Universiteit Leiden

nl en

Duitse taal en cultuur (BA)

Arbeidsmarkt

En dan ga je als afgestudeerde Duitse taal en cultuur aan de slag! Hou je ervan om te schrijven en te redigeren? Zou je graag lesgeven? Of wil je liever voorlichten, communiceren en informeren? Onze alumni Duitse taal en cultuur vinden werk waar ze al deze taken in de praktijk uitvoeren.

Deze vaardigheden helpen je vooruit

Met een diploma Duitse talen en culturen beschik je niet alleen over veel kennis en inzicht van het land en de taal, maar ook over academische vaardigheden die goed van pas komen op de arbeidsmarkt. Denk aan vaardigheden zoals onderzoeken, analyseren, oordeelsvorming en problemen oplossen. Doe je ook nog relevante werk- of bestuurservaring op tijdens je studie? Dan vind je nog sneller die baan van je dromen.

Uit onderzoek blijkt dat van onze oud BA-studenten 79% binnen twee maanden werk vindt en 85% daarvan vindt direct een baan op hbo- of universitair niveau.

Simone Wolff

Alumna

Simone Wolff

"Als communicatieadviseur van het Meertens Instituut, dat taal en cultuur in Nederland onderzoekt, zorg ik ervoor dat het publiek, de pers en de politiek bekend raakt met onze bevindingen. Toen ik bij het instituut aan de slag ging, wist ik al dat mijn opleiding Duitse taal en cultuur me zou helpen het onderzoek naar taal te begrijpen. Maar ik besefte al snel hoezeer de opleiding me ook voorbereid heeft om met Duitse én Nederlandse maatschappelijke, historische en culturele thema’s uit de voeten te kunnen. Ik voel me nu als een vis in het water: het is alsof ik de leukste vakken van de opleiding mag blijven volgen zonder er examen in te hoeven doen, en ik mag er ook nog eens betaald over twitteren!"

Dorine Schellens

Docent

Dorine Schellens

"Met een diploma Duitse taal en cultuur op zak heb je een gunstige positie op de arbeidsmarkt. Het Duitstalige gebied in Europa is groot en belangrijk, ook voor Nederland. Zo is Duitsland onze belangrijkste handelspartner. Je bouwt met deze studie een enorme regio-expertise op en leert daarnaast om kritisch te reflecteren op taal, cultuur, politiek en geschiedenis. Dat maakt je aantrekkelijk voor overheidsfuncties, bedrijven met Duitse handelspartners en banen in onderzoek, onderwijs, uitgeverijen en journalistiek. De opleidingen Duits in Nederland zijn daartegenover heel kleinschalig waardoor je tot een select groepje behoort met deze specifieke expertise."

Borkán Abd el Moeti

Alumnus

Borkán Abd el Moeti

"Ik heb eerst een bachelor Duits gedaan en daarna een premaster en master bestuurskunde. Toen ik afstudeerde, wilde ik graag een traineeship doen voor een overheidsinstantie. De coronalockdown gooide echter roet in het eten, waardoor dit niet doorging en ik me wat breder op moest stellen qua interesses. Via LinkedIn kwam ik uiteindelijk bij een financieel detacheringsbureau terecht, waar ik een traineeship ben gaan doen en momenteel werk als medewerker Commerciële Binnendienst bij De Goudse verzekeringen."

Waar kom je na je studie terecht?

Met een studie Duitse talen en culturen ben je voor verschillende werkgevers interessant. Je kunt bijvoorbeeld goed aan de slag in het onderwijs, als communicatiemedewerker, bij de overheid of in de ICT.

Sectoren waar onze alumni werkzaam zijn:

  • 44 % Onderwijs
  • 13 % Overheid en semioverheid
  • 6 % Gezondheids- en welzijnszorg
  • 6 % Non-profit (bijv. bij een ideële organisatie)
  • 6 % Onderzoek
  • 6 % Communicatie en marketing
  • 6 % Reisorganisatie/luchtvaart
  • 6 % Uitgeverij/boekenbranche
  • 7 % Overig

Arbeidsmarktonderzoek 2020 onder afgestudeerden van het cluster Duitse/Franse/Italiaanse taal en cultuur 2016 t/m 2019. Career Service Geesteswetenschappen. 

Bedrijven

Organisaties waar afgestudeerden Duitse talen en culturen o.a. werkzaam zijn:

  • Ministerie van Binnenlandse Zaken
  • Ambassade van Oostenrijk
  • Picasso Lyceum
  • Omroep West
  • Het Nationale Theater
  • Stichting Eurotransplant
  • Congres- en evenementenmanagementbureau MCI Group

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.