Universiteit Leiden

nl en

Wiskunde en Natuurwetenschappen

Samenwerking

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen streeft naar impact van haar onderzoek en onderwijs op de samenleving. Daarvoor werkt de faculteit in binnen- en buitenland samen met andere universiteiten en instituten, maatschappelijke partners, het bedrijfsleven én met het brede publiek.

Regionaal

In het Leiden Bio Science Park werkt de Universiteit Leiden samen met het bedrijfsleven, het LUMC en de gemeente Leiden. Het bloeiende bedrijvenpark omvat ongeveer 170 bedrijven en instellingen, waarvan ruim 90 life sciences-bedrijven. Veel bedrijven en wetenschappers in het Leiden Bio Science Park houden zich bezig met medicijnontwikkeling. Regelmatig gaan Leidse alumni aan het werk op het park. De oprichters en CEO’s van een aantal bedrijven hebben gestudeerd of zijn gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Bekijk ook de uitgelichte samenwerkingen in het Bio Science Park
Website

De Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken samen op tal van terreinen in onderzoek, onderwijs en valorisatie. De missie: samenwerken vanuit de inhoud en eigen sterktes van de universiteiten om zo een bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke, maatschappelijke en economische uitdagingen van deze tijd.
Website

Medical Delta is het Delfts-Leids-Rotterdamse consortium voor innovatie in gezondheid en medische technologie. Partners hierin zijn niet alleen de universiteiten en hun Medische Centra in Leiden, Delft en Rotterdam, maar ook Science Parks, incubatoren, bedrijven en lokale en regionale overheden. Medical Delta is door de EU erkend als Region of Knowledge en maakt deel uit van het prestigieuze Europese consortium HealthTIES.
Website

In 2021 zal ruimteonderzoeksinstituut SRON van Utrecht naar Zuid-Holland verhuizen, waar het een nauwe samenwerking aangaat met de Universiteit Leiden en TU Delft. Het instituut zal zich vestigen op de Science Campus, naast het Huygens.
Website

Het Leiden Complex Networks Network is een samenwerking van de instituten LIACS, MI en LION met het LUMC en het Lorentz Center over complexe netwerken.
Website

Samen met TNO zijn de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) betrokken bij het Centre for Medical Systems Biology. 
Website

Nationaal

Universiteit Leiden is partner van het Netherlands Centre for One Health (NCOH). Dit initiatief brengt vooraanstaande academische onderzoeksinstituten in Nederland samen in een open innovatienetwerk dat inspeelt op het thema: One Health. Het doel is een geïntegreerde aanpak van de wereldwijde risico’s van infectie ziekten en duurzame oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van dier- en volksgezondheid, gezonde wilde fauna en ecosystemen.

Het NCOH richt zijn onderzoek en verdere ontwikkeling van kennis op antibioticaresistentie, opkomende infectieziekten, slimme veehouderij en gezonde ecosystemen. Het NCOH creëert samenwerking tussen de academische en onderzoeksinstituten, overheidsinstellingen, NGO's, RIVM en industriële partners. De NCOH-partners zijn:

 • Universiteit Leiden
 • Leids Universitair Medisch Centrum
 • Universiteit Utrecht
 • Universitair Medisch Centrum Utrecht
 • Wageningen University & Research
 • Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
 • Academisch Medisch Centrum Amsterdam
 • Radboud Universitair Medisch Centrum
 • De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Prof. dr. Gilles van Wezel is mede-directeur van Tackling Antimicrobial Resistance (AMR) binnen het NCOH en lid van de executive board. NCOH-AMR vormt de basis voor een kwalitatief hoogwaardig consortium met topexpertise op het gebied van antibioticaresistentie. NCOH-AMR bundelt de expertise van Nederlandse kennisinstellingen om gezamenlijk oplossingen te creëren voor het urgente probleem van antibioticaresistentie. Prof. dr. Geert de Snoo is lid van de raad van bestuur.

Contact

 • Voor algemene informatie: NCOH Management Office - Jovanka Bestebroer: +31 88 75 679 24
 • Voor persvragen: NCOH Communicatieafdeling - Annet Blanken: +31 32 02 38 678

Website

Universiteit Leiden maakt onderdeel uit van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), de instelling die het sterrenkundig onderzoek coördineert en stimuleert in Nederland. Naast Leiden bundelt NOVA de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen (RUG) en Nijmegen (RU).
Website

Internationaal

De onderzoeksgroep van Jan Aarts werkt voor een periode van drie jaar samen met Intel. Zijn groep werkt aan geheugenelementen voor supergeleidende computers, die vrijwel geen stroom verspillen. 

Het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) werkt nauw samen met Kenya Wildlife Service. Het CML steunt onder andere bij het oplossen van conflicten tussen leeuwen en veebedrijven rond nationale parken.
Website

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie