de werken te analyseren en in de tijd te plaatsen.

Cultuurkunde

Bij cultuurkunde staan land en volk centraal. Je krijgt inzicht in de Franse geschiedenis en de Franse cultuur. Hierbij wordt een verband gelegd met de actualiteit, dus ontwikkelingen van nú.

Een aantal vakken uitgelicht

In de taalvaardigheidsvakken leer je Frans te beheersen in woord en geschrift. Je leest en schrijft Franse teksten, oefent je luistervaardigheid en werkt aan je uitspraak en woordenschat.

Dit vak leert je de basis van de taalkunde, geïllustreerd aan de hand van de Romaanse talen. Je verdiept je in de herkomst en de karakteristieke eigenschappen van de Romaanse talen.

In dit vak maak je kennis met de belangrijkste teksten uit de Franse letterkunde. Je leert deze teksten in het origineel lezen en je leert meer over hun achtergrond, tot welke stroming ze behoren en wat kenmerkend is voor hun stijl. Na dit college kun je de teksten in de context van de tijd en cultuur plaatsen.

Jeroen van der Heide

Student

Jeroen van der Heide

"Ik vind Letterkunde een van de interessantste vakgebieden. Het is veel filosofischer dan je zou denken; we gaan heel diep op de stof in. Taalkunde bevat juist een wiskundig aspect; in de grammatica zijn vaak bepaalde regels waar je je aan moet houden. Dan weet je zeker dat de uitkomst te beredeneren is. Bij de letterkunde liggen de uitkomsten nooit vast en leer je de stof vanuit verschillende perspectieven te bekijken. De afwisseling tussen taal- en letterkunde spreekt me aan."

Marieke Vlek

Eerstejaars student

Marieke Vlek

"Voor Middeleeuwen I moesten we een boek lezen met daarin allemaal kleine verhalen. We moesten allemaal in de vorm van een website een analyse maken over de auteur en het verhaal. Het was heel cool om zoiets moderns te doen met een hele oude tekst."

Manola Ruff

Ouderejaarsstudent Franse taal en cultuur

Manola Ruff

"Mijn liefde voor lezen en schrijven komt terug in de vele literatuurvakken. De studie richt zich voornamelijk op de echte klassiekers. Mijn doel is om me in het Frans net zo goed uit te kunnen drukken als in het Nederlands. Ik besteed dan ook veel aandacht aan het schrijven van mijn essays. Onlangs heb ik een essay geschreven over de rol van de Franse taal in Noord-Afrikaanse landen. Door middel van literatuur uit de universiteitsbibliotheek maakte ik een analyse van de literatuurkenmerken, de schrijfstijl in Noord-Afrika, en ook van hoe de verschillende culturen zich tot elkaar verhouden."

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een minorruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. Onze Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op de educatieve master en voor een toekomst in het onderwijs.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.