Universiteit Leiden

nl en

Max Havelaar Toesprakentoernooi

Leerlingen uit de bovenbouw van het vwo binden de strijd met elkaar aan op het Max Havelaar Toesprakentoernooi. Het doel: een topspeecher worden, je verdiepen in fairtrade én het werk van Multatuli beter leren kennen.

De dag draait om drie elementen: verdieping in het werk van Multatuli en fairtrade, de kunst van het speechen oefenen en ontwikkelen en een antwoord vinden op de vraag 'wie is de beste spreker van het toernooi?'

Een dagje universitair retoricaonderwijs
Uit een uitgebreid programma kiezen de leerlingen drie verschillende colleges die elk een ander aspect van het speechen belichten. Hoe verwerk je humor in je speech, welke stijlmiddelen zijn er en wat is een goede opening of afsluiting? Na de colleges brengen de leerlingen de opgedane kennis meteen in de praktijk door in tweetallen een speech voor te bereiden en deze in kleine groepen voor te dragen. Uit elke groep mag er één duo door naar de finale. Tenslotte presenteren deze finalisten voor een jury die een ultieme winnaar kiest. Hun beloning: de wisselbeker, eeuwige roem én een dagje uit met de hele klas!

Ook inspirerend voor docenten
Ook voor de begeleidende docenten wordt het een boeiend toernooi. Ontmoetingen met collega’s en vakgenoten in combinatie met het volgen van colleges van universitaire docenten, speech- en communicatieprofessionals vormen een inspiratiebron voor lessen spreekvaardigheid.

Meer informatie
 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.