Universiteit Leiden

nl en

Russische studies (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Russische studies kun je kiezen uit twee afstudeerrichtingen: Taal en Cultuur of Geschiedenis, Politiek en Economie.

Programmaoverzicht

Bij de afstudeerrichting Geschiedenis, Politiek en Economie bestudeer je de geschiedenis, politiek en economie van Rusland.

Bij de afstudeerrichting Taal en Cultuur bestudeer je de Russische taal in al haar facetten, evenals de Russische literatuur en andere cultuuruitingen zoals film en beeldende kunst. 

Een aantal vakken uitgelicht

In vogelvlucht maak je kennis met de Russische literatuur, vanaf het Kievse Rijk tot de Sovjet-Unie en het huidige Rusland. Het accent ligt op de negentiende en de twintigste eeuw, met ruim aandacht voor grote namen als Dostoevskij, Tolstoj en Tsjechov.

Wil je Rusland begrijpen, dan moet je de geschiedenis kennen. In dit vak ontdek je fenomenen als autocratie, lijfeigenschap, dienststaat en revolutionaire intelligentsia. Is de geschiedenis van Rusland vergelijkbaar met die van West-Europa? Of heeft zich in Oost-Europa iets wezenlijk anders voltrokken?

In dit college staat de overgang naar een nieuwe tijd centraal, met onderwerpen als de neergang van Gorbatsjov en de opkomst van Jeltsin, de grote hervormingsagenda, de privatiseringen en de rol van de staat, met name onder Poetin.

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum.Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Ben je eenmaal begonnen met Russische studies, dan krijg je veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar van je bacheloropleiding heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je vult die voor een belangrijk deel zelf in met:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Meer info vind je hier.

Russisch leer je natuurlijk het snelst als je in Rusland verblijft. Je komt gemakkelijk in contact met mensen en zult merken dat je zo het Russisch snel onder de knie krijgt. In het tweede jaar volg je een deel van je studieprogramma in Sint-Petersburg. Je volgt aan de Staatsuniversiteit drie maanden colleges, waarin taalverwerving centraal staat. Doordat je verblijft in een gastgezin of in een studentenhuis, krijg je de taal nog sneller onder de knie. Ook is het mogelijk om in je keuzeruimte een stage in het buitenland te doen. Hiervoor heb je wel een grote dosis eigen initiatief nodig.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.