Universiteit Leiden

nl en

Leiden is kloppend hart voor gezondheid en welzijn

'Uniek aan de stad Leiden is de rijke infrastructuur van kennisinstituten die zich bezig houden met gezondheid en welzijn. Daarmee heeft Leiden een enorm goede uitgangspositie om de gezondste stad van Nederland te worden.' Zo opende Fleur Spijker als wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid van de Gemeente Leiden het Leids Kennisfestival van zaterdag 22 juni.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Kennis en kunde naar de inwoners van Leiden

Hanneke Hulst is Wetenschappelijk Directeur van het Instituut Psychologie en was hierbij aanwezig namens de Universiteit Leiden. 'Heel veel mensen binnen onze universiteit werken aan gezondheid en welzijn. Het is een van onze speerpunten. Alle faculteiten en het LUMC zijn hierbij betrokken. Zo vinden veel verschillende disciplines elkaar rondom dit thema. We zijn super trots dat we in 2022 samen met de Gemeente Leiden, en met grote dank aan Andrea Evers, het Leiden Healthy Society Center hebben opgericht. Hierdoor brengen we nog meer en beter onze kennis en kunde naar de inwoners van de stad Leiden.'

Minicolleges, Citizen Science Lab en veel fruit en groeten

Tijdens het Leids Kennisfestival in de Hooglandse Kerk volgden inwoners van Leiden diverse mini colleges van onderzoekers van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Zo sprak Wilco van Dijk, hoogleraar Economische Psychologie, over het omgaan met financiële onzekerheid. Carlijn Bergwerff, universitair hoofddocent bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen, vertelde over het verbeteren van het mentale welzijn van jongeren en de rol van technologie daarbij. Bij het Citizen Science Lab kon je fijnstof in de lucht zichtbaar maken middels fotografie. Bij BabyLab kon je kennismaken met het onderzoek dat wordt gedaan naar de sociale ontwikkeling van baby's. 

Kinderen werkten onder andere mee aan onderzoek van de Universiteit Leiden naar wat helpt tegen milde pijn, verplaatsten zich met een VR-bril op naar een andere wereld, deden mee aan een zeepworkshop van Boerhaave en keken met grote ogen naar iemand die uit het plafond van de kerk naar beneden kwam abseilen. En er was heel veel fruit. Kortom, een interessante en inspirerende middag voor zowel jong als oud! 

Leiden Healthy Society Center en Dutch Bio Science Week

Het Leiden Healthy Society Center brengt kennis, vraagstukken en initiatieven samen in de stad om ervoor te zorgen dat de gezondheid in de stad omhoog gaat. Voor het aanpakken van complexe problemen staat een interdisciplinaire benadering centraal. Het Leiden Healthy Society Center gelooft in co-creatie met burgers en innovatie in de zorg. 
Meer over de organisaties die samenwerken om van Leiden een van de meest gezonde steden van Nederland te maken vind je op www.leidenhealthysocietycenter.nl.   

Dutch Bio Science Week

Wil je weten wat er nog meer te doen is tijdens de Dutch Bio Science Week? Kijk op Dutch Bio Science Week 2024 | For a healthier future 

Fotograaf: Patrice Börger

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.