Universiteit Leiden

nl en

Italiaanse taal en cultuur (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Italiaanse talen en culturen richt je je op drie vakgebieden. Je verdiept je in taalvaardigheid, taalkunde en cultuurkunde.

Programmaoverzicht

Taalvaardigheid

Studeer je Italiaans, dan werk je hard aan je taalkennis. Al aan het eind van het eerste jaar bereik je een niveau waarvan je versteld zult staan.

Taalkunde

Je leert te herkennen uit welk deel van Italië een spreker komt, je leert de klank- en zinsstructuur van het Italiaans, je kunt nieuwe Italiaanse woorden analyseren en je leert het juiste taalregister te gebruiken dat past bij de situatie waar je je in bevindt.

Cultuurkunde

De Italiaanse cultuur is wereldberoemd. Je leert de hoofdlijnen in de Italiaanse geschiedenis en die van de Italiaanse cultuur.

Een aantal vakken uitgelicht

In de taalvaardigheidsvakken leer je Italiaans te beheersen in woord en geschrift. Je leest en schrijft Italiaanse teksten, oefent je luistervaardigheid en werkt aan je uitspraak en woordenschat.

Dit vak leert je de basis van de taalkunde, geïllustreerd aan de hand van de Romaanse talen. Je verdiept je in de herkomst en de karakteristieke eigenschappen van de Romaanse talen.

In dit vak krijg je een overzicht van de Italiaanse geschiedenis vanaf de vroege Middeleeuwen tot en met de Renaissance. Tevens wordt aandacht geschonken aan de belangrijkste culturele en sociale aspecten van deze periode.

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Je krijgt veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar van je bacheloropleiding heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je kiest zelf hoe je die invult met:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken. 

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden