Taalwetenschap (BA)
Na je studie
Als je de bachelor Taalwetenschap hebt afgerond, heb je een waardevol pakket aan kennis en vaardigheden tot je beschikking.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofIn deze video leer je Ali Esrail kennen. Hij heeft Taalwetenschap gestudeerd aan de Universiteit Leiden en werkt nu als Trainee Labour Market Communication aan de Universiteit Leiden (Faculteit van Wiskunde en Natuurwetenschappen). Ben je benieuwd wat hij precies doet en wat hij ervan vindt? Kijk dan de video!
Wat weet je en kun je met je bachelordiploma?
- Je bent een taalkundig specialist: je hebt een brede kennis over en inzicht in Taalwetenschap, en ook bezit je de analytische vaardigheden die nodig zijn bij deze discipline.
- Je hebt specialistische kennis op het gebied van je afstudeerrichting, die je hebt gedemonstreerd in je eindopdracht.
- Je kunt een afgebakend taalwetenschappelijk probleem zelfstandig, maar ook in een groep met andere wetenschappers onderzoeken.
- Je bezit academische vaardigheden, zoals teksten interpreteren, een onderzoek opzetten en uitvoeren, presenteren en heldere teksten schrijven.
- Ook heb je algemene vaardigheden ontwikkeld, zoals plannen, structureren, projectmatig werken, creatieve oplossingen bedenken, met student-collega’s communiceren en werken in een team.
- In je studie heb je bovendien geleerd gestructureerd en kritisch te denken.
Deze kennis en vaardigheden maken je geschikt voor veel verschillende functies.
Anne Marije de Goeijen
Alumna
“Ik werk als adviseur bij een kennisinstituut voor taalontwikkeling. Hier doen we praktijkgericht onderzoek naar taalvaardigheid, geven we trainingen of advies en ontwikkelen we lesmateriaal. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld hoe je nieuwkomers in ons onderwijs goed kunt ondersteunen en hoe je ervoor zorgt dat zij gelijke kansen krijgen in het onderwijs. We voeren ook onderzoek in de volwasseneneducatie uit, bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van geletterdheid en digitale vaardigheden, of we geven trainingen over het stimuleren van de taalontwikkeling op de werkvloer.”
Toekomstperspectief
Wil je een volledige academische opleiding? Dan ga je na je bachelor door met een masteropleiding. Na een succesvol afgeronde masteropleiding ontvang je de titel Master of Arts (MA). Met een masteropleiding op zak heb je meer kans op een baan op academisch niveau.
Lees meer over onze masteropleidingen
Waar je later werkt, hangt af van je eigen interesses, kennis en vaardigheden en de keuzes die je maakt. Studenten die deze opleiding volgen, komen dan ook terecht in uiteenlopende sectoren en beroepen.
Lees meer over de arbeidsmarkt
Ontdek je toekomst op het Humanities Career Event
De faculteit Geesteswetenschappen wil dat haar studenten na hun afstuderen goed terechtkomen. Daarom organiseren we elk jaar een Humanities Career Event. Hier kom je in contact met een groot aantal bedrijven en organisaties die mogelijk interessant zijn voor jou. Denk je al na over sollicitatiebrieven en je CV? Op het Career Event zijn er interessante workshops met tips en advies over de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. In andere workshops ontdek je wat je carrièremogelijkheden zijn.
Hier krijg je een indruk van het Career Event van 2021.
Loopbaanbegeleiding
De faculteit Geesteswetenschappen heeft een eigen Career Service waar je met al je vragen over de arbeidsmarkt terecht kunt. Onze adviseurs bieden je advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk. Daarnaast organiseert de Career Service workshops en geeft voorlichting over zaken als arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren.