Universiteit Leiden

nl en

Sterrenkunde (BSc)

Extra uitdaging

Wil je graag wat extra’s doen naast je studie? Kies dan een dubbele bachelor van Sterrenkunde met Natuurkunde of Wiskunde. Ook kun je aan het honoursprogramma deelnemen.

Dubbele bachelor

Als student van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen krijg je de kans om je studie te verbreden door een zwaarder studieprogramma te volgen: als je het aankunt, kun je kiezen voor een dubbele bètastudie. De volgende combinaties zijn mogelijk:

Waarom een dubbele bachelor?

Meerdere studies volgen betekent studeren in de breedte en in de diepte. Het betekent ook een persoonlijke invulling geven aan je studie(s): werken op een boeiend grensvlak tussen vakgebieden, op onderwerpen die jou fascineren en inspireren.

Studiebelasting

De hierboven genoemde combinaties zijn roostertechnisch op elkaar afgestemd. Vanwege de raakvlakken tussen de opleidingen onderling, zul je met een combinatie een extra studiebelasting krijgen van 15-50% in het eerste jaar, zo’n 25-50% in het tweede jaar en 10-20% in het derde jaar. Deze studiebelasting is doorgaans niet gelijkmatig verspreid over het studiejaar, maar kent vooral piekmomenten. Houd er rekening mee dat dit een dubbel bachelorprogramma zwaarder maakt dan het op het eerste gezicht lijkt. Je ontvangt na afronding van een dubbele bachelor twee bachelordiploma’s en je hebt daarmee toegang tot de masteropleiding van beide studierichtingen die je hebt afgerond. Een standaard studiejaar bedraagt 60 EC (1 EC = 28 studiebelastingsuren). Bij een dubbele bachelor krijg je per jaar dus meer EC dan de standaard 60 studiepunten.

Dubbele bachelor Sterrenkunde & Natuurkunde en Sterrenkunde & Wiskunde

Honours College

Bij het Honours College volg je extra onderwijs naast je reguliere studie. Samen met andere nieuwsgierige studenten word je uitgedaagd om over de grenzen van je eigen studie heen te kijken. Je krijgt college in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht en komt in contact met studenten van allerlei studies. Vaak is er ook ruimte om onderzoek, of een stage, te doen. Zo ontwikkel je een schat aan vaardigheden en groei je zowel op persoonlijk als academisch vlak. Lees meer over de verschillende (facultaire) trajecten van het Honours College.

Bachelor Honours Classes

Honours Classes zijn vakken die je naast je bachelor kunt volgen en over complexe wetenschappelijke en maatschappelijke onderwerpen gaan. In deze vakken leer je nieuwe vaardigheden en werk je samen met ongeveer 20 studenten van verschillende studies en universiteiten, waaronder ook internationale studenten. Je leert onderwerpen te benaderen vanuit verschillende vakgebieden en culturen. Lees meer over Bachelor Honours Classes.

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Geïnteresseerd in muziek, beeldende kunst of vormgeving? ACPA biedt onderwijs aan in de vorm van keuzevakken, talentprogramma's Practicum Musicae (PM) en Practicum Artium (PA) en Honours Classes. Een keuzevakkenpakket van 15 of 30 EC, als invulling van keuzeruimte in de Bachelorstudie, is mogelijk. Een overzicht van dit onderwijs is in de Studiegids te zien. Meer informatie over de ACPA.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.