Universiteit Leiden

nl en

Duitse taal en cultuur (BA)

Na je studie

Aan het eind van deze studie ben je afgestudeerd specialist voor Duitsland en het Duits. Je kennis van de Duitse taal en cultuur geeft een stevige basis voor de toekomst. Bovendien ben je een analytische en kritische denker. Dat maakt je geschikt voor veel verschillende functies.

Wat weet je en kun je na je bachelordiploma?

Als je bent afgestudeerd in Duitse taal en cultuur kun je: 

  • De taal en cultuur in het Duitse taalgebied begrijpen en analyseren, onder meer vanuit een vergelijkend Nederlands-Duits perspectief;
  • Onderzoeksresultaten uit de verschillende disciplines vinden, begrijpen en in een nieuw verband brengen;
  • Zelfstandig onderzoeksvragen formuleren;
  • Verworven kennis en opgedane inzichten voor een algemeen en/of wetenschappelijk publiek in het Duits weergeven.

Toekomstperspectief

Wil je een volledige academische opleiding? Dan ga je na je bachelor door met een masteropleiding. Na een succesvol afgeronde masteropleiding ontvang je de titel Master of Arts (MA). Met een masteropleiding op zak heb je meer kans op een baan op academisch niveau.
Lees meer over onze masteropleidingen

Waar je later werkt, hangt af van je eigen interesses, kennis en vaardigheden en de keuzes die je maakt. Studenten die deze opleiding volgen, komen dan ook terecht in uiteenlopende sectoren en beroepen.
Lees meer over de arbeidsmarkt 

Borkán Abd el Moeti

Alumnus

Borkán Abd el Moeti

"Specifieke skills over bijvoorbeeld Goethe kan ik bij mijn huidige baan niet inzetten, maar de studie Duits heeft me wel echt geholpen om een bepaalde brede manier van denken te ontwikkelen. Dit is niet alleen bij je carrière erg fijn, maar ook voor je eigen ontwikkeling: om jezelf en anderen te kunnen analyseren en evalueren, bijvoorbeeld."

Matthijs Beukers

Accountbeheerder

Matthijs Beukers

"Mijn klanten zijn vaak staalverwerkingsbedrijven die onder andere in Nederland en Duitsland zitten – van autofabrikanten tot de verpakkingsindustrie. Ik begeleid ze in hun boeking, help met de voortgang van orders en regel transport van het materiaal. Ik weet hoe de Duitse cultuur in elkaar zit en dat is heel handig in het contact met mijn klanten. Mijn vloeiend taalgebruik is ook een groot voordeel ten opzichte van collega’s die soms wat moeite hebben met het Duits."

Ontdek je toekomst op het Humanities Career Event

De faculteit Geesteswetenschappen wil dat haar studenten na hun afstuderen goed terechtkomen. Daarom organiseren we elk jaar een Humanities Career Event. Hier kom je in contact met een groot aantal bedrijven en organisaties die mogelijk interessant zijn voor jou. Denk je al na over sollicitatiebrieven en je CV? Op het Career Event zijn er interessante workshops met tips en advies over de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. In andere workshops ontdek je wat je carrièremogelijkheden zijn.

Hier krijg je een indruk van het Career Event van 2021.

Loopbaanbegeleiding

De faculteit Geesteswetenschappen heeft een eigen Career Service waar je met al je vragen over de arbeidsmarkt terecht kunt. Onze adviseurs bieden je advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk. Daarnaast organiseert de Career Service workshops en geeft voorlichting over zaken als arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.