Universiteit Leiden

nl en

Russische studies (BA)

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne is Rusland dagelijks in het nieuws. Maar ook ver vóór die tijd behoorde Rusland al tot de groep landen die in grote mate bepalend zijn voor de internationale politiek en economie. Alle reden dus om je te verdiepen in dit enorme, invloedrijke en onvoorspelbare land. In Leiden leer je Russisch en doe je waardevolle kennis op over de Russische maatschappij in al haar facetten.

Verdiep je in Rusland

Er gaat bijna geen dag voorbij of Rusland is in het nieuws. Het lijkt wel of iedereen daardoor een mening heeft over het land. Maar waar zijn al die meningen op gebaseerd? Rusland is een land dat niet makkelijk te doorgronden is. Neem alleen al de taal. Wie geen Russisch spreekt, kan niet echt tot de Russische samenleving doordringen. Bij onze bachelor Russische studies besteden we daarom veel aandacht aan taalverwerving. De taal is de sleutel waarmee je Rusland leert begrijpen. In deze opleiding bestudeer je het hedendaagse Rusland en de actuele ontwikkelingen. Daarnaast richt je je op de geschiedenis, religie en de Russische cultuur. Als je je diploma eenmaal op zak hebt, ben je een Ruslanddeskundige met een brede blik. Je bezit de academische én de professionele vaardigheden waarmee je interessant bent voor werkgevers, of waarmee je je academische carrière kunt vervolgen.

Russische studies in de Keuzegids 2023

Topopleiding in de Keuzegids 2023!

Russische studies aan de Universiteit Leiden heeft het predicaat 'topopleiding' gekregen in de Keuzegids 2023. Onder andere de docenten en de sfeer werden bovengemiddeld beoordeeld door huidige studenten.

 

Brede opleiding

De focus van deze bachelor ligt op Rusland, maar daarnaast is er ook aandacht voor de vroegere Sovjetstaten, zoals Oekraïne en Georgië. Je volgt colleges over politiek, economie, cultuur en literatuur en over de recente en oudere geschiedenis. Colleges gaan bijvoorbeeld over grote Russische schrijvers als Fjodor Dostojevski, Maxim Osipov en Svetlana Aleksijevits, maar ook Russische films, social media en nepnieuws komen aan bod. Ook leer je belangrijke academische en algemene vaardigheden, zoals het opzetten van een onderzoek, bronnen kritisch beoordelen, projectmanagement en samenwerken. In het tweede jaar kies je je afstudeerrichting: Politiek, Geschiedenis & Economie of Taal & Cultuur.

De impact van de oorlog 

De oorlog in Oekraïne heeft ook geleid tot veranderingen bij de opleiding Russische Studies. Onze studenten gaan voor het buitenlandverblijf in het tweede jaar naar de Russischtalige stad Daugavpils in Letland. Daarnaast is er in het curriculum meer aandacht voor Oekraïne. Ook werkt de opleiding nauw samen met de bekende Russische schrijver in ballingschap Maxim Osipov. Maar studenten Russisch zetten ook hun taalkennis in bij hulp Oekraïense vluchtelingen. Wat begon als een oproep in een Facebookgroep, is uitgemond in een vaste groep studenten van de bachelor Russische studies en de master Russian and Eurasian Studies die Oekraïense vluchtelingen helpt. Bij verschillende opvangcentra zijn ze de schakel tussen Oekraïense vluchtelingen en hulpverleners. Studenten Alexander Hoogerhuis en Berend de Haas vertellen hoe zij hun steentje bijdragen. Lees hier hun ervaringen.

Taal als sleutel

Als je het land en de mensen echt wilt leren kennen, is beheersing van het Russisch essentieel. Wie de taal spreekt, kan bijvoorbeeld de berichtgeving in de Russische media beter volgen en de prachtige literatuur in de originele versie lezen. En natuurlijk is het belangrijk om gesprekken in het Russisch te kunnen voeren, zo maak je immers echt contact. Bovendien is het Russisch een taal die bijvoorbeeld ook in (delen van) landen als Oekraïne, Georgië, Oezbekistan en Letland wordt gesproken. Het is geen gemakkelijke taal, je moet discipline hebben om goed Russisch te leren. In je tweede jaar krijg je de kans om je heel gericht bezig te houden met de taal. Je verblijft dan drie maanden in Daugavpils, een Russischtalige stad in Letland. Je logeert daar bij een gastgezin en volgt taallessen.

Irma Ernes

Eerstejaarsstudente Russische studies

Irma Ernes

"Russisch is echt een hele andere taal dan het Nederlands. Daarom is de studie voor mij erg uitdagend. Russisch heeft bijvoorbeeld zes naamvallen en geen lidwoorden. En ze hebben een ander alfabet. Het eerste jaar komt er veel grammatica aan bod, maar dat is logisch als je een nieuwe taal leert. Als ik er een keer niet uitkom stel ik mijn vragen in de Whatsapp-groep waar alle eerstejaars in zitten."

Jelle de Bruin

Student Russische studies

Jelle de Bruin

"Met een idee dat ik een internationale studie wilde volgen, ontdekte ik een aantal regiostudies. Hierin was voor mij Russische Studies de unieke uitblinker. Tijdens de presentatie op de Open dag was ik geboeid van begin tot eind en had ik een goed gevoel bij de kleinschalige bachelor. Ik zie de opleiding als een persoonlijke unique selling point waarin je je onderscheidt van veel andere studenten. Het feit dat ik met mijn kennis over Rusland internationale thema’s kan benaderen en begrijpen vind ik interessant."

Matthew Frear

Docent

Matthew Frear

"Russische studies is zowel in de bachelor- als in de masterfase een dynamische, heel actuele opleiding. De studie is uitdagend voor de studenten, maar de materie is tegelijk heel interessant. Je krijgt dus wel iets terug voor je inspanningen. Voor studenten zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt heel goed. Je ziet nu immers dat er veel behoefte is aan expertise op het gebied van Rusland en omringende staten, terwijl er in de afgelopen jaren juist veel is wegbezuinigd. Dus er is ruimte voor nieuwe Ruslandkenners."

Waarom Russische Studies aan Universiteit Leiden?

 • In Nederland is er geen andere universiteit die een bacheloropleiding aanbiedt met zo’n breed pakket. In Leiden verdiep je je grondig in de taal en cultuur én je bestudeert de actuele Russische maatschappij, politiek en economie.
 • De opleiding heeft een groot netwerk van Ruslanddeskundigen, onder meer bij het aan de universiteit verbonden journalistiek instituut Raam op Rusland en bij Instituut Clingendael. Zij geven regelmatig gastcolleges aan onze studenten.
 • Het eigen onderzoek van onze uitstekende docenten komt ruimschoots aan bod in hun onderwijs, waardoor je als student direct op de hoogte bent van de nieuwste inzichten.
 • In het tweede jaar studeer je een aantal maanden in Daugavpils, een Russischtalige stad in Letland.
 • De opleiding is kleinschalig en persoonlijk. Als eerstejaars leer je snel je medestudenten en docenten kennen.
 • De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd.
 • Leiden is een gezellige studentenstad, waar je je snel thuis zult voelen.

Past Russische studies bij jou?

 • Wil je je verdiepen in een land dat een belangrijke rol speelt op het wereldtoneel?
 • Volg je de ontwikkelingen in de politiek en maatschappij van Rusland?
 • Wil je een taal leren waarmee je je echt onderscheidt?
 • Wil je een periode bij een Russischtalig gastgezin in Letland wonen en je heel gericht bezighouden met de Russische taal?
 • Heb je de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor een veeleisende studie?
 • Ben je gemotiveerd en enthousiast?

Beantwoord je bovenstaande vragen met 'ja'? Dan is Russische studies de opleiding voor jou!

Bekijk hier het studieprogramma of vraag direct de brochure Russische studies aan.

Video over het Cyrillisch schrift

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Er zijn honderden schrijfsystemen in de wereld. Sommige hiervan zijn algemeen bekend, zoals ons Latijnse alfabet, het Arabische schrift, Egyptische hiërogliefen en Chinese karakters. Maar wat weet je van het Cyrillisch schrift? Bekijk hierboven de inleiding over het schrijfsysteem van een gedicht in Russisch. Het gedicht maakt deel uit van de beroemde Leidse Muurgedichten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.