Nascholing
Burgerschapsonderwijs
Basistraining en maatwerk voor burgerschapsonderwijs
Burgerschapsonderwijs gaat over kennis, vaardigheden en ervaringen van leerlingen met betrekking tot de samenleving. Dit leidt tot bewustwording van hun mogelijkheden om, samen met anderen, bij te dragen aan een democratische samenleving. Burgerschapsonderwijs wordt zoveel mogelijk geïntegreerd in schoolvakken via perspectiefgericht onderwijs.
Perspectiefgericht onderwijs leert leerlingen
- systematisch vragen te stellen over allerlei onderwerpen en (kritisch) antwoorden te zoeken;
- kennis te verdiepen en verbreden.
De perspectiefgerichte benadering helpt docenten
- lessen te ontwerpen met vakdoelen en burgerschapsdoelen;
- vakoverstijgende programma’s te ontwikkelen rond maatschappelijke thema’s.
Nascholingsaanbod
Wat biedt het ICLON aan scholen?
- Een basistraining voor samenhangend en doelgericht leren werken vanuit de vakperspectieven van alle schoolvakken.
- Een maatwerktraject op school, dat geschikt is voor een schoolbrede aanpak of een beperkt aantal secties. Vaksecties maken, met steun van ervaren vakdidactici, kennis met de actuele stand van zaken rond burgerschapsvorming en de perspectievenbenadering. Zij gaan zij aan de slag met de versterking van burgerschapsdoelen in twee reguliere lessen. Daarna geeft de vakdidacticus de secties feedback en hulp bij het verder uitbreiden van het vakdidactisch repertoire.
- In overleg bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan schooloverstijgende leernetwerken van bijvoorbeeld sectiegenoten, burgerschapscoördinatoren, en rond thema’s als begeleiden en beoordelen.
Het ICLON probeert samen met opleidingsscholen te werken aan de ontwikkeling van burgerschapsonderwijs op school en in de lerarenopleiding.
Burgerschapsonderwijs is ook zichtbaar in de cultuur van een school. Leerlingparticipatie en aandacht voor diversiteit en inclusie spelen daarin een belangrijke rol.
Meer weten?
Tamara Platteel geeft graag informatie over kosten en mogelijkheden (tplatteel@iclon.leidenuniv.nl).