Universiteit Leiden

nl en

Italiaanse taal en cultuur (BA)

Over de opleiding

Tijdens je opleiding Italiaanse taal en cultuur bestudeer je het moderne en oude Italiaans. Je leert om het Italiaans in de praktijk toe te passen en om de taal te doceren. Daarnaast verdiep je je in de literatuur en in de invloed van Italië op Europa.

Opbouw van de bacheloropleiding

In het eerste jaar volg je op de verschillende vakgebieden inleidende colleges. De nadruk ligt in eerste instantie op taalvaardigheid: je gaat hard aan de slag om het Italiaans te leren lezen, verstaan, spreken en schrijven. Hiervoor gebruik je onder meer een speciaal ontworpen computerprogramma. Verder ontdek je in je eerste jaar de Italiaanse cultuur en letterkunde, van de vroegste middeleeuwen tot het heden.

In het tweede jaar blijf je aan je taalvaardigheid werken. Vanaf nu is al het onderwijs in het Italiaans – met uitzondering van de vakken die je in je keuzeruimte volgt. Daarnaast verdiep je je in de vakgebieden taalkunde, letterkunde en cultuurkunde. Je bestudeert de structuur van het Italiaans en leert uitstekend Italiaans te spreken. Bovendien bestudeer je de sociaaleconomische, historische en politieke aspecten van Italië. Ook krijg je een goed beeld van de taal en de literaire tradities.

In je derde jaar schrijf je een bachelor-eindwerkstuk in het Italiaans, waarmee je de bachelor afsluit. Het onderwerp bepaal je samen met je docent. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, deze kritisch analyseren en zowel schriftelijk als mondeling op heldere wijze verslag doen.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen

  • Boeken die verkopen: De romans van Elena Ferrante
  • De taalpolitiek in Friuli Venezia Giulia
  • De taal van Italiaanse kranten: een vergelijking van krantenkoppen
  • Reizen en politiek in de renaissance
  • Shakespeares Romeo en Julia: de Italiaanse herkomst

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd naar nieuws en activiteiten van de opleiding Italiaans? Bekijk dan het weblog! Om een beeld te krijgen van de opleiding kun je een kijkje nemen op het YouTubekanaal van de opleiding. 

Sophie De Groote

Studente Italiaanse taal en cultuur

Sophie De Groote

"De docenten zijn erg goed en weten abstracte stof concreet te maken met goede voorbeelden. Het contact met docenten is heel persoonlijk en laagdrempelig. Je kunt altijd na de les vragen stellen, als je iets lastig vindt of dieper op de stof in wilt gaan."

"De docenten zijn er echt voor jou en ze willen dat je zoveel mogelijk leert. Een aantal docenten komt uit Italië en dat maakt het zo interessant. Zij kunnen vaak heel levendig over Italië vertellen."

Lili Fischer

Eerstejaars

Lili Fischer

"Het leukste vak vind ik taalvaardigheid, want daar leer je alles van de Italiaanse taal en cultuur. Alle docenten zijn heel gepassioneerd en enthousiast over hun vakgebied. Ze voelen meteen dat je geïnteresseerd bent en brengen hun enthousiasme heel goed over. Dat motiveert me enorm!"

Enrico Odelli

Docent Italiaanse taal en cultuur

Enrico Odelli

"Ik geef onder andere de vakken ‘Taalvaardigheid 1 en 2’ aan eerste- en tweedejaars studenten. Bij dit vak zie je de studenten het meest leren en groeien."

Onderwijsvormen

Als student Italiaanse taal en cultuur studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 14 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

In hoorcolleges zet de docent de grote lijnen uit en licht de studiestof nader toe, terwijl jij aantekeningen maakt en vragen kunt stellen. Omdat de groepen relatief klein zijn, zijn de hoorcolleges vaak interactief. In werkcolleges diep je onderwerpen verder uit en bespreek je oefeningen en opdrachten. Ook houd je mondelinge presentaties in het Italiaans.

Studiebegeleiding

De studievereniging Le Tre Corone brengt je in contact met ouderejaarsstudenten, die je studietips geven bij daarvoor ingerichte bijeenkomsten.

De studieadviseur van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of – psycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

De POPcorner is een laagdrempelig ondersteuningspunt met locaties in Leiden en Den Haag, gericht op het creëren van een inclusieve en diverse leeromgeving. Naast het organiseren van korte lezingen over onderwerpen gerelateerd aan diversiteit en inclusie, helpt de POPcorner studenten bij het ontwikkelen van studievaardigheden door middel van workshops, het creëren van sociale netwerken, het stellen van persoonlijke en academische doelen en kennismaken met universitaire diensten en faciliteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.