Universiteit Leiden

nl en

Japanstudies (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Japanstudies richt je je op verschillende vakgebieden. Je verdiept je in taalvaardigheid, geschiedenis, de moderne samenleving, religie, letterkunde en filosofie.

Programmaoverzicht

Japans leren

Een flink deel van je studie besteed je aan de taal, aan het einde van je eerste jaar ken je iets meer dan vijfhonderd karakters.

Geschiedenis

Je verdiept je in de oude en rijke geschiedenis van Japan. Ook duik je in de gecompliceerde relaties met het buitenland en ontdekt de bijzondere band tussen Japan en Nederland.

De moderne samenleving

Ontdek het Japan van nu: een modern land met geheel eigen sociale conventies.

Religies

Je maakt kennis met de verschillende Japanse religies en hoe die naast elkaar kunnen bestaan.

Letterkunde en Japanse literatuur

Je bestudeert beroemde vertellingen zoals Het Verhaal van Prins Genji (Genji monogatari; ca. 1000), poppenspel (bunraku) en poëzie (haiku en tanka). Ook bestudeer je reis- en andere dagboeken.

Filosofie en ideeëngeschiedenis

In deze colleges wordt diepe ingegaan op de Japanse benadering van essentiële vragen over het menselijk bestaan.

Een aantal vakken uitgelicht

Je maakt kennis met de Japanse grammatica, het schrift, de klank en uitspraak en de basiswoordenschat. Je bestudeert handboeken, maakt oefeningen en vertaalt teksten. In de colleges bespreek je de stof en kun je vragen stellen aan de docent.

In vogelvlucht leer je de geschiedenis van Japan tot 1868 kennen. Van de prehistorie, via de Nara en Kamakura-periodes, tot de Meiji-restauratie. De nadruk ligt op politieke en bestuurlijke geschiedenis.

Dit college is een inleiding in de naoorlogse Japanse maatschappij vanuit een sociologische invalshoek. Thema’s die in dit college behandeld worden zijn onder andere: werk en familieleven, etnische minderheden en sociale ongelijkheid, en de aardbeving en de gevolgen van de tsunami van 2011.

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Ben je eenmaal begonnen met Japanstudies, dan krijg je veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar van je bachelor heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je vult die voor een belangrijk deel zelf in met:

Verdiep dan je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studieadviseur. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Als tweedejaarstudent Japans ga je als onderdeel van het studieprogramma naar Japan voor 3 maanden in de tweede helft van het tweede semester. De beste en zeker ook aantrekkelijkste manier om Japans vlot te leren spreken is namelijk een verblijf in het land. Bovendien zul je merken dat je in contact met mensen hun cultuur beter leert begrijpen. Bijvoorbeeld in Tokio tijdens een traditionele theeceremonie, een middagje shoppen in Ginza of een bezoekje aan een lawaaiige Pachinko-hal. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.