Universiteit Leiden

nl en

Film- en literatuurwetenschap (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Film- en literatuurwetenschap richt je je op verschillende vakgebieden. Je verdiept je in het begrip ‘literatuur’, lezen, geschiedenis, interpretatie, comparative studies en systematiek.

Midas Baijense

Eerstejaars student

Midas Baijense

"Alle colleges van Filmgenres waren erg leuk en memorabel. Ieder college komt een ander genre aan bod, min of meer in chronologische volgorde van wat er vooral in Hollywood aanwezig was. Docent Peter Verstraten kan twee uur lang zonder onderbreking heel enthousiast over al zijn favoriete films praten. Alleen al dat enthousiasme is het collegegeld al waard."

Jade Kooge

Ouderejaars student

Jade Kooge

"Een sterk punt van de opleiding vind ik het plaatsen van een kunstzinnig object in de tijd, maatschappij en cultuur. Binnen deze opleiding wordt je blik op de wereld vergroot door culturele objecten uit verschillende culturen en historische tijden te behandelen. Zo lazen we bijvoorbeeld A Small Place van Jamaica Kincaid. Dit boek gaat over de koloniale bezetting van Groot-Brittanië op Antigua en hoe Engelse gebruiken nog steeds veel invloed hebben op de cultuur daar."

Het begrip ‘literatuur’

Een deel van de vakken gaat voornamelijk in op het verschijnsel literatuur. Waarom is bijvoorbeeld de ene tekst wel literair en de andere niet?

Lezen

Eigenlijk ‘lees’ je ieder medium. Als film- en literatuurwetenschapper bestudeer je de verschillende manieren waarop je boeken en gedichten, maar ook films en toneelstukken leest.

Interpretatie

Je leert met een kritisch oog naar teksten en beelden te kijken, om die vervolgens te interpreteren. Dat werkt vaak het best door bepaalde passages uit een boek nauwgezet en systematisch te bestuderen of door je op een speciale filmscène te richten.

Geschiedenis

Ook ontdek je de invloed van tijd, plaats en cultuur op film en literatuur. Auteurs van nu schrijven heel anders dan tweehonderd of duizend jaar geleden. Je onderzoekt waarmee die veranderingen te maken hebben en hoe we daar nu tegenaan kijken. En je bestudeert de kenmerken van literaire stromingen.

Interculturaliteit, intermedialiteit en interdisciplinariteit

In een aantal vakken vergelijk je literaturen en films uit niet alleen Westerse, maar ook Afrikaanse en Aziatische talen en culturen. Bovendien leer je hoe literatuur en film zich tot andere kunsten (schilderkunst, muziek) en andere disciplines verhouden (filosofie, antropologie, geschiedenis).

Systematiek

Voor alle vakken geldt dat je leert om systematisch te denken, te analyseren en interpreteren.

Een aantal vakken uitgelicht

Wereldliteratuur: duidelijk product van de eigen nationale cultuur, of gaat het over de grenzen van de eigen cultuur heen? Je maakt kennis met beide visies en bestudeert werken van Shakespeare tot Haasse en van Duras tot Soyinka.

In deze cursus onderzoeken we wat het oplevert als de film- en literatuurwetenschap in dialoog treedt met disciplines zoals (kunst)geschiedenis, filosofie, psychologie, antropologie, theologie en recht. Hoe vertelt de (kunst)historicus, filosoof of antropoloog een ‘verhaal’ en wat kunnen we leren van de overeenkomsten en verschillen met een film of literair verhaal? Ook bevat deze cursus de ‘LU-talk workshop’, waarin studenten leren om hun onderzoek op een begrijpelijke en bevlogen manier over te brengen op een breder publiek.

Als film- en literatuurwetenschapper duik je ook in vakgebieden als kunstgeschiedenis of filmwetenschap. Deze disciplines hebben veel gemeen in hun aanpak en terminologie. Je maakt kennis met de belangrijkste begrippen.

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Je krijgt veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar van je bacheloropleiding heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je kiest zelf hoe je die invult met:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (zogeheten minoren, waarvan er meer dan vijftig zijn), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.