Universiteit Leiden

nl en

Geschiedenis (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Geschiedenis richt je je op verschillende vakgebieden. Je kunt kiezen uit zes specialisatierichtingen.

Programmaoverzicht

Nederlandse Geschiedenis
Je bestudeert politieke, economische, sociaal-culturele en religieuze gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Republiek en het Koninkrijk. 

Algemene Geschiedenis
Bij Algemene geschiedenis leer je de periode van de nieuwe tijd en de contemporaine tijd kennen. De nadruk ligt op gebeurtenissen in Europa en de Verenigde Staten, maar je bestudeert ook de rest van de wereld, in het bijzonder Azië.

Oude Geschiedenis
Je bestudeert de bloei van de Griekse cultuur, de werking van de Atheense democratie, de veroveringen van Alexander de Grote en later de Romeinen. 

Middeleeuwse Geschiedenis
Bij middeleeuwse geschiedenis bestudeer je een dynamische periode van 1.000 jaar. In de colleges en werkgroepen zoom je in op de politiek, economie en religie.

Sociale Geschiedenis
Welke mogelijkheden hebben mensen om hun positie te verbeteren? En welke invloed hebben etniciteit, seksuele voorkeur, religie of geslacht op iemands positie, nu en toen? Je leert dit bij Sociale Geschiedenis. Je vindt ook uit hoe migratie en mobiliteit samenhangt met economische en politieke processen. Zo ontdek je bijvoorbeeld de betekenis en werking van macht en sociale status.

Economische Geschiedenis
Je onderzoekt de groei en de verdeling van inkomen en rijkdom door de eeuwen heen. Het gaat daarbij om het effect van bijvoorbeeld toenemende handel en nieuwe methoden van productie, maar ook om achterliggende oorzaken zoals ondernemersmentaliteit, machtsverhoudingen en technologie. Er zijn raakvlakken met Sociale Geschiedenis als het gaat om de rol van verschillende groepen in de samenleving.

Een aantal vakken uitgelicht

Leiden heeft als enige universiteit in Nederland een groep docenten die zich speciaal met de geschiedenis van Nederland, vanaf 1500 tot nu, bezighoudt. Naast de belangrijkste politieke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Republiek en het Koninkrijk behandelt dit college economische, sociale, culturele en religieuze aspecten van het Nederlandse verleden, en is er bijzondere aandacht voor relaties met de (overzeese) buitenwereld.
 

Er zijn niet veel onderwerpen waar alle historici het over eens zijn. Waar en wanneer begon de Industriële Revolutie precies? Wie begon de Koude Oorlog? Je leert manieren om de geschiedenis zo objectief mogelijk te benaderen. En wat is geschiedenis? Vroeger bestudeerden historici vooral de grote namen en de belangrijke gebeurtenissen, maar tegenwoordig is er ook veel aandacht voor het verhaal van de gewone man.
 

Als historicus ken je natuurlijk niet alleen feiten en jaartallen. Je wordt opgeleid tot academicus. Dat betekent dat je zelfstandig historisch onderzoek kunt doen. In themacolleges leer je bijvoorbeeld hoe je een goede vraagstelling formuleert en hoe je snel de juiste informatie vindt. Dit verwerk je in een goed opgebouwd werkstuk. Ook oefenen we hoe je een wetenschappelijk referaat houdt.
 

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een minorruimte van 30 studiepunten. Je mag helemaal zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op de educatieve master en voor een toekomst in het onderwijs.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.