Universiteit Leiden

nl en

Psychologie

Humans of Psychology

Bij Humans of Psychology staan studenten en medewerkers van het Instituut Psychologie in de spotlight. Doormiddel van onze podcasts en blogs kom je meer te weten over bijzonder onderzoek, bestsellers en nog veel meer.

Leiden Psychology Podcast

In de Leiden Psychology Podcast ontdekken studenten Priya Ramcharan en Aziza Vanterpool de wereld van de Leidse psychologie door in gesprek te gaan met onderzoekers, docenten, studenten en alumni over wat ze doen, wat ze weten en wat ze denken. Bekijk het overzicht van alle afleveringen van de Leiden Psychology Podcast, of luister hier alvast naar de trailer:

Psychology Podcasts: gastoptredens

Leidse psychologen worden regelmatig gevraagd als gastspreker in een podcast. Hieronder is een overzicht van alle gastoptredens te vinden, georganiseerd per sectie.

Ben jij een van onze wetenschappers tegenkomen in een podcast, of ben je zelf te gast geweest? Laat het de redactie weten! Mail de redactie

Roy de Klein bij Wetenschap op je Gemak

22 juni 2023
In aflevering 4 van Wetenschap op je Gemak neemt Roy de Klein ons mee naar de futuristische wereld van robots. Hoe ziet onze toekomst met robots eruit? Nemen zij binnenkort alles over? En is dat iets waar we bang voor moeten ziin? Roy de Klein doet er onderzoek naar.

{C} 

 Over de Kop

In de podcast Over de Kop komen verschillende van onze collega’s langs. Over de Kop is een podcastserie door neurowetenschappers voor iedereen. Wetenschaps-enthousiasteling en presentator Pieter Hulst behandelt met experts de inhoudelijke en maatschappelijke kant van hun hersenonderzoek.

  

Bart Verkuil co-host van Metal Health

Metal Health gaat over mentale gezondheid in de muziekindustrie. Elke aflevering gaan host Marcel Schop, GZ psycholoog Bart Verkuil en muziekkenner Dimitri Hubregtse in gesprek met artiesten en experts uit de muziekindustrie om meer bewustwording te creëren voor mental health.

Bart Verkuil bij De Podcast Psycholoog

Juni 2021
In aflevering 20 van De Podcast Psycholoog neemt Bart Verkuil ons mee in zijn boek 'De gelukkige piekeraar.' Piekeren doen we allemaal wel eens, maar waarom piekeren we vooral 's nachts? En welke techieken kunnen helpen een positievere houding tegenover piekeren te ontwikkelen? Bart Verkuil vertelt ons hier en meer over.

 

Van onze collega's van Methodologie en Statistiek hebben we nog geen gastoptredens in podcasts opgenomen in dit overzicht. Neem een kijkje bij één van de andere secties voor meer podcasts. Ontbreekt er een aflevering? Laat het weten aan de redactie.

(Un)gendered brains

Breingeheim

Het raadsel van het jongvolwassenbrein ontrafeld! In deze podcast schuiven studenten en wetenschappers aan dezelfde tafel aan. Wetenschappelijke antwoorden op jouw ervaringen. Van thema’s zoals eenzaamheid en groepsdruk tot prangende vragen over of je je brein kan trainen: wij bespreken het! In het eerste seizoen van Breingeheim duiken we in het onderwerp Samen (veer)Krachtig. Bekijk hier een overzicht van alle afleveringen, of luister alvast naar aflevering 1:

NeurolabNL Young

Snel geld verdienen in de drugshandel, geweld plegen of haast bezwijken onder prestatiedruk. In de vierdelige vodcast NeurolabNL Young spreken jongeren openhartig met neurowetenschappers over grensoverschrijdend gedrag en functioneren in onze maatschappij. Het gaat om de Leidse psychologen Kiki Zanoli en Marieke Bos en de Amsterdamse forensisch deskundigen Lucres Nauta-Jansen en Thimo van der Pol, werkzaam op de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het VU MC. Bekijk hier een overzicht van alle afleveringen, of luister alvast naar de trailer:

Ben jij een van onze wetenschappers tegenkomen in een podcast, of ben je zelf te gast geweest? Laat het de redactie weten! Mail de redactie

Aukje Nauta

Aukje Nauta in New Female Leaders Podcast

Mei 2022
Aukje gaat in gesprek over wat schaamte precies is, hoe schaamte ons in zijn greep kan houden, maar ook hoe we er los van kunnen komen en het taboe rondom schaamte kunnen verbreken.

Meer podcasts met Aukje Nauta:

 

Lotte van Dillen

Lotte van Dillen in De Nieuwe Wereld

November 2021
Sociaal psycholoog Lotte van Dillen gaat in gesprek over de impact van het coronabeleid. 'Of we nu keuzes maken voor onszelf of voor anderen; we zijn allemaal mensen.'

Meer podcasts met Lotte van Dillen:

Ben jij een van onze wetenschappers tegenkomen in een podcast, of ben je zelf te gast geweest? Laat het de redactie weten! Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.