Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Economie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Informatica & Economie (BSc)

Informatica speelt een onmisbare rol in de economie en in bedrijfsprocessen. Wil je leren complexe bedrijfsvraagstukken met informatica op te lossen en economische processen met ICT te verbeteren? Dan is Informatica & Economie iets voor jou!

Waarom Informatica & Economie studeren?

De grens tussen mens en technologie vervaagt. Zelfsturende auto’s, slimme fabrieken, kunstmatige intelligentie: apparaten gaan in toenemende mate voor ons denken en werk van ons overnemen. Dit heeft een ongekende impact op de economie en maatschappij. Informatie- en bedrijfsprocessen worden steeds meer door informatiesystemen beheerd. Die produceren een enorme hoeveelheid data. Voor bedrijven is het van groot belang om die data in waardevolle informatie om te zetten. Denk bijvoorbeeld aan data-gedreven marketing of business intelligence. De opleiding Informatica & Economie (I&E) richt zich op het automatiseren en vernieuwen van bedrijfsprocessen. Je kunt bedrijven en organisaties adviseren over hoe ze meerwaarde kunnen halen uit data en je leert zelf systemen te ontwikkelen.

Wat vindt Remi van deze studie?

Ouderejaars

Wat vindt Remi van deze studie?

‘Bij Informatica & Economie leer je twee talen spreken. Je hebt het over organisatiestrategieën en micro- en macro-economische begrippen aan de ene kant en kunstmatige intelligentie en datamining aan de andere kant. Het is de taal van managers en de taal van de IT’ers. En daar kun je moeiteloos tussendoor bewegen.’

Waarom Informatica & Economie studeren volgens Katy Wolstencroft?

Docent

Waarom Informatica & Economie studeren volgens Katy Wolstencroft?

‘We leven in een maatschappij die draait om big data, we zijn omgeven door computers. Het is belangrijk om de wereld waarin we leven te kunnen begrijpen. De ontwikkeling gaat zo snel en deze wereld is zo dynamisch, dat er voortdurend een tekort is aan ICT’ers in alle vakgebieden. De kans op een baan is dan ook groot.’

Waarom Informatica & Economie studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Informatica & Economie is een unieke afstudeerrichting. Met deze specialisatie leer je begrijpen wat de consequenties zijn van nieuwe technologieën op de bedrijfsvoering en kun je betekenis geven aan grote datasets om organisatieprocessen te verbeteren.
  • De Universiteit Leiden is een onderzoeksintensieve universiteit. Het onderwijs wordt geïnspireerd en gevoed door actueel wetenschappelijk onderzoek. Al in het eerste jaar krijg je college van onderzoekers die veel praktijkvoorbeelden en recente inzichten uit hun onderzoek gebruiken.
  • De bacheloropleiding Informatica & Economie is kleinschalig. Er heerst een informele sfeer waarin je veel persoonlijk contact hebt met studenten en docenten, bijvoorbeeld in werkgroepen waar je in teamverband aan opdrachten werkt.

Lees meer redenen om voor Informatica & Economie te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor Informatica & Economie bij jou?

Bij de bacheloropleiding Informatica & Economie leer je waardevolle inzichten in de economie te combineren met (programmeer)vaardigheden en kennis uit de informatica. Zo weet jij meerwaarde te halen uit grote hoeveelheden data en kun je met complexe technologieën werken.

  • Zoek je een studie die aansluit bij de snelle ontwikkeling van internet en big data?
  • Wil jij je ontwikkelen op het gebied van bedrijfskundige informatica? En wil je de impact van ICT op organisaties en bedrijven leren begrijpen?
  • Wil je leren complexe datasets inzichtelijk te maken om bedrijfsstrategieën en -processen te verbeteren?
  • Houd je van het oplossen van complexe en abstracte vraagstukken?
  • Vind je het leuk om praktisch aan de slag te gaan en te leren programmeren?
  • Ben jij een doorzetter met een aanleg en interesse voor wiskunde?

Dan is Informatica & Economie zeker iets voor jou. Met het vwo-profiel Natuur & Techniek of met een van de andere profielen met aanvulling Wiskunde B ben je rechtstreeks toelaatbaar tot deze studie. Het vak economie is nuttig, maar niet verplicht om te worden toegelaten.

Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Informatica & Economie.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden