Universiteit Leiden

nl en

Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BSc)

Arbeidsmarkt

Een volledige academische studie bestaat uit een bachelor én een master. De Universiteit Leiden stimuleert studenten om na hun bachelor door te gaan met de master.

Wat doet een Bio-farmaceut?

Bio-farmaceuten vind je in de gehele breedte van het farmaceutische veld. De carrière van een bio-farmaceut staat over het algemeen in het teken van het ontdekken of ontwerpen van nieuwe geneeskrachtige stoffen, het ontwikkelen, produceren en controleren (van de kwaliteitseisen) van nieuwe geneesmiddelen. Buiten het onderzoek kun je aan de slag als bijvoorbeeld communicatieadviseur bij een bedrijf of beleidsontwikkelaar in de farmaceutische en biotechnologische industrie of overheidsinstellingen.

Tanja Zijdemans

Alumna

Tanja Zijdemans

‘Ik bewaak de kwaliteit van medicijnen die bij ons geproduceerd worden. Wij maken een soort vaccins voor mensen met een allergie, zoals voor hooikoorts en huisstofmijt. Na mijn bachelor sprak ik op een carrièredag iemand die Qualified Person was. Het wekte mijn belangstelling voor het bedrijfsleven.’

Ingrid ’t Hart

Alumna

Ingrid ’t Hart

‘Gaandeweg de studie werd me duidelijk dat vooral het onderzoek me trok. Na de bachelor koos ik voor het specialisatiegebied waarin je nieuwe moleculen maakt en onderzoekt welke uitwerking ze hebben op celniveau. Het is de eerste stap op weg naar nieuwe medicijnen. Nu onderzoek ik stoffen die afweercellen tegen nierkanker kunnen activeren.’

Waar werken bio-farmaceuten?

Ongeveer tweederde van de afgestudeerde BFW’ers doet een promotieonderzoek. De overige werken meteen als geneesmiddelenonderzoeker bij een bio farmaceutische bedrijf of gaan buiten het onderzoek werken als wetenschapsvoorlichter, docent of adviseur. 

Wat je ook kunt worden met een BFW-diploma:

  • Leerkracht op een middelbare school.
  • Promovenda of onderzoeker op een universiteit, ziekenhuis of bedrijf.
  • Projectleider of leidinggevende bij adviesbureaus of de overheid.
  • Wetenschapsvoorlichter bij een universiteit
  • Functie bij een farmaceutisch bedrijf in bv management, klinisch onderzoek.
  • Manager kwaliteitszorg

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.