Universiteit Leiden

nl en

Kunstgeschiedenis (BA)

Kunst is universeel. In alle tijden en over de hele wereld hebben mensen hun omgeving, hun gedachten, dromen of emoties omgezet in beelden. De bacheloropleiding Kunstgeschiedenis brengt je dichter bij die mensen en hun beelden; zo leer je ook hun wereld beter kennen. Bij Kunstgeschiedenis leer je beeldende en toegepaste kunst en architectuur diepgaand te analyseren, zowel uit het verre verleden als vandaag de dag.

Dompel je onder in kunst in al haar facetten

In deze bachelor verdiep je je in kunst, kunstenaars en de historische en sociale context waarin kunstwerken zijn gemaakt. Daarbij gaat het om kunst door alle tijden, vanaf de Oudheid tot hedendaagse kunst. De opleiding heeft een breed perspectief, daarin zijn we uniek in Nederland. Je bestudeert niet alleen kunst uit het Europa, maar ook uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika. Je maakt kennis met de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en met het meest recente onderzoek van onze docenten.

We hebben een brede opvatting over wat kunst is. Je kunt je verdiepen in traditionele kunstvormen zoals schilderkunst, beeldhouwkunst en prentkunst over interieurs en architectuur, maar ook nieuwere vormen zoals digitale kunst, installaties en fotografie komen aan de orde. Tijdens de opleiding maak je verschillende excursies in binnen- en buitenland en bestudeer je ook de museale praktijk: hoe worden kunstvormen aan het publiek gepresenteerd en wat wil een museum daarmee overbrengen?

Lotje Dalmijn

Student

Lotje Dalmijn

"Als kunstgeschiedenis je interessant lijkt, dan zou ik in Leiden de musea en een open dag van de universiteit bezoeken, zodat je er een goed beeld van kunt krijgen en kan bepalen of je het wil studeren! Voor mij was het doorslaggevend dat we in Leiden een prentenkabinet hebben waar je originele werken van onder andere Rembrandt kan bekijken. Verder raad ik je aan om met studenten te praten om zo een beeld van de studie te krijgen. En onthoud: je hoeft niet voordat je begint al te weten welke periode of welke stijl je het leukst vindt en wat voor werk je precies wil doen later. Daar kom je vanzelf achter tijdens je studie!"

Anna Tummers

Universitair Docent

Anna Tummers

"We vinden het heel belangrijk dat studenten zich er bewust van zijn dat de kunstgeschiedenis veel groter is dan alleen Europa. Het is een verrijking om te weten waar onze eigen waarden op zijn gebaseerd en hoeveel kruisbestuiving er door de eeuwen heen is geweest. Ook bij een vak als esthetica komen niet alleen Westerse denkers maar ook bijvoorbeeld Afrikaanse en Aziatische perspectieven aan bod."

Anna Elisabeth Kruyswijk

Alumna Kunstgeschiedenis

Anna Elisabeth Kruyswijk

"Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis kreeg ik een brede oriëntatie mee, maar ik had vooral architectuur, mode en fotografie op mijn radar. Dingen die je elke dag tegenkomt, openbare kunstvormen die in het dagelijks leven voor iedereen zichtbaar zijn. Dat vond ik interessant en daar deed ik graag onderzoek naar."

"Ik deed een minor vormgeving op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, waarbij ook de praktische kant van fotografie aan bod kwam. Mijn werk nu in de fotografie is goed te verklaren."

Twee afstudeerrichtingen

De bachelor Kunstgeschiedenis heeft twee afstudeerrichtingen: Kunst en Cultuur en Arts Media and Society. Kunst en Cultuur (grotendeels Nederlandstalig) geeft een breed overzicht van beeldende kunst, architectuur en design van alle tijden en uit alle werelddelen. Bij de Engelstalige afstudeerrichting Arts, Media and Society ligt het accent op hedendaagse kunst en media. Voor beide afstudeerrichtingen is een aantal cursussen in het eerste jaar gelijk.

Waarom kies je voor kunstgeschiedenis in Leiden?

 • Kunstgeschiedenis aan Universiteit Leiden is uniek: alleen hier bestudeer je kunst uit verleden en heden van over de hele wereld: Europa, Amerika, Azië, Oceanië en Afrika.
 • Je kunt je interesses volgen en zelf je eigen accent in je studie aanbrengen.
 • Je neemt deel aan verschillende excursies, in Leiden en andere Nederlandse steden, maar ook naar Rome of Berlijn.
 • Je doet zowel academische als professionele vaardigheden op, van het doen van onderzoek tot aan presenteren en interpreteren.
 • De opleiding heeft een uitgebreid netwerk van wetenschappers, kunstenaars, musea en kunstinstellingen, waar je ook als student profijt van hebt.
 • De opleiding is kleinschalig en er is veel contact tussen studenten en docenten en tussen studenten onderling.
 • De universiteitsbibliotheek beschikt over wereldberoemde bijzondere collecties waar je originele prenten en foto’s kunt bestuderen.
 • De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd.

Wie tegenwoordig een nieuwe uitstraling voor de woonkamer wil, kijkt een woonprogramma of koopt een interieurtijdschrift. In de achttiende eeuw gingen mensen naar een kamerbehanger. Die voorzag je van nieuwe wandbekleding, gordijnen en de broodnodige accessoires. Lees hier meer over hoe promovenda Aagje Gosliga de wereld van de kamerbehangers in dook.

Kunstgeschiedenis studeren in Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Past Kunstgeschiedenis bij jou?

 • Ben je geïnteresseerd in schilderijen, gebouwen, interieurs, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst en nieuwe media?
 • Vind je het leuk om verschillende kunstvormen diepgaand en in hun samenhang te analyseren?
 • Houd je ervan om musea te bezoeken en monumenten te bekijken?
 • Vind je het interessant om je te verplaatsen in andere tijden en culturen?
 • Ben je nieuwsgierig naar mythologie, Bijbelverhalen en geschiedenis?
 • Ben je kritisch, gemotiveerd en enthousiast?

Als je deze vragen met `ja’ kunt beantwoorden, dan is Kunstgeschiedenis de juiste bachelor voor jou! Lees hier meer over het programma

Museumbezoekers kiezen kleur

PhD-kandidaat Liselore Tissen gebruikt 3D-prints en eye-tracking software om museumbezoekers te laten beslissen of de achtergrond van een schilderij blauw moet blijven of naar het originele goud moet worden hersteld. Lees hier verder >

Online Proefstuderen Kunstgeschiedenis

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten. 
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Kunstgeschiedenis? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.