Universiteit Leiden

nl en

Rechtsgeleerdheid (LL.B.)

Studieprogramma

Het eerste jaar

De bacheloropleiding duurt drie jaar. In je eerste jaar, de propedeuse, heb je ongeveer 14 uren onderwijs per week. Daarnaast moet je veel tijd besteden aan zelfstudie, zodat je per week gemiddeld 40 uur met je studie bezig bent. Het eerste jaar is een algemeen jaar met vakken die je volgt samen met studenten Notarieel recht en Fiscaal recht. Vakken als Strafrecht, Bestuursrecht, Burgerlijk Recht, Internationaal en Europees Recht laten de volle breedte van de juridische opleiding zien.

Op deze manier krijg je een goed beeld van de richting die bij jou past en beschik je over de juridische basiskennis die je nodig hebt in de rest van je studie. In het eerste jaar is ook veel aandacht voor vaardigheden zoals tekstanalyse, het schrijven van een betoog en de aanpak voor het oplossen van een casus (praktijksituatie). 

Tweede en derde jaar

In je tweede en derde jaar verdiep je de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je ontwikkelt de juridische vaardigheden die je in je carrière nodig hebt. Daarnaast werk je aan een academische houding bij het bestuderen van juridische vraagstukken. Je denkt na over de achtergronden van je vakgebied en leert hoe je onderzoek interpreteert en uitvoert. In het tweede jaar volg je het intensieve vak Moot Court. Zo pas je de opgedane kennis meteen toe. Met de bachelorscriptie bewijs je dat je een academicus bent.

Wil je precies weten hoe de bachelor Rechtsgeleerdheid is opgebouwd en welke colleges je volgt? Bekijk dan het studieprogramma: Studiegids Rechtsgeleerdheid.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Echte keuzeruimte komt in het derde jaar. Dan zijn er studiepunten vrij in te vullen. Hiermee krijg je de waardevolle combinatie van een brede ontwikkeling met een concrete juridische opleiding.

Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken. Hiervoor ga je al in je tweede jaar plannen maken.

In elke bacheloropleiding kun je een aantal vakken zelf kiezen. Binnen je studie om je kennis te verdiepen, buiten je studie om je basis te verbreden. Met keuzevakken geef je zelf richting aan je studie. Doe alvast inspiratie op en verdiep je in de keuzevakkengids. 
Keuzevakkengids

Naast losse keuzevakken bieden opleidingen een speciaal samengesteld pakket van keuzevakken aan. Dit vaste pakket van dertig studiepunten heet een minor. De keuze voor een minor hoef je niet voor te leggen aan een examencommissie.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie of internationaal bedrijf. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met een stagedocent van je opleiding. Het Studenten Loopbaan Service van de Universiteit Leiden en de facultaire loopbaancoach helpen je graag om een geschikte stageplek te vinden. Kijk voor sollicitatietips en een actueel overzicht in Nederland en het buitenland op: Studenten Loopbaan Service Op de facultaire website vind je een overzicht van het aanbod aan stageplaatsen, bijbanen en vacatures dat bij ons binnenkomt.

Naar het buitenland

Op een buitenlandse universiteit kun je vakken volgen die in Leiden niet worden gegeven. Of je kunt je verdiepen in onderwerpen waar in Leiden minder aandacht voor is. De rechtenfaculteit werkt samen met vele gerenommeerde universiteiten in Europa, zoals Oxford, Parijs, Siena, Oslo, Granada en Zürich. Maar ook wereldwijd heeft de opleiding goede contacten. Zo kun je bijvoorbeeld studeren in China aan de Shanghai International Studies University. Kijk voor meer informatie bij het Bureau Internationaal Onderwijs

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.