Universiteit Leiden

nl en

Informatica & AI

Machine learning

Computers kunnen ongelooflijk nauwkeurige voorspellingen doen op basis van data die ze zelf hebben verworven. Op deze manier kunnen computers ‘leren’ zonder interventie, nadat mensen ze daartoe hebben voorgeprogrammeerd. Bij LIACS verkennen en vergroten we de mogelijkheden van deze revolutionaire nieuwe generatie algoritmen.

Data mining

Data bevatten informatie die er voor mensen moeilijk uit te halen is, maar die computers wel kunnen vinden. Knowledge Discovery from Data (KDD) is het identificeren van patronen in de structuur achter de data. Subgroup discovery, bijvoorbeeld, is een onderwerp in pattern mining waar LIACS succesvol onderzoek naar doet. Het is toegepast in bijvoorbeeld fraudedetectie en sportanalyse.

Optimalisatietheorie

Ieder productieproces is een zoektocht naar de beste combinatie van verschillende factoren, allemaal met hun eigen optimum. Het is de kunst om van al die factoren bij elkaar een gezamenlijk optimum te vinden. Onze onderzoekers hebben in 2016 een nieuwe methode ontwikkeld voor de theorie achter dit probleem: ‘multi-objective optimisation’, ofwel de optimalisatie van meerdere factoren tegelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.