Universiteit Leiden

nl en

Geesteswetenschappen

Arbeidsmarkt

In het onderwijs en de begeleiding van studenten besteden we aandacht aan oriëntatie op de arbeidsmarkt, en aan het ontwikkelen van de vaardigheden en competenties die nodig zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst.

Waar komen studenten terecht?

Gemiddeld vond 71% van de alumni binnen twee maanden een baan, waarvan 74% een baan op hbo- of academisch niveau. 18% deed er tussen de 2 en 6 maanden over en 10% zocht langer dan een half jaar naar werk. Masterstudenten vonden een functie op hoger niveau dan bachelorstudenten. 77% vond direct een baan op hbo- of academisch niveau en voor bachelorstudenten is dit 62%.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een relevante bijbaan, een stage, of buitenlandervaring tijdens de studie loont. Je vindt dan vaker werk dat je ambieert, dan zonder die ervaring. Steeds meer studenten kiezen dan ook voor een stage tijdens hun opleiding en een groot deel kiest daarbij voor het buitenland. 40% heeft buitenlandervaring en ruim driekwart van hen heeft op dit moment een functie op hbo- of academisch niveau. 
Meer over het arbeidsmarktonderzoek

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

In diverse fasen van de studie werken studenten aan de overstap naar de arbeidsmarkt. 

In hun derde jaar zetten studenten bij de bacheloropleiding International Studies hun tanden in pittige vraagstukken, aangeleverd door overheid en bedrijven, zoals Unilever en het World Food Programme. De adviezen krijgen waardering. Studenten raken enorm geïnspireerd en daardoor is de motivatie groot om strategische oplossingen te bedenken voor wereldproblemen. 
Meer over Practising International Studies (PRINS)

Studenten van de masteropleiding African Studies bloggen over hun stage of onderzoeksproject in Afrika. De werkervaring die zij daar opdoen bij NGO's of in het bedrijfsleven helpt hen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden. Denk aan interviewen, netwerken en uiteraard het spreken van een vreemde taal.
Lees de blogposts van masterstudent Eline Sleurink

Bij veel opleidingen lopen studenten stage, al dan niet in het buitenland. Soms is het een vast onderdeel van het curriculum, bij andere opleidingen zijn studenten vrij om hun keuzeruimte ervoor gebruiken.

Een stage in het buitenland is niet alleen een leuke en leerzame ervaring, maar ook een verrijking van het cv. Omdat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt, zien veel werkgevers buitenlandervaring als een pluspunt. Tijdens een buitenlandstage ontwikkelen studenten nieuwe vaardigheden die hen onderscheiden op de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende beurzen beschikbaar voor studenten die een stage in het buitenland doen.
Bekijk beurzen en de voorwaardes

Tijdens de stagemarkt zijn diverse werkgevers aanwezig uit o.a. het bedrijfsleven, overheden, bibliotheken, media en communicatie, musea en NGO's. Oud-stagiairs vertellen over hun ervaringen.
Meer over de stagemarkt

Op ons jaarlijkse Humanities Career Event komen studenten in contact met bedrijven en organisaties. Tijdens workshops, trainingen en voorlichtingen leren studenten zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt en ontdekken ze carrièremogelijkheden voor na het afstuderen. Het afgelopen Humanities Career Event was op 12 april 2017. Houd de webiste in de gaten voor het volgende event: 
humanitiescareerevent.nl

Via het Mentornetwerk komen studenten in contact met alumni die hen graag advies geven. Op de website van het Mentornetwerk kunnen studenten de profielen van honderden alumni doorzoeken. 
Mentornetwerk

Gemotiveerde bachelor- en masterstudenten kunnen zichzelf verder ontwikkelen op gebied van academisch onderzoek. Studenten gaan een dag per week aan de slag in het onderzoek en worden begeleid door twee onderzoekers uit de wetenschappelijke staf. Studenten doen werkervaring op in een academische setting, schrijven mee aan een wetenschappelijk artikel en leveren een bijdrage aan een symposium. 
Meer over Research Traineeship Programme

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie