Universiteit Leiden

nl en

Toelatingseisen

Weet je welke master je wilt volgen aan de Universiteit Leiden? Controleer dan allereerst wat de toelatingseisen zijn van jouw gewenste masteropleiding:

Om toegelaten te worden tot een masteropleiding is een bachelordiploma (of vergelijkbaar) een vereiste. Raadpleeg de beschrijving van jouw gewenste opleiding voor de specifieke vereisten.

Beheersing van de Engelse taal is een vereiste voor de meeste masteropleidingen. Kijk voor meer informatie hieronder.

Voor sommige masteropleidingen is beheersing van een andere taal vereist. Bekijk daarom altijd de opleidingsbeschrijving voor de specifieke vereisten van jouw master.

Geaccepteerde tests Engelse vaardigheden

Vergelijkingstabel Engelse test scores

In de vergelijkingstabel kun je terugvinden hoe de Universiteit Leiden voor de meeste opleidingen de verschillende Engelse toets scores met elkaar vergelijkt. 

Cambridge English Exam equivalenties

 • Voor opleidingen waar een IELTS score 6.5 vereist is: Cambridge Certificate of Advanced English (CAE), met een minimale beoordeling ‘C’
 • Voor opleidingen waar een IELTS score 7.0 of hoger vereist is: Cambridge Proficiency in English (CPE)

Aanvullende eisen bij de Engelse taaltoets

 • Tests mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.
 • Institutionele tests zoals de ITP-TOEFL worden niet geaccepteerd.
 • Chinese studenten die een Nuffic certificaat nodig hebben, moeten een IELTS of TOEFL IBT test doen.

Vrijstelling Engelse taaltoets
Je kunt in de volgende gevallen worden vrijgesteld van de vereiste Engelse taaltoets:

 • Je beschikt over een in het Engels onderwezen International Baccalaureate  (of anders met English A)
 • Je hebt je middelbaar of hoger onderwijs voltooid in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nieuw Zeeland, Australië of Canada (met uitzondering van Franstalige opleidingen in Canada).
 • Je hebt een in het Engels onderwezen universitaire opleiding voltooid aan een Nederlandse researchuniversiteit. Let op! Dit geldt bij sommige masteropleidingen. Raadpleeg daarom de opleidingsbeschrijving voor meer informatie.
 • Ter overweging van de Toelatingscommissie: je beschikt over een Nederlands VWO diploma.

In uitzonderlijke gevallen kan de Universiteit Leiden een student, die normaliter vrijgesteld zou zijn van de taaltoets, verplichten om een Engelse taaltoets af te leggen. Dit gebeurt als er op grond van de ingediende documenten twijfel bestaat over de beheersing van de Engelse taal van de student.

Aanbieden van Engelse taaltoets resultaten
Het uitslagformulier van de Engelse taaltoets moet je uploaden in het online application system van de Universiteit Leiden; voor de deadline van de aanvraag van je visa-/verblijfsvergunning (indien van toepassing) en anders uiterlijk voor de start van de opleiding. Het Admissions Office controleert de uitslag op echtheid.

Volg, afhankelijk van de test, onderstaande instructies op:

 • TOEFL tests: verzoek ETS om de Universiteit Leiden een officieel uitslagformulier te sturen. Onze ‘institution code’ is: 0504.
 • Cambridge Certificaat: stuur het Admissions Office van de Universiteit Leiden je ID-nummer en je ‘geheime nummer’ (raadpleeg de ‘Candidate Results Online Service’).
 • IELTS: stuur het Admissions Office van de Universiteit Leiden een scan van het uitslagformulier. Verdere actie is niet nodig.

Elke masteropleiding heeft zijn eigen toelatingsprocedure, toelatingseisen en aanmelddeadline. Kijk daarom op de pagina van je gewenste opleiding voor specifieke informatie hierover.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden