Universiteit Leiden

nl en

Economie, Bestuur en Management (BSc)

Studieprogramma

De basis van de studie is voor alle Bestuurskundestudenten hetzelfde, een deel van de vakken verschilt per specialisatie. Bij Economie, Bestuur en Management krijg je vakken die je uitdagen om multidisciplinair te denken; zowel economisch als bestuurskundig.

Programmaoverzicht

Je volgt twee derde van het programma gemeenschappelijk met alle Bestuurskunde studenten. Dit wordt aangevuld met vakken die per specialisatie verschillen: Beleid, Bestuur en Organisatie; Digitalisering, Bestuur en Maatschappij; of Economie, Bestuur en Management. Deze opzet biedt een brede oriëntatie, waarbij je colleges volgt in verschillende vakgebieden. Hierdoor leer je vraagstukken vanuit diverse perspectieven te beoordelen en raak je vertrouwd met disciplines zoals recht, publiek management, politicologie en ethiek.

Een aantal vakken uitgelicht

Openbaar Bestuur en Bestuurswetenschap

Met het gemeenschappelijke vak Openbaar Bestuur en Bestuurswetenschap zetten we in de opleiding een van de eerste stappen in de richting van een beter begrip van de overheid. Het vak behandelt de relaties tussen politieke, bestuurlijke en maatschappelijke organisaties, het tot stand brengen van beleid, en de dynamiek tussen verschillende bestuurslagen, zowel in Nederland als internationaal.

Micro-economie

Dit specialisatievak biedt een analytische inleiding in de micro-economie, cruciaal voor beleidsmakers. We onderzoeken consumentengedrag, marktevenwicht en concurrentie. Vervolgens behandelen we marktimperfecties zoals monopolie en oligopolie, en bespreken we marktfalen zoals externe effecten, asymmetrische informatie en publieke goederen.

Beleidseconomie

Dit specialisatievak combineert economisch denken met sociaaleconomisch beleid. Je onderzoekt thema’s zoals zorgsystemen, belastingen, pensioenen, en hun impact op overheidsfinanciën. Door micro- en macro-economische theorieën te verbinden met beleid, leer je effectief advies te geven vanuit een financieel-economisch perspectief.

Integratief project ‘Markt en Overheid’

Bij dit specialisatievak onderzoeken studenten vraagstukken op het snijvlak van markt en overheid, zoals zorg, groene economie, hoger onderwijs en woningmarkt. Met een casusgerichte aanpak en kwalitatieve methoden werken zij in groepen aan onderzoek, waarbij economische en bestuurskundige inzichten worden geïntegreerd.

Bedrijfseconomie

Dit specialisatievak biedt inzicht in de bedrijfsvoering van profit- en non-profitorganisaties, met aandacht voor ondernemingsvormen, financiering en interne/externe verslaggeving. Studenten leren hoe kennis van bedrijfseconomie essentieel is voor professionals in zowel commerciële als maatschappelijke sectoren.

Sociaaleconomisch Beleid: Theorie en Instituties

Dit specialisatievak analyseert de effecten van sociaaleconomisch beleid, voortbouwend op eerdere vakken zoals Beleidseconomie en Statistiek. We onderzoeken beleidsinstrumenten zoals minimumloon, werkloosheidsuitkeringen en pensioenen, met focus op economische theorie en recent onderzoek.

Integratief Project Bedrijfsmatig Werken in de Publieke Sector

In dit specialisatievak analyseren studenten in groepen een bestuurlijk-economisch vraagstuk rond bedrijfsmatig werken in de publieke sector. Onderwerpen zoals bezuinigingen, prestaties in het onderwijs en regionale productiviteitsverschillen worden economisch en bestuurlijk onderzocht, met kwantitatieve methoden.

Europese Economische Integratie

In dit specialisatievak onderzoeken we de groei en verdieping van de Europese Unie, van een handelsunie tot een samenwerking met een gemeenschappelijke munt. Studenten analyseren de mijlpalen van de Europese economische integratie en leren processen en beleid binnen de EU te koppelen aan nationale ontwikkelingen en beleid.

Economische Theorie van Politiek

Dit specialisatievak introduceert de economische theorie van politiek ('public choice' of 'rational choice theory'), waarbij economische theorieën en methoden worden toegepast op politiek en beleidsvorming. Studenten leren de basisprincipes, toepassingen zoals stemprocessen en collectieve actie, en kritieken, om de theorie zelfstandig toe te passen in analyses en onderzoek.

Bachelorproject

Het bachelorproject vormt het sluitstuk van de opleiding Bestuurskunde: Economie, Beleid en Management. Studenten passen theoretische kennis en onderzoeksvaardigheden toe op een bestuurskundig probleem en presenteren hun resultaten mondeling en schriftelijk. Thema's zijn o.a. pensioenstelsels, EU-crises, en publieke prestaties.

Curriculumoverzicht

Verken de Studiegids voor een uitgebreid overzicht van alle gemeenschappelijke en specialisatievakken die je kunt verwachten in de opleiding Bestuurskunde.

Verken de Studiegids

Hoe vul je keuzeruimte in?

In het derde jaar is er vrije keuzeruimte. Deze kun je grotendeels naar eigen voorkeur invullen. Denk aan het volgen van keuzevakken, een minor of aan een stage. Je kunt ook kiezen voor een studieperiode in het buitenland, dé kans om je horizon te verbreden.

Een minor is een samenhangend vakkenpakket met een omvang van 30 studiepunten. Het is afgestemd op het niveau van derdejaars bachelorstudenten. De Universiteit Leiden biedt zo’n 50 minoren met verschillende thema’s. Elke faculteiten heeft een breed aanbod. Daarnaast zijn er interdisciplinaire minoren.

Lees meer over minoren >>

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een buitenlandse universiteit. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken.

Studeren en stage in het buitenland >>

Tijdens een stage werk je een aaneengesloten periode bij een organisatie. Bijvoorbeeld een ministerie of internationaal bedrijf. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met een stagedocent van je opleiding en de stageorganisatie.

Lees meer over stages bij Bestuurskunde >>

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.