Universiteit Leiden

nl en

Russische studies (BA)

Over de opleiding

In de opleiding Russische studies leer je de Russische taal beheersen. Ook bestudeer je de Russische maatschappij, het politieke systeem, de geschiedenis en de economie.

Opbouw van de bacheloropleiding

Een groot deel van je eerste jaar besteed je aan taalverwerving. Want al hoef je voor deze studie geen talenwonder te zijn, het Russisch is best lastig. Je leert het Russische schrift, en aan het eind van het eerste jaar spreek je een aardig woordje Russisch. Ter indicatie: met behulp van een woordenboek kun je dan zelfstandig de krant lezen. Naast de taalvakken volg je in je eerste jaar een inleiding in de Russische politiek en economie. Ook verdiep je je in de geschiedenis, letterkunde en taalkunde. 

Aan het eind van het eerste jaar kies je uit twee richtingen: Politiek, Geschiedenis & Economie of Taal & Cultuur. Een deel van de vakken, de keuzeruimte, kies je zelf. Ook ga je in je tweede jaar drie maanden studeren in Sint-Petersburg.

In je derde jaar schrijf je ook een bachelor-eindwerkstuk, in het Nederlands. Voor dit werkstuk doe je onderzoek naar een Russisch onderwerp dat je interessant vindt. De academische vaardigheden die je voor dit onderzoek nodig hebt, oefen je al vanaf het eerste jaar van je studie.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen

  • De Kolchozkomedie: literair kunstwerk of propagandistisch pamflet?
  • De alternatieve rockmuziek van Sint-Petersburg
  • De anti-alcoholcampagne van Gorbatsjov
  • Moderne Russische desinformatie: De berichtgeving van de Komsomolskaja Pravda over de Oekraïnecrisis 

Wil je lezen over meer onderwerpen gerelateerd aan de opleiding Russische Studies? Bekijk dan het Leiden Rusland Blog.

Irma Ernes

Eerstejaarsstudente Russische studies

Irma Ernes

"Russisch is echt een hele andere taal dan het Nederlands. Daarom is de studie voor mij erg uitdagend. Russisch heeft bijvoorbeeld zes naamvallen en geen lidwoorden. En ze hebben een ander alfabet. Het eerste jaar komt er veel grammatica aan bod, maar dat is logisch als je een nieuwe taal leert."

Tomas Busser

Student Russische studies

Tomas Busser

"Het Russische schrift heb je in een mum van tijd onder de knie, daarna komen de naamvallen en de grammatica. Die zijn een stuk ingewikkelder. Na het eerste jaar heb je de basistaal wel redelijk onder knie, en dan vind ik vooral het lezen heel leuk. Als het lukt een Russisch boek te lezen, is dat best wel gaaf."

"De Russische letterkunde is erg rijk en kent veel goede schrijvers. In het tweede jaar lees je een boek van 300 bladzijdes in het Russisch, ik koos voor Moskou op sterk water van Venedikt Jerofejev. Als je samen met een boek veel uren doorbrengt, schept dat een band. Een jarenlange vriendschap."

Max Bader

Docent Russische studies

Max Bader

"Aan bachelorstudenten geef ik het vak Inleiding Russische Politiek en Economie, over uiteenlopende sociaalwetenschappelijke onderwerpen. Een erg leuk vak om te doceren, omdat je studenten in vrij korte tijd een breed overzicht kan geven van de belangrijkste thema’s en onderwerpen van de Russische economie, politiek en samenleving. Zo kan je de nieuwe studenten in korte tijd heel veel leren."

Onderwijsvormen

Als student Russische studies studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 20 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

In hoorcolleges licht de docent een thema of een deelonderwerp toe, zodat je aantekeningen kunt maken en vragen kunt stellen. In werkcolleges ga je zelf aan de slag en discussieer je over teksten en over vertalingen van jou en je medestudenten. Ook maak je werkstukken en houd mondelinge presentaties.

Studiebegeleiding

Een mentor of tutor helpt je samen met een groepje eerstejaarsstudenten op weg in je studie. In de mentorgroep oefen je academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog.

De studiecoördinator van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of – psycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.