Lokaal

In zowel Leiden als Den Haag is de Universiteit Leiden samenwerkingsverbanden aangegaan.

Leiden

Bio Science Park

In het Bio Science Park (BSP) werkt de Universiteit Leiden samen met het bedrijfsleven, het LUMC en de gemeente Leiden. Het bloeiende bedrijvenpark omvat ongeveer 170 bedrijven en instellingen, waarvan ruim 90 life sciences-bedrijven. Veel bedrijven en wetenschappers in het Leiden Bio Science Park houden zich bezig met medicijnontwikkeling. Regelmatig gaan Leidse alumni aan het werk op het park. De oprichters en CEO’s van een aantal bedrijven hebben gestudeerd of zijn gepromoveerd aan de Universiteit Leiden.
Bio Science Park

LeidenGlobal

LeidenGlobal verbindt culturele en academische instituties, waaronder de universiteit zelf, met  lokale gemeenschappen, media, overheid en NGO’s. Het doel is om de wereldwijde impact van de culturele en academische wereld te vergroten met behulp van culturele bijeenkomsten, onderwijs of het debat voeren over (overheids)beleid. LeidenGlobal brengt experts op het gebied van alle werelddelen bij elkaar.
LeidenGlobal

Luris

Luris koppelt maatschappelijke behoeftes in de regio en mogelijkheden in het bedrijfsleven aan de wetenschappelijke kennis die beschikbaar is binnen de Universiteit Leiden. Luris brengt mensen bij elkaar, want dan heeft de kennis van de Universiteit Leiden meer impact en nut. Luris werkt namens de Universiteit Leiden en het LUMC samen met het bedrijfsleven in onze provincie en zorgde al voor verschillende succesvolle matches.
Luris

Lugus

Lugus is een vereniging voor en door Leidse studenten van alle disciplines die hen ondersteuning biedt bij het opzetten van een succesvol bedrijf. Daarbij focust Lugus op het samenbrengen van startende en gevestigde ondernemers, met de filosofie dat deze kruisbestuiving kan leiden tot nieuwe inzichten, ideeën en ondernemingen.
Lugus

PLNT

In PLNT (voorheen: HUBSpot) hebben de Universiteit Leiden, de Hogeschool Leiden, de gemeente Leiden en ondernemers hun krachten gebundeld om innovatie en ondernemerschap te stimuleren. PLNT is dé ontmoetingsplaats voor academische (student-)ondernemers: Lugus en Luris zitten er samen onder één dak. PLNT verzorgt workshops en er zijn vergader- en collegezalen. Startende ondernemers kunnen er kantoorruimte huren en er zijn vooral veel ontmoetingsplaatsen om van gedachten te wisselen.
PLNT

De Zijl Bedrijven

De Zijl Bedrijven (DZB) helpt mensen met een beperking of mensen die re-integreren aan een baan in de Leidse regio. Via deze organisatie werken medewerkers op de meest uiteenlopende plekken binnen de universiteit: ze helpen bij het verzorgen van de plantencollectie bij de Hortus, zijn actief in de bibliotheek, verrichten redactiewerk, werken in de catering, assisteren in een laboratorium, doen administratief werk en ondersteunen bij onderzoek.

Leiden Kennisstad

De gemeente Leiden kent sinds 2012 een Programma Kennisstad om Leidse kennisinstellingen te ondersteunen in hun ontwikkeling en groei. Begin juli 2017 hebben de Universiteit Leiden, Leids Universitair Medisch Centrum, Hogeschool Leiden en de Gemeente Leiden een Samenwerkingsovereenkomst 2017-2021 gesloten.

Taalmuseum

Het Taalmuseum is een initiatief van de Universiteit Leiden, gesteund door de Gemeente Leiden. Het Taalmuseum brengt kennis over taal en het enthousiasme voor alle aspecten ervan over op iedereen. Geen museum in een gebouw, maar in de openbare ruimte, met tentoonstellingen en activiteiten op locaties in de stad.
Taalmuseum

Samenwerking met scholen

De Universiteit Leiden werkt graag samen met vakdocenten, schooldecanen en mentoren die talentvolle leerlingen extra uitdaging willen bieden. De Universiteit Leiden heeft Pre-University Classes ontwikkeld voor scholieren in 5 en 6 vwo die verder willen kijken en in aanraking willen komen met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Academische PABO

Samen met de Leidse Hogeschool biedt de Universiteit Leiden een academische PABO aan. De Academische Pabo van Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden biedt het beste van twee werelden: studenten ontwikkelen pedagogische deskundigheid in brede zin én professionele kwaliteiten die een leerkracht in het basisonderwijs nodig heeft.

Musea

Diverse Leidse musea laten hun bezoekers kennismaken met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek op uiteenlopende terreinen. De collecties werden veelal aangelegd door Leidse geleerden en de huidige conservators zijn vaak ook verbonden aan de universiteit.

Den Haag

Campus in Den Haag

In samenwerking met de lokale overheid ontstond in 1999 een vestiging van de Universiteit Leiden in Den Haag: de campus in Den Haag. Een krachtige combinatie van Leidse en Haagse expertise op het gebied van recht, bestuur en politiek.  In 2016 tekende de Universiteit Leiden een samenwerkingsovereenkomst met de Gemeente Den Haag.

Campus in Den Haag

Academie der Kunsten

In 2001 gingen de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten Den Haag, bestaande uit het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, een samenwerking aan die resulteerde in de oprichting van de Academie der Kunsten.

De Academie der Kunsten brengt artistieke en academische expertise samen, en creëert zo een ideale omgeving voor studenten met zowel academische als artistieke talenten. De partnerschappen met de Hogeschool der Kunsten en andere instituten, zoals het Orpheus Instituut in Gent, hebben geleid tot de mogelijkheid om aan de Universiteit Leiden een doctorsgraad in de scheppende  en uitvoerende kunsten te behalen.
Academie der Kunsten

Cyber Security Academy The Hague

Samen met de Haagse Hogeschool en de TU Delft is Cyber Security Academy The Hague de opgezet.