Universiteit Leiden

nl en

Serious Games

De Faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag heeft Serious Games ontwikkeld om leerlingen in het middelbaar onderwijs spelenderwijs kennis te laten maken met haar onderwijs- en onderzoeksgebied.

Op een laagdrempelige manier maken leerlingen kennis met de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken zoals die aan de faculteit worden onderwezen en onderzocht. Daarnaast maken de leerlingen kennis met studeren. Wat is wetenschap en wat betekent het om een student te zijn?

Het Grote Migratiespel

In Het Grote Migratiespel worden de leerlingen uitgedaagd in de huid van betrokkenen te kruipen die te maken hebben met de vluchtelingenstroom vanuit Syrië naar Europa. De leerlingen moeten keuzes maken vanuit hun toegewezen rol. Zijn ze de EU, de regering van Nederland, of smokkelaars die mensen de grens over helpen? Elke ronde staan de leerlingen voor nieuwe keuzes met betrekking tot de migranten. Hoeveel vluchtelingen wil de EU bijvoorbeeld opvangen? En hoe gaat Nederland om met de inburgering van aangekomen asielzoekers? Elke beslissing heeft gevolgen voor de groep vluchtelingen. Het spel kan in 1 à 2 uur gespeeld worden.

Het Schipholspel

In Het Schipholspel krijgen de leerlingen te maken met één van de drukste dagen op het vliegveld. Zo krijgen ze verschillende veiligheidsdilemma's van Schiphol voorgelegd zoals verloren bagage of problemen bij de security. Vervolgens moeten de leerlingen beslissen hoe ze omgaan met deze verschillende dilemma’s op basis van hun toegewezen afdeling. Hierbij is samenwerking heel belangrijk; het is onmogelijk om alle problemen alleen op te lossen. Gedurende het spel leren de leerlingen een afweging te maken: welk risico is aanvaardbaar en welke middelen zijn proportioneel om een bepaald risico te verminderen? Het spel kan gespeeld worden in 1 á 2 uur.

Speel het spel op school of op de faculteit in Den Haag

Scholen kunnen een Serious Game op de faculteit in Den Haag komen spelen. Bij zo’n bezoek volgen de leerlingen eerst een college over de thematiek van een van de spellen om vervolgens het spel onder leiding van studenten van de faculteit te spelen. Zo ervaren de leerlingen hoe het is om in de collegebanken van Universiteit Leiden te zitten! Het spel kan met groepen vanaf 20 leerlingen tot 250 gespeeld worden.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.