Universiteit Leiden

nl en

Russische studies (BA)

Over de opleiding

In deze opleiding verdiep je je in alle aspecten van Rusland. Je leert de taal en bestudeert de Russische maatschappij, het politieke systeem, de cultuur, geschiedenis en economie. Veel van de onderwerpen waar je aan werkt, zijn rechtstreeks gelinkt aan het onderzoek waar onze docenten mee bezig zijn. Zo krijg je de laatste inzichten mee en doe je zelf ook onderzoekservaring op. In deze bachelor leer je veel vaardigheden die zowel in het academische als in het dagelijkse leven waardevol zijn, zoals werken in een team, creatief denken en informatie kritisch beoordelen.

Opbouw van de bacheloropleiding

In het eerste jaar leg je een stevige basis. Het zwaartepunt ligt bij taalverwerving: je gaat hard aan de slag met het Russisch. Je leert het Russische schrift, en aan het eind van het eerste jaar spreek je een aardig woordje Russisch. Ter indicatie: met behulp van een woordenboek kun je dan zelfstandig de krant lezen. Naast de taalvakken volg je in je eerste jaar een inleiding in de Russische politiek en economie. Ook verdiep je je in de geschiedenis, literatuur en taalkunde.

In het tweede jaar kies je je focus: Politiek, Geschiedenis & Economie of Taal & Cultuur. Taalverwerving blijft een belangrijk onderdeel van je studie, en in dit jaar ervaar je bovendien hoe het is om in Rusland te wonen: je studeert drie maanden in St. Petersburg. Deze buitenland ervaring vraagt vaardigheden zoals initiatief, verantwoordelijkheid en flexibiliteit. Dat zijn skills die je zeker op je CV kunt zetten.

In je derde jaar schrijf je een eindwerkstuk, in het Nederlands, en volg je een half jaar (30 EC) keuzevakken, die je heel breed kunt invullen met vakken van buiten de opleiding. In je eindwerkstuk kun je laten zien wat je geleerd hebt tijdens je studie. Voor dit werkstuk doe je onderzoek naar een Russisch onderwerp dat je interessant vindt. De academische vaardigheden die je hiervoor nodig hebt, oefen je al vanaf het eerste jaar van je studie.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen

  • Moderne Russische desinformatie: Hoe berichten Russische kranten over de Oekraïnecrisis?;
  • Sjostakovitsj en de muziekcultuur onder Stalin;
  • De Anti-Corruption Foundation van Navalny in Autoritair Rusland: De werkwijze van een maatschappelijke organisatie onder druk;
  • Stemmen uit het verleden: communicatiestrategieën in middeleeuwse berkenbastteksten uit Novgorod

Wil je lezen over meer onderwerpen gerelateerd aan de opleiding Russische Studies? Ga dan naar de website van Raam op Rusland waar zowel ervaren journalisten als gevorderde studenten regelmatig over Rusland en de landen van de voormalige Sovjetunie schrijven.

Jelle de Bruin

Student

Jelle de Bruin

"De onderwerpen die we met het inleidende vak Ruslandkunde hebben besproken, waarin veel focus werd gelegd op economische en politieke onderwerpen, vond ik echt ontzettend interessant. Maar daarnaast heb ik gedurende mijn eerste jaar ook ontdekt dat ik enthousiast word van de verschillende facetten van taalkunde. Ik krijg de kans om me in het tweede jaar daarin meer te kunnen verdiepen."

Tomas Busser

Student Russische studies

Tomas Busser

"Het Russische schrift heb je in een mum van tijd onder de knie, daarna komen de naamvallen en de grammatica. Die zijn een stuk ingewikkelder. Na het eerste jaar heb je de basistaal wel redelijk onder knie, en dan vind ik vooral het lezen heel leuk. Als het lukt een Russisch boek te lezen, is dat best wel gaaf."

"De Russische letterkunde is erg rijk en kent veel goede schrijvers. In het tweede jaar lees je een boek van 300 bladzijdes in het Russisch, ik koos voor Moskou op sterk water van Venedikt Jerofejev. Als je samen met een boek veel uren doorbrengt, schept dat een band. Een jarenlange vriendschap."

Max Bader

Docent Russische studies

Max Bader

"Aan bachelorstudenten geef ik het vak Inleiding Russische Politiek en Economie, over uiteenlopende sociaalwetenschappelijke onderwerpen. Een erg leuk vak om te doceren, omdat je studenten in vrij korte tijd een breed overzicht kan geven van de belangrijkste thema’s en onderwerpen van de Russische economie, politiek en samenleving. Zo kan je de nieuwe studenten in korte tijd heel veel leren."

Onderwijsvormen

Als student Russische studies studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 20 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

In hoorcolleges licht de docent een thema of een deelonderwerp toe, zodat je aantekeningen kunt maken en vragen kunt stellen. In werkcolleges ga je zelf aan de slag en discussieer je over teksten en over vertalingen van jou en je medestudenten. Ook maak je werkstukken en houd mondelinge presentaties.

Podcastserie Russische literatuur

Kan je niet wachten om te leren over Russische cultuur? Docent Otto Boele van Russische studies heeft als voorproefje op de studie een achtdelige podcastserie gemaakt over schandalen en controverse in de Russische literatuur. Luister hieronder naar de laatste aflevering, die gaat een recente roman en een protestbeweging.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Studiebegeleiding

Een mentor of tutor helpt je samen met een groepje eerstejaarsstudenten op weg in je studie. In de mentorgroep oefen je academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog.

De studiecoördinator van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of – psycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

De POPcorner is een laagdrempelig ondersteuningspunt met locaties in Leiden en Den Haag, gericht op het creëren van een inclusieve en diverse leeromgeving. Naast het organiseren van korte lezingen over onderwerpen gerelateerd aan diversiteit en inclusie, helpt de POPcorner studenten bij het ontwikkelen van studievaardigheden door middel van workshops, het creëren van sociale netwerken, het stellen van persoonlijke en academische doelen en kennismaken met universitaire diensten en faciliteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.