Academische Pabo (BSc&BEd)
Wil je aan de slag in het basisonderwijs én ben je ook geïnteresseerd in wetenschappelijke kennis over kinderen, opvoeding en onderwijs? Dan is de Academische Pabo écht iets voor jou!
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofWaarom de Academische Pabo?
De Academische Pabo biedt het beste van twee werelden: je ontwikkelt de professionele kwaliteiten die een leerkracht in het basisonderwijs nodig heeft én pedagogische deskundigheid in brede zin.
Op deze universitaire pabo leer je het functioneren van leerlingen op school beter te analyseren, begrijpen en begeleiden. Daarnaast leer je gefundeerd advies te geven over mogelijke oplossingen voor problemen binnen de school.
Twee diploma's
Als je na vier jaar de Academische Pabo afrondt, ontvang je twee diploma's: één van Hogeschool Leiden en één van Universiteit Leiden. Met deze diploma's mag je de titels Bachelor of Education en Bachelor of Science voeren.
Margriet Meijvogel
Oudere jaars student Academische Pabo

'Vanaf het examenjaar op de middelbare school wist ik dat ik juf wilde worden. De Academische Pabo is een perfecte mix van theorie en praktijk. Vanaf de derde week van de studie loop je al stage in de klas'.
'Vanaf het examenjaar op de middelbare school wist ik dat ik juf wilde worden. Tijdens de oriëntatie keek ik naar de normale pabo en kwam toen ook de Academische pabo tegen. De studie is een perfecte mix van theorie en praktijk. Vanaf de derde week van de studie loop je al stage in de klas.
Dat voelt in het begin nog een beetje onwennig. Je loopt tegen leerlingen aan die niet goed meekomen. Dan is het heel fijn om op de universiteit verdieping te krijgen, waardoor je steeds beter begrijpt wat daar aan ten grondslag ligt. Dan herken je tijdens een college over ontwikkelingsstoornis bijvoorbeeld de problemen van een kind uit je klas. Dat je die verdieping gelijk kunt toepassen op de volgende stagedag is heel gaaf.’
Marleen de Kleijn
Directeur basisschool Het Startpunt (Den Haag)

'Ik zou bijna willen dat ik vanaf nu alleen nog maar afgestudeerden van de Academische Pabo kan aannemen.'
'We kiezen voor afgestudeerden van de Academische Pabo omdat zij net wat meer meebrengen dan studenten van de gewone pabo. Ze beschikken over meer kennis van de didactiek en de pedagogiek, waardoor de resultaten sneller omhoog gaan en kinderen meer op maat kunnen worden geholpen.
Zo pakt Jim, afgestudeerd aan de Academische Pabo Leiden, meteen de rol op van instructional leader van het team. De resultaten van Jim’s groep zijn meer dan normaal gestegen. De andere leerkrachten zijn heel nieuwsgierig: hoe heb je dat aangepakt? Zo kunnen we ervoor zorgen dat we met z’n allen sterker worden en het onderwijs beter wordt op school. Ik zie de toekomst van afgestudeerden van de Academische Pabo heel groot worden en zou bijna willen dat ik vanaf nu alleen nog maar deze mensen kan aannemen.'
Ruben Dingemanse
Leerkracht Basisschool & masterstudent Orthopedagogiek

'Tijdens de bachelor Academische Pabo kwam ik erachter dat ik naast meester, ook orthopedagoog wilde worden. Om mij verder te verdiepen in de pedagogiek van het kind, ben ik direct na de bachelor de Master Education and Child Studies gaan doen'.
‘Ik heb van kleins af aan geroepen dat ik kleutermeester wilde worden. Tijdens de bachelor Academische Pabo kwam ik erachter dat ik naast meester, ook orthopedagoog wilde worden. Om mij verder te verdiepen in de pedagogiek van het kind, ben ik direct na de bachelor de Master Education and Child Studies gaan doen. Halverwege de masterstudie miste ik het onderwijs zo erg, dat ik nu ook weer een paar dagen per week voor de klas sta. De kleuters in mijn klas zijn heel lief en leuk. De eigen belevingswereld en energie die kleuters hebben, maken mijn dag als meester. Ook na de master wil ik het lesgeven en pedagogiek blijven combineren. Bij orthopedagogiek bestuderen we de problemen bij de ontwikkeling van het kind, bijvoorbeeld gedragsstoornissen. De opgedane kennis en tools kan ik als leerkracht toepassen in de klas, maar ook in de behandelkamer. Juist die combinatie is leuk!’
Past de Academische Pabo bij jou?
- Trekt het basisonderwijs je?
- Ben je ambitieus, nieuwsgierig?
- Ben je analytisch én praktisch ingesteld?
- Wil je meehelpen om goed onderwijs te ontwikkelen?
- Wil je je graag verdiepen in de ontwikkeling van kinderen en het onderwijs?
- Kun je goed plannen?
Dan is de Academische Pabo iets voor jou! Academische leerkrachten zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van kinderen in breed perspectief en willen zichzelf een leven lang professioneel blijven ontwikkelen. Ze zijn nieuwsgierig naar alles wat met leren, de ontwikkeling van kinderen, innoveren, de school en de samenleving te maken heeft en naar de rol die zij daarin kunnen vervullen.
De Academische Pabo biedt het beste van twee werelden: je ontwikkelt de professionele kwaliteiten die een leerkracht in het basisonderwijs nodig heeft én pedagogische deskundigheid in brede zin.
Programma
Het programma van deze opleiding bestaat uit een combinatie van praktijk en theorie. Je krijgt dus zowel vakken van de universitaire opleiding Pedagogische Wetenschappen als onderdelen uit het onderwijsprogramma van de pabo.
Check de toelatingseisen en hoe je je kunt inschrijven
De locaties
Het universitaire deel van de opleiding volg je in het Pieter de la Courtgebouw. In dit gebouw vind je collegezalen, werkgroepruimtes en een bibliotheek met een uitgebreide collectie. Voor studenten zijn er zo’n 300 computerwerkplekken beschikbaar door het hele gebouw. En als je wilt ontspannen kun je even bijkletsen met je medestudenten in Café Pieter de la Court. Het Pieter de la Courtgebouw ligt op 5 minuten loopafstand van station Leiden Centraal en op 5 minuten loopafstand van het gebouw van Hogeschool Leiden waar je de pabovakken volgt. Ook in dit gebouw zijn veel voorzieningen, zoals het mediacentrum, de onderwijswerkplaats, computerfaciliteiten en
een nieuw modern restaurant.
Chat met een student
Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Academische Pabo? Kom direct in contact met één van onze studenten van deze opleiding!