Universiteit Leiden

nl en

Informatica & AI

Systemen en beveiliging

Onderzoekers van LIACS werken aan het bedenken van de computers van morgen die de ruggengraat zullen vormen van de Cloud en Edge computing paradigma’s en ‘the Internet of Things’. In dit verband zijn we betrokken bij onderzoek en ontwikkeling van high performance computing systemen, embedded & real-time computing systemen en de noodzakelijke (cyber)beveiligingsmethoden en -technieken om dergelijke systemen te beschermen.

Efficiënt computergebruik

Gegevensverwerking, complexe modellen (digital twins), wetenschappelijke toepassingen, AI, sociale netwerken, overheidsdiensten en media streaming diensten vereisen allemaal steeds meer rekenkracht. Om dit mogelijk te maken is grootschalige computerinfrastructuur nodig, zoals supercomputers, clusters en clouds. Deze systemen zijn alomtegenwoordig en de meeste leden van onze maatschappij hebben er dagelijks contact mee. Datacenters en krachtige computersystemen (HPC) groeien dan ook snel. Hun energievoetafdruk vormt echter een dringend knelpunt. Tussen de 1-3% van het totale wereldwijde energieverbruik wordt nu gebruikt door datacenters en dit neemt snel toe. Onze groep “Efficient Computing” richt zich op het efficiënter maken van computersystemen en het gebruik ervan, bijvoorbeeld met slimme programmeertalen en compilers, versnellers zoals GPU's, geoptimaliseerde en automatisch afgestemde algoritmen en de optimalisatie van volledige softwarestacks. Tegelijkertijd gaat de grote schaal van onze digitale infrastructuur ten koste van toegenomen complexiteit. We werken aan het begrijpen van en omgaan met deze complexiteit, waardoor we de efficiëntie en bruikbaarheid kunnen verbeteren met nieuwe programmeermodellen en frameworks. Tot slot streven we naar open, reproduceerbare en herhaalbare wetenschap die draait op grootschalige computerinfrastructuur.

Cybersecurity

Cybersecurity is een van de belangrijkste uitdagingen in onze onderling verbonden wereld. Organisaties zijn voortdurend het doelwit van tegenstanders. Verschillende kritische systemen komen op het internet bloot te liggen. Gebruikers kunnen merken dat hun gegevens zijn gestolen van een bedrijf waar ze niet eens van op de hoogte waren. Het Cyber Security Lab onderzoekt aanvallen en verdedigingen van organisaties, systemen en software. Hun huidige onderzoek richt zich op twee belangrijke gebieden: security risk management en dreigingsmodellering, en mobiele beveiliging.

Leiden Embedded & Real-time Computing

Leiden Embedded & Real-time Computing (LERC) is een deskundig laboratorium en leider in geavanceerd onderzoek naar embedded en real-time systemen en software. De belangrijkste missie van LERC is door haar onderzoek een zeer innovatieve bijdrage te leveren aan het systeemontwerp van embedded en cyberfysische systemen en software, zowel conceptueel (theorie), methodologisch (ontwerpmethoden en tools) als structureel (platforms/architecturen). Het LERC-lab onderzoekt Cyber-Physical Systems, toepassingsdomeinspecifieke, informatieverwerkende systemen die nauw gekoppeld zijn aan de fysieke omgeving. Meer specifiek onderzoeken en ontwerpen ze fundamentele methoden en modelgebaseerde technieken en implementeren ze in softwaretools voor de specificatie, het ontwerp en de ontwikkeling, de programmering en de verificatie van Embedded Systems-on-Chip (SoC).
Meer informatie over LERC 

Leiden Organizational Cyber Security

Het Leiden Organizational Cyber Security (LOCS) team onderzoekt verschillende aspecten van organisatorische cyberveiligheid. Onze aanpak is meervoudig: we kijken naar technologie en gereedschappen (bijv. prestaties van programma-analysetools, verklaarbare AI-methodes, automatisering van beveiligingstechnologie) en naar processen en mensen (bijvoorbeeld hoe veilige software-engineeringprogramma's zijn georganiseerd in organisaties en hoe ze kunnen worden verbeterd, hoe 'aanvalsbomen' daadwerkelijk worden gebruikt in de industrie en hoe academische theorieën over 'aanvalsbomen' in de praktijk kunnen worden overgenomen, hoe de meest kosteneffectieve tegenmaatregelen kunnen worden geselecteerd). Op deze manier zijn we in staat om relevante beveiligingsproblemen te identificeren en oplossingen voor te stellen die in de praktijk werken.
Meer informatie over LOCS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.