Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

XAIPRE - Uitlegbare AI voor voorspellend onderhoud

Het project XAIPre (spreek uit als "Xyper") beoogt de ontwikkeling van een voorspellend onderhoudssysteem voor de maritieme industrie met behulp van sensortechnologie en kunstmatige intelligentie. Het project is gericht op het ontwikkelen van Explainable Predictive Maintenance (XPdM) algoritmen die de ingenieurs niet alleen een voorspelling geven, maar daarnaast ook 1) een risicoanalyse als het onderhoud wordt uitgesteld 2) de criteria of indicatoren die worden gebruikt om die analyse te maken. Door meer inzicht te verschaffen in de toestand van de machine, krijgen de ingenieurs meer macht en controle over hun onderhoudsproces.

Looptijd
2022 - 2026
Contact
Niki van Stein
Financiering
Technology foundation NWO-STW Technology foundation NWO-STW
Partners

Heerema 
Hanzehogeschool Groningen

In de praktijk zou dit er als volgt kunnen uitzien: een ingenieur onderhoudt de uitrusting op een offshorelocatie gewoonlijk eenmaal per week, afhankelijk van de vaartuigschema's. Als een vaartuigschema plotseling verandert, kan de ingenieur de technologie gebruiken om de huidige conditie van de apparatuur te beoordelen. De sensoren in de machines kunnen gegevens over belangrijke indicatoren, zoals warmte of wrijving, aan het algoritme doorgeven. Het algoritme biedt de ingenieur vervolgens een risicoanalyse (bv. er is onderhoud nodig voordat het schip volgens de planning moet vertrekken) en de belangrijkste indicatoren die deze analyse beïnvloeden (bv. een onderdeel warmt sneller op dan ideaal is). 

XAIPre is gericht op onderhoud in de maritieme industrie. De huidige onderhoudsconcepten in de maritieme industrie zijn gebaseerd op een vast onderhoudsinterval met een aanzienlijke veiligheidsmarge om incidenten tot een minimum te beperken. Als gevolg daarvan wordt onderhoud altijd te vroeg uitgevoerd, waardoor het een van de meest inefficiënte industriële activiteiten is en tegelijkertijd een van de meest kritische.

De onderzoekspartners zullen samenwerken met Heerema Marine Contractors. Deze samenwerking zal zich richten op het voorspellend onderhoud van thrusters. Na de initiële focus in dit project op de thrusters, kan het onderzoek worden toegepast op de gehele vloot en andere componenten. Dit zal Heerema Marine Contractors helpen om hun onderhoudsschema's te verbeteren, de kosten te drukken en de duurzaamheid van de machines en de veiligheid van de werknemers te verhogen.

Het projectteam wordt geadviseerd door een gebruikerscomité, waarin Heerema Marine Contractors en verschillende industrieën met vergelijkbare onderdelen en doelstellingen op het gebied van voorspellend onderhoud vertegenwoordigd zijn, waaronder scheepsontwerp (C-Job Naval Architects), staalproductie (Tata Steel Europe), vliegtuigmotoren (Airfrance/KLM) en de automobielindustrie (Volkswagen Group en Honda Research Institute Europe), zodat de in het project ontwikkelde technologie in meerdere industrieën kan worden toegepast. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.