Universiteit Leiden

nl en

Zoveel studenten, zoveel windstreken

Callum komt uit Ierland, Sharitah uit Den Haag en Kirsten uit Manilla. Overal komen ze vandaan, de nieuwe studenten die van 19 tot 23 augustus deelnemen aan de HOP-week. Dat is de introductieweek van de Universiteit Leiden in Den Haag. Het is juist de diversiteit die trekt.

In het ruime Zuiderpark in Den Haag is op dinsdagmiddag de informatiemarkt opgezet. Ook wordt er een lunch uitgedeeld. Die bestaat uit een bakje rijst met groenten en een mierzoet sweet chilli-sausje, dat net zoveel brutale wespen aantrekt als er nieuwe studenten zijn. Die studenten zitten op het gras, al dan niet op een picnic-plaid, of aan tafels geanimeerd met elkaar te kletsen. Of ze drommen langs de kramen. Natuurlijk is er muziek en bij een tappunt kunnen ze een frisje of een biertje gaan halen. Engels is de voertaal.

HOP-week 2019
Joseph (l) en Callum: 'De Universiteit Leiden werd ons aangeraden.'

Joseph en Callum

Joseph en Callum komen beiden van de Ierse University of Limerick, waar ze derdejaars zijn. Ze zijn voor drie maanden in Den Haag om een minor te volgen. Joseph heeft gekozen voor Intelligence Studies, Callum voor Global Affairs. Ze zijn erg onder de indruk van het grootsteedse Den Haag; Limerick is veel kleiner. Van hun antwoord op de vraag waarom de Universiteit Leiden gaan we bijna blozen. 'Het onderwijs is van hoog niveau en de universiteit heeft internationaal veel prestige. Onze professoren raadden ons aan hierheen te gaan.' Ze vinden het belangrijk om hun vertrouwde wereld voor een tijdje te verlaten. Callum: 'Je leert een nieuwe cultuur kennen en op jezelf vertrouwen.' Joseph: 'Het is goed om uit je comfort zone te stappen to find your own feet.' Mooier kunnen we het niet verwoorden.

HOP-week 2019
Renee: 'Van de mentoren leer ik ook veel.'

Renee

Renee is hartstikke Hollands en afkomstig uit Deventer. International Studies wordt haar opleiding. Het internationale trekt haar. De HOP is niet alleen fijn om nieuwe mensen te leren kennen, zegt ze. 'Je leert ook veel van de mentoren. Dat zijn tweede- of derdejaars en kunnen je veel over de opleiding vertellen, bijvoorbeeld over stages en tentamens. Renee vindt het spannend - en een beetje eng - om allerlei zaken zelf te regelen. 'Ik heb me bijvoorbeeld in de gemeente Den Haag ingeschreven en toen was ik toch bang dat ik per ongeluk iets frauduleus zou doen. ' Welbeschouwd vindt ze dat enger dan aan een driejarige studie in Den Haag beginnen. Tot haar vreugde heeft Renee op de informatiemarkt ontdekt dat er een vrouwen-rugbyteam wordt opgericht. Reken maar dat ze zich daar bij aansluit.

HOP-week 2019
(Vlnr) Valeriya, Sharitah en Kuba, twee Oost-Europeanen en een Haagse

Valeriya, Sharitah en Kuba

De Russische Valeriya is een buitenbeentje want het is de liefde die haar naar Den Haag heeft gebracht. Ze woont in Nederland samen met haar Nederlandse vriend en besloot hier helemaal opnieuw te beginnen. In Rusland studeerde ze rechten en werkte ze ook al een aantal jaren als advocaat. Het is de frêle Russiche niet aan te zien dat ze al 28 is. 'Ik wil geen advocaat meer zijn', zegt ze gedecideerd. Ze heeft gekozen voor de bachelor Urban Studies. 'Dat is een multidisciplinaire studie waar ik straks veel kanten mee uit kan.'

Hoe anders is de situatie van Sharitah, een Haagse die voor Bestuurskunde koos. Ze doet mee aan de HOP om nieuwe mensen te leren kennen en ze vindt het gezellig. Maar veel zal er niet veranderen voor haar, oordeelt ze. 'Ik ben al heel zelfstandig. Mijn ouders hebben me nooit hoeven zeggen dat ik mijn huiswerk moest maken want dat deed ik uit mezelf al. Ik denk niet dat de universiteit zoveel anders is dan school.'

Kuba
Kuba is afkomstig uit Polen en komt ook de bachelor Urban Studies doen. Hij spreekt een beetje Nederlands: 'Ik heb een jaar Nederlands gevolgd in Polen.' Natuurlijk zal hij zijn familie missen, zegt hij desgevraagd. 'Maar ik denk dat het wel goed gaat. Het is een bewuste keuze geweest om naar het buitenland te gaan. Het gemis van mijn familie is een gegeven dat ik begrijp en daarom zal ik er niet emotioneel door worden.'

HOP-week 2019
(Vlnr) Cederic, Kristen en Kirra: een superdivers drietal

Kristen, Kirra en Cederic

Helemaal van de andere kant van de aardbol komt ze, Kristen. Zondag kwam ze na een reis van achttien uur aan uit Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. Kristen is derdejaars en uitwisselingsstudent. Ze kon zelf haar vakken pakket samenstellen. Ze is geïnteresseerd in global issues en gaat ook het vak Public Health volgen. Veel van haar studiegenoten gaan naar Lille in Frankrijk, maar dat wilde Kristen niet. 'Hier komen de studenten overal vandaan, dat trekt me.' En hoe anders zal het studieregime zijn: ‘In Manilla is het studeren slapen studeren slapen - ook op zaterdag... Maar daarnaast is er de minder aangename verbijstering over de prijs van voedsel bij ons... 'Een burger is hier twee keer zo duur als in Manilla!'

Kirra
Kirra voelt zich op en top Amerikaans maar doordat haar ouders Nederlands zijn, heeft ze ook die nationaliteit. Helaas is haar Nederlands erg slecht, verontschuldigt ze zich. Waarom Nederland is duidelijk. Maar waarom het Leiden University College  (LUC) in Den Haag? Uit het antwoord komt een idealist tevoorschijn. 'Mij trok de diversiteit in achtergrond van de studenten en het feit dat ze willen bijdragen aan verandering. Je kunt het zien aan de vakken, daar komen betrokken studenten op af. Zo ben ik ook. Natuurlijk ben ik verdrietig dat ik mijn familie de komende jaren niet vaak zal zien maar ik wilde weg uit de Verenigde Staten en leren zelfstandig te leven.' En ook Kirra is vol enthousiasme over het damesrugbyteam dat er komt!

Studenten van het Leiden University College treffen in de HOP-week kan alleen vandaag: de aankomende LUC-studenten hebben hun eigen introductieweek, en sluiten alleen op de informatiemarkt aan bij de HOP-deelnemers.

Cederic
Cederic is de twee Hagenaar die we treffen. Ook hij begint aan het Leiden University College. Wat hem daarin aantrekt is de breedte van het programma, met daarin politiek, geschiedenis en sociale wetenschappen. Qua inhoud voelt hij zich aangesproken door thema's als human diversity en world politics. Is het niet vreemd dat zijn ouders in Den Haag wonen maar dat hij toch – zoals verplicht voor alle eerstejaars LUC-studenten - een kamer gaat betrekken in de Anna van Buerentoren? 'Ik denk wel dat ik vaak naar mijn ouders zal gaan. Maar ik zie uit naar de gezelligheid met de andere studenten en daarbij vind ik het fijn een plek te krijgen waar ik mezelf kan terugtrekken. Ik ben graag alleen. Lekker series kijken en lezen. Ja, mijn leven zal anders zijn. Raar, maar ook leuk.'

Tekst: Corine Hendriks
Fotografie: ©Simone Both
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.