Universiteit Leiden

nl en

Filosofie (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Filosofie richt je je op verschillende deelgebieden binnen de westerse filosofie.

Programmaoverzicht

In de eerste drie semesters maak je kennis met de belangrijkste deelgebieden van de westerse Filosofie:

  • Antieke en middeleeuwse wijsbegeerte
  • Geschiedenis van de moderne wijsbegeerte
  • Epistemologie en wetenschapsfilosofie
  • Metafysica
  • Logica en taalfilosofie
  • Philosophy of Mind
  • Ethiek en politieke filosofie
  • Cultuurfilosofie
  • Wijsgerige antropologie
  • Vergelijkende wijsbegeerte

Tijdens de rest van je bachelor studie specialiseer je je in één van deze gebieden.

Een inleiding in de logica door Victor Gijsbers

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Bekijk Victor Gijsbers' videoserie op YouTube.

Een aantal vakken uitgelicht

In de Griekse en Romeinse filosofie maak je kennis met het gedachtengoed van onder meer Heraclitus, Parmenides, Socrates, Plato, Aristoteles, de Stoa en het Scepticisme. Bij middeleeuwse filosofie krijg je inzicht in de ontwikkeling van het denken over thema’s zoals individualiteit, causaliteit en deugdethiek, waarbij de Latijnse, Grieks- Byzantijnse, Joodse en Arabische bijdragen worden vergeleken.

Je krijgt een inleiding in de belangrijkste problemen en thema’s van de filosofie van de Verlichting. Vervolgens bestudeer je aan de hand van de verlichtingsfilosofie van Hobbes, Locke en Rousseau de grondslagen van het moderne liberalisme.

De ethiek analyseert en doordenkt de rechtvaardiging van normen voor menselijk handelen. Daarbij gaat het om vragen als: hoe behoren we te leven, wat is moreel handelen en hoe rechtvaardigen we onze antwoorden op deze vragen?

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een minorruimte van 30 studiepunten. Je mag helemaal zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op de educatieve master en voor een toekomst in het onderwijs.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.