Universiteit Leiden

nl en

Geesteswetenschappen bij Universiteit Leiden

Humanities Hub

Bij de Humanities Hub kunnen onderzoekers zich verdiepen in de wereld van Digital Humanities en krijgen studenten de kans om hun digitale en mediavaardigheden te ontwikkelen binnen het domein van de geesteswetenschappen. De labruimtes van LUCDH, de Faculteit Geesteswetenschappen en Journalistiek & Nieuwe Media bieden moderne digitale infrastructuur en uitgebreide ondersteuning voor onderzoekers en studenten.

In het Journalism Lab maken studenten zich essentiële vaardigheden eigen op het gebied van journalistiek en nieuwe media. Multimedialiteit en innovatie staan centraal in het lab. Studenten worden getraind in redactiewerk, interviewen, onderzoeken, schrijven, fotograferen, video- en podcastproductie, en het monteren en redigeren van hun werk. Ook leren ze hoe ze hun creaties effectief online kunnen publiceren en is er aandacht voor de theorie achter succesvolle journalistieke producties. Voor meer informatie, kijk op de pagina van Journalistiek en Nieuwe Media.

De Editorial Room biedt plaats aan studenten van Journalistiek en Nieuwe Media voor het editen van audio en video.

Het Digital Lab is een ontmoetingsplek voor medewerkers en studenten die actief zijn op het gebied van Digital Humanities, waar ze kunnen samenwerken en gebruik kunnen maken van elkaars expertise. In het Digital Lab is geavanceerde apparatuur beschikbaar voor onderzoek naar Digital Humanities en worden regelmatig lectures en workshops gegeven om vaardigheden op dit gebied te ontwikkelen en versterken.

Meer informatie over de mogelijkheden van het Digital Lab

Het AI Humanities Lab is een innovatief lab waar onderzoekers de interactie tussen AI en de geesteswetenschappen verkennen. Met de nadruk op samenwerking brengt het lab wetenschappers uit diverse disciplines samen om AI-technologieën te ontwikkelen en toe te passen, en om baanbrekend onderzoek binnen de geesteswetenschappen te stimuleren.

Het belangrijkste doel van het AI-lab is kennisuitwisseling door samenwerking te bevorderen, expertise te delen en ideeën uit te wisselen. Geïnteresseerde onderzoekers kunnen begeleiding en training krijgen in high-performance computing, deep learning en de toepassing daarvan op onderzoeksvragen binnen de geesteswetenschappen.

Het AI-lab heeft krachtige computerfaciliteiten, waardoor het een ideale omgeving is voor het trainen van deep learning-modellen, beeldverwerking en snelle data-analyse.

Het AI-lab in de nieuwe Humanities Hub is het eerste van de nieuwe SAILS-labs die in 2024 en het voorjaar van 2025 geopend zullen worden. Deze labs zijn beschikbaar voor alle medewerkers van de Universiteit Leiden en het LUMC die verbonden zijn aan het SAILS-programma.

Neem voor meer informatie of verkennen van de mogelijkheden contact op met Jelena Prokic.

Het Medialab+ biedt interactieve workshops voor studenten over podcasts, video essays, kennisclips en blogs. Hier oefenen studenten met digitale vaardigheden en wetenschapscommunicatie en maken ze kennis met de professionele apparatuur van de Humanities Hub in Huizinga. Deze workshops vinden plaats als onderdeel van een vak en worden gepland in samenspraak met de docent. Studenten werken toe naar een zelfgemaakt eindproduct in de context van hun eigen onderzoeksgebied.

De Maker Space is een creatieve omgeving waar studenten en onderzoekers toegang hebben tot een professionele 3D-scanner, 3D-printer en een camerasysteem voor hoogwaardige tekst- en beeld-digitalisering. Interesse in het gebruik van de Maker Space? Neem contact op met het Digital Lab voor ondersteuning en om de beschikbare mogelijkheden te bespreken.

In de filmstudio van het Humanities Hub (Huizinga 013) kunnen docenten professionele video's opnemen voor verschillende onderwijs- en/of onderzoeksdoeleinden. Bijvoorbeeld kennisclips/explainers van 10 minuten waarin een specifiek onderwerp of onderzoek wordt uitgelegd. Kennisclips helpen bij het beter benutten van contacturen en het creëren van meer ruimte voor interactie en verdieping tijdens les. Maar, het kan ook een (lopend) onderzoek uitleggen en helpen in de wereld te brengen. Studenten kunnen ook gebruikmaken van de studio als dit in de context is van hun opleiding.  

Er is professionele apparatuur aanwezig in de vorm van studiolichten, autocue, camera's en microfoons. Je kunt daarom momenteel alleen gebruikmaken van deze filmstudio als er professionele ondersteuning van een cameravrouw of -man aanwezig is. Gelukkig biedt het Humanities Hub dat op aanvraag en zonder kosten.

Neem contact op met ECOLe als je de mogelijkheden wil bespreken van het gebruik van de filmstudio voor onderwijs.

Voor onderzoeksdoeleinden kan contact opgenomen worden met het Digital Lab.

De podcaststudio is een speciaal ingerichte ruimte met moderne opnameapparatuur, waar studenten professionele opnames voor (live) audio-uitzendingen kunnen maken. Met podcasts en livestreams verdiepen studenten zich op een andere manier in de lesstof, want wetenschapscommunicatie en samenwerking spelen hier een belangrijke rol. De vaardigheden die zij bij de faculteit aanleren zoals kritisch nadenken, analyseren en reflecteren kunnen zij aan de hand van podcasts en livestreams verspreiden voor een breder publiek. Er is ondersteuning en advies beschikbaar voor docenten die podcasts of livestreams willen gebruiken in hun onderwijs.

Neem contact op met ECOLe om de podcast- en livestream-mogelijkheden te bespreken die specifiek bedoeld zijn voor het onderwijs. Voor onderzoeksdoeleinden kan contact opgenomen worden met het Digital Lab.

Het Leiden Ludic Collective is een open initiatief en gedeelde ruimte voor academici en gamers van elk niveau om samen te komen, ideeën uit te wisselen en, vooral, samen te spelen.

Het collectief komt twee keer per maand bijeen om teksten, games, (actuele) gebeurtenissen of bijzonder fenomenen te bespreken en van gedachten te wisselen over zaken als TTRPG’s, retrogaming, speelplaatsen, E-sports en ‘magic circles’. Ook komen meer “uitdagende” thema’s aan bod, zoals improvisatietheater, confronterende games en parasociale interactie. Daarnaast is de LLC een inspirerende plek voor gezamenlijke creatieve projecten, zoals hypertekst schrijven, zines maken en ontdekken hoeveel huisregels we aan een potje Uno kunnen toevoegen voordat het volledig instort. Het doel van de LLC is om het uitwisselen van ideeën over disciplinaire grenzen heen te bevorderen, dus iedereen is welkom aan de (speel)tafel, en deelname is geheel vrijblijvend. Kom gerust langs bij Huizinga 0.14 om ons gloednieuwe Ludic Lab te bekijken, of vul het formulier in om je aan te melden voor onze mailinglijst en meer te weten te komen!

Ondersteuning

Er is uitgebreide ondersteuning beschikbaar voor onderzoekers, docenten en studenten bij de Digital Lab van de Humanities Hub. Op werkdagen is labcoördinatie aanwezig in het Digital Lab (Huizinga 0.09)* op de volgende tijden:

  • maandag 11:00 - 17:00
  • dinsdag 10:00 - 17:00
  • woensdag 10:00 - 17:00
  • donderdag 10:00 - 17:00
  • vrijdag 10:00 - 17:00

*Met uitzondering van momenten dat workshops plaatsvinden. Bekijk de kalender.

 Heb je vragen over je onderzoek of onderwijs in de Humanities Hub of wil je in gesprek over de mogelijkheden, loop dan langs op bovengenoemde tijdstippen of mail naar digital-lab@hum.leidenuniv.nl.

Ook voor hulp bij het aansluiten van apparatuur of het installeren van een onderzoeksopstelling kun je terecht bij de medewerkers van labcoördinatie. Zij koppelen je aan een expert die je verder kan helpen met je vraag.

Reserveren

Vragen over toegang en het boeken van tijdslots in de labs en studio's kunnen worden gericht aan digital-lab@hum.leidenuniv.nl of aan Journalistiek en Nieuwe Media voor het Journalism Lab.

Praktische informatie

De Humanities Hub is gevestigd in Johan Huizinga 0.09 – 0.14 (begane grond) op de Humanities Campus.

Openingstijden

Het Johan Huizinga is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Het gebouw is gesloten op zaterdag en zondag.

Veelgestelde vragen

De labs van de Humanities Hub staan ter beschikking voor docenten, onderzoekers en studenten die zich bezighouden met onderzoek, onderwijs of samenwerking op het gebied van digitalisering

Op dit moment kunnen labs gereserveerd worden via de labcoördinatie. Mail hiervoor naar digital-lab@hum.leidenuniv.nl

De labs en studio's zijn alleen geopend op werkdagen van 9:00 tot 17:00. Voor speciale evenementen kunnen deze tijden worden verruimd (9:00 tot 18:00). We zijn niet open in de avonden of in het weekend. Neem contact met ons op per e-mail voor vragen over afwijkende tijden.
 

Neem voor meer informatie over de labs contact op labcoördinatie. Zij denken met je mee over de mogelijkheden van de labs of koppelen je aan een expert die je verder kan helpen.
 

Stuur ons een e-mail voor rondleidingen door de labs en studio’s, en voor uitleg over het gebruik van de podcaststudio en apparatuur. Afspraken en verzoeken  voor specifieke instructies over apparatuur in de labs, kunnen via ons worden gemaakt.
 

Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen in de labs. Kom langs bij de Humanities Hub tijdens de inloopuren van labcoördinatie. (Zie tab ondersteuning)
 

Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de labs en studio’s. 
 

Ja, de labs in de Humanities Hub zijn ook beschikbaar voor studenten die zich bezighouden met onderzoek, projecten of samenwerking op het gebied van digitalisering.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.