Universiteit Leiden

nl en

Wiskunde en Natuurwetenschappen

Science for Society

Broedplaats voor innovatie en ondernemerschap.

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen is de drijvende motor achter het Bio Science Park Leiden, één van Europa’s best beoordeelde science parken. Naast het toepasbaar maken van ontdekkingen door middel van spin-off bedrijven en patenten, zijn er verschillende manieren om impact te creëren. Bekijk de voorbeelden

Wetenschappers zijn regelmatig in de media om het brede publiek te informeren over recente ontdekkingen. Ook publiceren zij regelmatig boeken, waarin zij hun vakgebied uitleggen aan een breed publiek. 

Verschillende lespaketten, practica, docententrainingen, laboratoria en andere faciliteiten voor zowel middelbaar- als basisonderwijs zijn beschikbaar om Science in de klas te brengen! Bekijk de voorbeelden

Impact

'Organ-on-chip' technologie

Organ-on-chip technologie wordt ingezet bij geneesmiddelenonderzoek en op maat gemaakte behandelingen van patiënten. Kennisinstellingen en industrie verenigen hun krachten binnen het ‘Institute for human Organ and Disease Model Technologies’. Door faciliteiten, mensen en expertise te bundelen, wil Nederland wereldspeler worden op het gebied van deze technologie.
Lees meer

Genen met effect op uitzaaiing borstkanker

Toxicologen hebben genen in kaart gebracht die uitzaaiingen van borstkankercellen veroorzaken. Prof. dr. Bob van de Water en collega’s bekeken 1500 individuele genen. Ze vonden acht genen, waaronder het gen SRPK1, die betrokken zijn bij het ontstaan van uitzaaiingen bij patiënten met borstkanker. 
Lees meer

Antibiotica als wapens in de natuur

Antibiotica zijn een belangrijk middel om ziektes te bestrijden, maar ziekteverwekkers worden steeds beter bestand tegen de bestaande antibiotica. Bacteriën gebruiken antibiotica als wapen en produceren er meer van als er concurrerende stammen in de buurt zijn. Dit fundamentele inzicht kan helpen bij de zoektocht naar nieuwe antibiotica.
Lees meer

Zonnekijker in Leidse Sterrewacht dankzij crowdfunding

Na 68 jaar heeft de Oude Sterrewacht er een nieuwe telescoop bij gekregen, een zonnekijker. Hiermee maakt de universiteit beelden van de zon toegankelijk voor publiek. De opnamen die de nieuwe telescoop van de zon maakt, worden live geprojecteerd op de keldermuur van het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht. Zo kunnen geïnteresseerden kennismaken met zonnevlekken en uitbarstingen op de ster. 
Lees meer

Open Access Research Infrastructure

Onderzoekers van externe academische instelingen en uit het bedrijfsleven kunnen gebruik maken van de state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten, instrumenten en expertise die de faculteit rijk is. 
Bekijk de online database

Science voor in de klas

Verschillende lespaketten, practica, docententrainingen, laboratoria en andere faciliteiten voor zowel middelbaar- als basisonderwijs zijn beschikbaar om Science in de klas te brengen! 

Universe Awareness

Universe Awareness is een internationaal programma dat kinderen in achterstandssituaties in contact brengt met sterrenkunde. De grootsheid van het heelal spreekt tot de verbeelding van de kinderen, waardoor het een geweldige opstap is bij de kennismaking met wetenschap en technologie. 
Lees meer

Junior Science Lab

Klassen van middelbare- en basisscholen kunnen onder begeleiding proeven doen in een laboratorium; een zaal van 13x13 m2, uitgerust met apparatuur en middelen om onderwijs te verzorgen en proeven te doen voor Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, ANW, NLT en Science. 
Meer informatie

Reizend DNA Lab

De Reizende DNA-labs slaan een brug tussen biologie en scheikunde op de middelbare school en de nieuwste ontwikkelingen rond genomics, door leerlingen zelf aan de slag te laten gaan met geavanceerde technieken en actuele onderwerpen uit het hedendaagse wetenschappelijk onderzoek. Studenten begeleiden de practica.
Meer informatie

​Antibiotica Gezocht!

Een  toegankelijk wetenschappelijk practicum voor scholieren van havo en vwo biedt de kans om te zien hoe echt wetenschappelijk onderzoek eruit ziet en hoe leuk het is. Leerlingen gaan zelf op zoek gaan naar (nieuwe) antibioticum-producerende streptomyceten uit de grond en gaan zelf aantonen dat deze daadwerkelijk antibiotica produceren. 
Meer informatie

Stichting Rino

Rino is een stichting van Leidse natuurkundestudenten die scholen over het hele land bezoekt, om het gat te dichten tussen de natuurwetenschap en het (jonge) publiek. Rino heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe wetenschapsshow over moleculair eten, georganiseerd door het platform Moleculinair. 
Wetenschapshow moleculair eten
Website Stichting Rino

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie