Universiteit Leiden

nl en

Taalbeheersing van het Nederlands (MA)

Over de opleiding

Wil je weten hoe taal werkt en hoe je er anderen mee kunt sturen en overtuigen? Kies dan voor de afstudeerrichting Taalbeheersing van het Nederlands. In Leiden leggen we bij Taalbeheersing de nadruk op retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.

Met vakken die de nieuwste inzichten behandelen uit argumentatieonderzoek, de stilistiek, en studies naar populistisch taalgebruik doe je bij Taalbeheersing in Leiden diepgaande kennis op over de effecten van taalgebruik. Dat is geen overbodige luxe in een maatschappij waarin het succes van ideeën, producten en diensten afhangt van de manier waarop ze worden verwoord. Werkgevers zitten dan ook te springen om studenten die weten hoe je met taal kunt sturen. Na je studie ligt er een scala aan beroepsmogelijkheden voor je open – het schrijven van overtuigende teksten is immers in alle sectoren van belang: van de reclame- tot de medische wereld, in de voorlichting, journalistiek, op beleidsafdelingen, in bedrijven, enzovoort.

Kenmerkend voor Leiden is de theoretisch-analytische benadering van empirische verschijnselen. We vinden het essentieel dat je reflecteert op de concepten die je hanteert en je afvraagt wat het precies is dat je wilt onderzoeken en hoe relevant dat is. Wij hechten aan een stevige theoretische onderbouwing waarmee taalgebruiksverschijnselen op een gedegen manier geduid kunnen worden. Ook vinden we het van groot belang dat onderzoeksresultaten praktische toepassingen krijgen. De analytische en creatieve vaardigheden die je je hierbij eigen maakt effenen overigens ook het pad voor een baan in onderzoek, onderwijs en bestuur.

Wij hebben als doel studenten af te leveren die aan alle eisen van de huidige arbeidsmarkt voldoen. Daarom besteden we tijdens de colleges veel aandacht aan mondelinge en schriftelijke vaardigheden: in alle colleges zul je moeten presenteren en elk college sluit je af met het schrijven van een paper. Voor de arbeidsmarkt is het ook belangrijk dat je goed kunt samenwerken, kunt omgaan met kritisch commentaar op je werk en zelf constructieve feedback kunt geven op andermans werk; in je studie zul je hier uitgebreid mee oefenen.

Binnen het programma kun je een eigen pakket aan vakken volgen zolang maar aan de volgende randvoorwaarden is voldaan:

  • Je kiest twee specialisatiewerkgroepen binnen de opleiding (2x 10 EC).
  • Daarnaast kies je een onderdeel dat aansluit bij de specialisatie, binnen of buiten de opleiding, in Leiden of elders (10 EC). Je kunt dit keuze-onderdeel ook invullen met een wetenschappelijke stage die aansluit bij je afstudeerrichting.
  • Tot slot heb je nog een vrijekeuzeruimte van 10 EC, waarin je elk vak kunt kiezen dat je wilt.
  • Je sluit je studie af met een scriptie op het gebied van je afstudeerrichting (20 EC).

Binnen het programma kan je een eigen pakket aan vakken volgen zolang maar aan de volgende randvoorwaarden is voldaan:

  • 20 EC scriptie op het gebied van de gekozen afstudeerrichting 
  • 20 EC vakken binnen de gekozen afstudeerrichting 
  • 10 EC in het verlengde van de gekozen afstudeerrichting 
  • 10 EC vrije keuzeruimte

Wil je een gedetailleerder overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids.

Houd er rekening mee dat deze gids van toepassing is op het huidige academisch jaar. Het curriculum van volgend jaar kan enigszins verschillen.

Henrike Jansen

Universitair hoofddocent Taalbeheersing van het Nederlands

Henrike Jansen

“Afgestudeerden in Taalbeheersing van het Nederlands beheersen alle registers van het taalgebruik en weten bijvoorbeeld hoe je scherp kunt discussiëren zonder te vervallen in persoonlijke aanvallen en andere drogredenen.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.