Universiteit Leiden

nl en

Serious Games

De Faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag heeft Serious Games ontwikkeld om leerlingen in het middelbaar onderwijs spelenderwijs kennis te laten maken met haar onderwijs- en onderzoeksgebied.

Op een laagdrempelige manier maken leerlingen kennis met de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken zoals die aan de faculteit worden onderwezen en onderzocht.  Daarnaast maken de leerlingen kennis met studeren. Wat is wetenschap, wat betekent het om een student te zijn?

Het Grote Migratiespel

In Het Grote Migratiespel worden de leerlingen uitgedaagd in de huid van actoren te kruipen die te maken hebben met de vluchtelingenstroom vanuit Afrika naar Europa. De leerlingen moeten keuzes maken met betrekking tot de migranten met als uiteindelijke doel te bepalen hoeveel migranten Europa daadwerkelijk bereiken. Het spel kent twee varianten; één voor de onderbouw en een variant voor de bovenbouw. Het spel kan door leerlingen in 1 à 2 uur gespeeld worden.

Het Schipholspel

In Het Schipholspel krijgen de leerlingen verschillende veiligheidsdilemma's van Schiphol voorgelegd. Vervolgens moeten de leerlingen beslissen hoe ze omgaan met deze verschillende dilemma's. Hierbij is samenwerking heel belangrijk; het is onmogelijk om alle problemen alleen op te lossen. Gedurende het spel leren de leerlingen een afweging te maken: welk risico is aanvaardbaar en welke middelen zijn proportioneel om een bepaald risico te verminderen. Het spel kan gespeeld worden in 1 á 2 uur.

Speel het spel op school of op de faculteit in Den Haag

De Serious Games kunnen besteld en toegestuurd worden naar geïnteresseerde scholen. Voor middelbare scholen zijn de spellen gratis. Voor andere geïnteresseerden wordt een tegemoetkoming van 20 euro gevraagd.

Scholen kunnen een Serious Game ook op de faculteit komen spelen, bij zo’n bezoek volgen de leerlingen eerst een college over de thematiek van een van de spellen om vervolgens het spel onder leiding van studenten van de faculteit te spelen. Een bezoek aan de Campus Den Haag voor het spelen van de Serious Games is in de maanden januari en september beperkt mogelijk.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.