Universiteit Leiden

nl en

Taalbeheersing van het Nederlands (MA)

Carrièreperspectieven

Waar komen onze alumni terecht? 

Van de afgestudeerden komt een groot gedeelte terecht in het onderwijs, inclusief volwasseneneducatie en zakentrainingen. Neerlandici blinken uiteraard uit in schrijven en redigeren. Ze komen dan ook vaak in communicatiefuncties terecht. Mogelijke functies zijn journalist of redacteur bij media en uitgeverijen, voorlichter, communicatiemedewerker of consultant/adviseur. Een aantal gaat ook aan de slag als freelancer met een eigen tekst- en taalbureau.
Enkele functies van pas afgestudeerden:

  • Speechschrijver bij de Rijksoverheid 
  • Docent communicatieve vaardigheden bij een universiteit, hogeschool of trainingsbureau
  • Onderwijscoördinator bij een opleidingsinstituut
  • Framingspecialist 
  • Technisch schrijver bij een softwarebedrijf
  • Tekstschrijver bij een communicatiebureau

Martijn Rietveld

Afgestudeerd bij Taalbeheersing (MA Neerlandistiek)

Martijn Rietveld

"Ik ben werkzaam als Copywriter bij SOO Media: een mediabureau in hartje Den Haag gespecialiseerd in online marketing en vastgoedcommunicatie. Ik verzorg de communicatie-uitingen voor verschillende bedrijven. Het is cliché, maar de functie is heel divers: ‘s ochtends een luxe woningbrochure voor een makelaarskantoor, ‘s middags een wervende webtekst voor een wijngroothandel, ga zo maar door."

Taal is emotie

"We worden verleid door reclameslogans, voelen de urgentie van een headline en raken geëmotioneerd bij een begrafenis. Het blijft mij boeien hoe taal verschillende vormen aanneemt en, in het verlengde daarvan, ook verschillende emoties teweegbrengt. Tijdens de MA Neerlandistiek - eerst bij Vroegmoderne Letterkunde en daarna bij Taalbeheersing - leerde ik dit samenspel van taal en emotie te analyseren, tot aan het kleinste stijlmiddel aan toe. Waarom had dat politieke pamflet uit de zeventiende eeuw toen zo’n grote invloed op de publieke opinie? Welke strategieën gebruikt een moderne medische brochure om de lezer gerust te stellen? Bij Neerlandistiek wordt alles onder de loep genomen."

Lerarenopleiding

Als je interesse hebt in een loopbaan in het onderwijs, kun je je na voltooiing van deze master aanmelden voor de eenjarige Educatieve master bij het ICLON. Om toegelaten te worden heb je zowel een master- als bachelordiploma nodig op het terrein van de neerlandistiek, of een nauw verwant programma. Je moet vloeiend Nederlands spreken om de opleiding te kunnen volgen, en er zijn wat aanvullende toelatingseisen. Het is overigens ook mogelijk om direct na je bachelorstudie de tweejarige educatieve master bij het ICLON te doen. In deze master zijn vakinhoud en didactiek meer geïntegreerd.

In welke sectoren werken onze studenten?

De onderstaande cijfers zijn gebaseerd op alumnidata van MA Neerlandistiek - Taalbeheersing van het Nederlands 2016-2020.

  • 30 % Communicatie en marketing
  • 22 % Onderwijs
  • 8 % Consultancy
  • 8 % Onderzoek
  • 8 % Overheid en semi-overheid
  • 8 % Zakelijke dienstverlening
  • 8 % ICT
  • 8 % Media en journalistiek

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Lees meer over hoe deze master jou precies voorbereidt op je toekomstige carrière en bekijk onze voorbereidingsactiviteiten. 

Met de master Neerlandistiek doe je diepgaande kennis op en het vermogen om kritisch, analytisch en wetenschappelijk te denken. Je leert de begrippen, disciplines en academische benaderingen kennen die momenteel in dit vakgebied actueel zijn, zoals taalkunde, taalbeheersing en letterkunde.

Veel van onze studenten kiezen ervoor om een stage te lopen tijdens hun masteropleiding. Studenten van de master Neerlandistiek/Dutch Studies hebben stages gelopen bij organisaties zoals:

  • Meertens Instituut;
  • Instituut voor Nederlandse Taal;
  • De Bijzondere Collecties / Bibliotheca Neerlandica Manuscripta van de Universiteitsbibliotheek;
  • het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Amsterdam;
  • het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam;
  • en stages bij taalwetenschappelijke onderzoeksprojecten.

De Career Service van de Faculteit Geesteswetenschappen biedt professioneel advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages, arbeidsmarktoriëntatie en sollicitaties.

De Career Service organiseert ook regelmatig (online) workshops, bijvoorbeeld over sollicitatiegesprekken en hoe je een goede cv kunt maken. Bekijk het overzicht van de workshops

Leiden University Career Zone is een online carrièreplatform waarmee je je kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je kunt hiermee meer persoonlijk inzicht te vergaren, meer leren over de arbeidsmarkt, je sollicitatievaardigheden ontwikkelen, je academische en professionele carrière plannen. Ook kun je er vacatures vinden en erachter komen wat de Career Service voor jou kan doen. 

Sluit je aan bij het Mentornetwerk om advies te krijgen van alumni die ervaring hebben op de arbeidsmarkt. Meer dan 1200 alumni helpen je graag!

Jelle over het vinden van een stage via het Mentornetwerk

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.