Universiteit Leiden

nl en

Carlijn Bergwerff

Universitair hoofddocent

Naam
Dr. C.E. Bergwerff
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
c.e.bergwerff@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-5837-3497

Carlijn Bergwerff werkt als universitair hoofddocent bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Ze is voorzitter van de programmagroep Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen.

Meer informatie over Carlijn Bergwerff

Kort cv

Carlijn Bergwerff is als universitair hoofddocent werkzaam bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Ze is voorzitter van de programmagroep Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen.

Carlijn behaalde de master Child & Adolescent Psychology aan de Universiteit Leiden (2012), waarna zij haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam startte. Binnen dit onderzoek richtte zij zich op de rol van voedingsstoffen bij kinderen met ADHD. Daarnaast onderzocht zij neurocognitieve profielen en slaapproblemen bij kinderen met ADHD en ontwikkelde zij een emotieherkenningstaak voor kinderen. In 2017 promoveerde Carlijn op het proefschrift getiteld “Food for thought: Novel insights into childhood ADHD”.

Sinds 2017 is Carlijn werkzaam bij de Universiteit Leiden. Op het gebied van onderwijs is zij met name betrokken bij klinisch onderwijs aan bachelor- en masterstudenten. Ook doet zij aan stage- en scriptiebegeleiding. Verder is Carlijn coördinator van de masterspecialisatie Applied Neuroscience in Human Development.

Carlijn is enthousiast over onderwijsinnovatie. Voor innovatie van het vak Practicum Gesprekstechnieken 2 middels interactieve 360°-video’s ontving zij in 2018 een Grassroots-subsidie. Een jaar later ontving zij een Comenius Teaching Fellow-beurs om Virtual Reality in het onderwijs te implementeren. Carlijn was in 2021 winnaar van de Henk Dekker Award, een belangrijke prijs voor onderwijsinnovatie.

In de afgelopen jaren is Carlijn betrokken geweest bij verschillende onderzoekslijnen, in samenwerking met verschillende onderzoekers. Centraal in het onderzoek staan het gebruik van nieuwe technologieën binnen klinische populaties. Zo onderzoekt zij de toepassing van Virtual Reality als interventie voor kinderen met een trauma en het gebruik van technologie in het onderwijs aan studenten. Verder is Carlijn een samenwerking aangegaan met de Leo Kanner Onderwijsgroep, waarbij ze samen met dr. Marga Sikkema-de Jong en dr. Rachel Plak onderzoek doet naar het gedrag en neurocognitief functioneren van leerlingen in het speciaal onderwijs.

Carlijn verricht diverse bestuurlijke taken binnen het instituut en binnen de faculteit. Zo is zij sinds 2018 lid van de Ethiek Commissie Pedagogische Wetenschappen. Eerder was zij lid en voorzitter van de Instituutsraad en was ze lid en voorzitter van verschillende facultaire werkgroepen. Sinds 2022 is Carlijn programmagroepvoorzitter en voorzitter van de facultaire werkgroep Vision on Blended Education.

Naast haar werk als universitair docent is Carlijn werkzaam als kinderpsycholoog in de basis-GGZ.

Beurzen

 • Stichting Universitas (2021; €400.000 toegekend) - Projectsubsidie voor een promotieonderzoek naar traumabehandeling voor kinderen middels Virtual Reality.
 • Comenius Teaching Fellow-subsidie (2019; €50.000 toegekend) – Projectsubsidie voor innovatie van het vak Practicum Gesprekstechnieken 2 middels virtuele gesprekken. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek.
 • Grassroots-subsidie (2018; €1.000 toegekend) - Projectsubsidie voor innovatie van het vak Practicum Gesprekstechnieken 2 middels interactieve 360°-video’s. Universiteit Leiden.
 • Innovatiefonds zorgverzekeraars (2016; €250.000 toegekend) - Projectsubsidie voor een promotieonderzoek naar het verminderen en optimaliseren van methylfenidaatgebruik bij kinderen en jeugdigen met ADHD.
 • LUF Internationaal Studiefonds (LISF) (2012; €250 toegekend). Reisbeurs voor bezoek aan congres in Genève. Leids Universiteits Fonds.

Prijzen

 • Winnaar Henk Dekker Award (2021) – Prijs voor meest succesvolle innovator van het wetenschappelijk onderwijs. Leiden-Delft-Erasmus Centre for Education and Learning.

Registraties

 • Master-psycholoog SKJ
 • Basisaantekening Psychodiagnostiek
 • Basiskwalificatie Onderwijs
 • Basiskwalificatie Taalvaardigheid Engels

Promovendi

 • Nina Krupljanin (2021-heden)

Werkdagen

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Universitair hoofddocent

 • Faculteit der Sociale Wetenschappen
 • Instituut Pedagogische Wetenschappen
 • Neuropedagogiek en ontwikk. stoornissen

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 4A11

Contact

Publicaties

 • Praktijk Present Als ZZP-er werkzaam in een psychologenpraktijk
 • Koninklijke Marine Reservist
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.