Universiteit Leiden

nl en
Bio-Farmaceutische Wetenschappen - Universiteit Leiden - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BSc)

Als Bio-farmaceut ben je sterk geïnteresseerd in medicijnontwikkeling: van het ontstaan van ziektes tot de effecten van het geneesmiddel in het lichaam. Ben jij dat ook? Dan is de bacheloropleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen misschien iets voor jou!

Waarom Bio-Farmaceutische Wetenschappen studeren?

Er bestaan vele ziektes waar, op dit moment, geen of niet de juiste geneesmiddelen voor zijn. Je studeert Bio-farmaceutische Wetenschappen wanneer je sterk geïnteresseerd bent in geneesmiddelenonderzoek. Je houdt je zowel bezig met het begrijpen van de mechanismen van een ziekte als de vraag hoe een geneesmiddel op de juiste plek komt, met de optimale dosis en zonder bijwerkingen. Daarvoor worden inzichten en vaardigheden gebruikt uit de biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.

Suzanne

Student

Suzanne

'Ik vond biologie en scheikunde op de middelbare school heel erg leuk: scheikunde vind ik een boeiende puzzel, en bij biologie vind ik het fascinerend om te leren hoe het menselijk lichaam werkt. Deze studie combineert beide vakgebieden. Deze studie is heel oplossingsgericht, je zoekt steeds naar een chemische oplossing voor een ziekte.'

Jeroen van Smeden

Docent

Jeroen van Smeden

‘Bio-Farmaceutische Wetenschappen in Leiden richt zich echt op het onderzoek. Het is heel belangrijk om goede mensen te hebben die die verstand hebben van medicijnen en nieuwe geneesmiddelen. Mensen die hier studeren krijgen de bagage hebben om een echte onderzoeker te worden.’

Miranda van Eck

Opleidingsdirecteur

Miranda van Eck

‘Het leuke van onderzoek is het puzzelen: hypotheses opstellen en toetsen, de blijdschap als het klopt, de uitdaging om verder te zoeken als het niet zo is. Als hoogleraar vind ik het leuk om met jonge mensen te werken en hen te zien groeien.’

Waarom Bio-Farmaceutische Wetenschappen studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Alleen aan de Universiteit Leiden volg je de studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen. Geen enkele studie richt zich volledig op het geneesmiddelenonderzoek!
  • De bacheloropleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen is veelzijdig en divers: je komt met alle facetten van geneesmiddelenonderzoek in aanraking. Zo leer je meer over biologische actieve moleculen (targets) en therapeutische eiwitten (zoals insuline), hoe deze targets tot een geneesmiddel worden ontwikkeld, wat de effecten van het geneesmiddel in het lichaam zijn, en hoe deze effecten bestuurd kunnen worden.
  • Onderwijs van Bio-Farmaceutische Wetenschappen wordt verzorgd door het internationaal zeer goed aangeschreven Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR). Als student draai je mee met langlopende (onderzoeks)projecten en krijg je college van onderzoekers.

Lees meer redenen om Bio-Farmaceutische Wetenschappen te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor BFW bij jou?

De studie Biofarmaceutische Wetenschappen richt zich op geneesmiddelenontwikkeling. Je kiest voor deze studie wanneer:

  • Je nieuwsgierig bent naar de mechanismen van ziektes en de (bij)werking van geneesmiddelen.
  • Je geïnteresseerd bent in het gebruiken van computermodellen om analyses en voorspellingen te doen over het succes van een geneesmiddel.
  • Je nauwkeurig en systematisch werkt.
  • Je het leuk vindt om in een lab experimenten uit te voeren.
  • Je beschikt over doorzettingsvermogen.
  • Je bent kritisch en nieuwsgierig, en staat open voor reflecteren.
  • Statistiek, Wiskunde en Scheikunde je favoriete vakken naast biologie zijn.

Met het vwo-profiel Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek of het Economie & Maatschappij met biologie, natuurkunde en scheikunde ben je toelaatbaar tot deze opleiding.

Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Bio-Farmaceutische Wetenschappen.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden