Universiteit Leiden

nl en

Filosofie (BA)

Arbeidsmarkt

En dan ga je als afgestudeerd filosoof aan de slag! Hou je ervan om te adviseren en te coördineren? Wil je mensen coachen en begeleiden? Of ben je liever met ICT bezig? Onze alumni Filosofie vinden werk waar ze al deze taken in de praktijk uitvoeren.

Deze vaardigheden helpen je vooruit

Met een diploma Filosofie beschik je niet alleen over veel kennis van de theorieën van klassieke en hedendaagse denkers, maar ook over academische vaardigheden die goed van pas komen op de arbeidsmarkt. Denk aan vaardigheden zoals problemen oplossen, mondeling communiceren, zelfreflectie en zelfstandig werken. Doe je ook nog relevante werk- of bestuurservaring op tijdens je studie? Dan vind je nog sneller die baan van je dromen.

Uit onderzoek blijkt dat van onze oud BA-studenten 44% binnen twee maanden werk vindt en 67% daarvan vindt direct een baan op hbo- of universitair niveau.

Mark Lievisse

Alumnus

Mark Lievisse

"Ik ben politiek redacteur bij NRC. In Leiden heb ik geleerd om politieke ideeën te doorgronden. Oftewel: om als politici iets zeggen, goed na te denken over wat ze nou echt willen vertellen. Wat zijn bijvoorbeeld de logische implicaties van wat ze verkondigen? En wat zijn de gevolgen van een politiek idee? Mijn brede filosofische achtergrond heeft hieraan enorm bijgedragen. Het helpt me ook de debatten te doorgronden en te begrijpen wat de ideologische ideeën erachter zijn, bijvoorbeeld of iets een combinatie is van bepaalde stromingen of cultuurfilosofieën. Ook heb ik door Filosofie geleerd heel snel te denken en vlug complexe vraagstukken te overzien. Het heeft me sterk geholpen in intellectuele zin."

Waar kom je na je studie terecht?

Met een studie Filosofie ben je voor verschillende werkgevers interessant. Je kunt bijvoorbeeld goed aan de slag bij de overheid, in de consultancy, de non-profitsector, in ICT of het onderwijs.

Sectoren waar onze alumni werkzaam zijn:

  • 38 % Overheid en semioverheid
  • 25 % Consultancy
  • 13 % Non-profit (bijv. bij een ideële organisatie)
  • 12 % ICT
  • 12 % Onderwijs

Bron: Arbeidsmarktonderzoek 2020 onder afgestudeerden Filosofie 2016-2020. Career Service Geesteswetenschappen. 

Bedrijven waar onze oud-studenten een baan hebben gevonden:

Organisaties waar afgestudeerden Filosofie o.a. werkzaam zijn:

  • Gemeente Rotterdam
  • Ymere Amsterdam
  • Kanselarij der Nederlandse Orden
  • Ashram College
  • Koninklijke Landmacht

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.