Universiteit Leiden

nl en
Informatica - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Informatica (BSc)

Over de opleiding

Bij de bachelor Informatica leer in verschillende vakken alles over programmeren, de wiskundige logica achter computers, en kunstmatige intelligentie. Ook ontdek je de vele toepassingen van informatica in andere gebieden, zoals biologie en economie, en leer je hoe je complexe systemen aan laat sluiten bij de maatschappij.

Opbouw van de bacheloropleiding

In de eerste twee jaren van je studie werk je aan een stevige basis. Je leert bijvoorbeeld wat algoritmes en datastructuren zijn en maakt kennis met de wetenschappelijke theorie en brengt die in de praktijk. Je kan na het eerste semester in het eerste jaar kiezen voor de Kunstmatige Intelligentie richting. Ook dan krijg je een stevige basis in de informatica, maar ook in de cognitieve psychologie. In het derde jaar kies je vakken die passen bij jouw interesses of verdiep je je verder in je afstudeerrichting. Je sluit je bachelor af met je eigen onderzoek. Het studiejaar bestaat uit 60 studiepunten (EC).

Het fundament voor een succesvol verloop van de bachelor wordt in het eerste jaar, de propedeuse, gelegd. De nadruk binnen de studie ligt op de informatica als wetenschap en haar toepassingen, maar ook de rol van de samenleving komt aan de orde. Aan het eind van het eerste jaar heb je genoeg algemene kennis op allerlei gebieden om te programmeren of een processor te ontwerpen. Je kan na het eerste semester in het eerste jaar kiezen voor de Kunstmatige Intelligentie (KI) richting. Als je voor de KI variant hebt gekozen heb je ook belangrijke basiskennis over cognitieve psychologie en het ontwerpen van intelligente systemen.

De opbouw van het tweede jaar is vergelijkbaar met die van het eerste jaar. Ook leer je hoe je wetenschappelijke publicaties moet lezen en presenteren.

In het derde jaar kies je naast het bachelorproject (15 EC)  nog  5 informaticavakken (van elk 6 EC), of je volgt een minor van totaal 15 ES.  Daarnaast zijn 3 vakken verplicht (twee informaticavakken van elk 6 EC en één  informaticavak van 3 EC). Een minor is een programma van enkele maanden onderwijs. Je kunt zelfs een minor doen bij een heel andere faculteit, bijvoorbeeld bij Rechten of Sociale Wetenschappen.

Je sluit de bacheloropleiding af met het bachelorproject. Je doet je eigen onderzoek, waarbij je kunt kiezen uit alle expertisegebieden van Informatica in Leiden. Neem eens een kijkje in de LIACS Thesis Repository voor voorbeelden van scriptieonderwerpen en bachelorprojecten.

Lennard

Welke vakken vindt Lennard het leukst?

Lennard

‘Ik vind de programmeervakken heel leuk. Vaak ga je in groepjes aan het werk en krijg je een probleem voorgeschoteld. Aan het einde van de les heb je echt een systeem gecreëerd. Doordat je direct resultaten ziet, krijg je echt het gevoel dat je daadwerkelijk dingen leert en sprongen maakt.’

Cheyenne

Wat is het favoriete vak van Cheyenne?

Cheyenne

'Mijn favoriete vak is ‘fundamentele informatica’. Dit is een wiskundig vak met een theoretische achtergrond, gericht op de informatica. Bij dit vak leer je op een hele abstracte manier regeltjes te bewijzen. Het was iets compleet nieuws voor mij, dat vond ik leuk.'

Erik Kouwe

Wat zijn belangrijke onderzoeksthema's in Leiden?

Erik Kouwe

'In Leiden wordt er veel gewerkt aan data science en kunstmatige intelligentie. Deze thema’s kunnen gezien worden als de ‘specialisatie’ van Leiden. Hier kun je je vooral in de master in verdiepen, de bachelor is een meer volledig aanbod van informatica. Een leuk weetje: de keuzegids heeft de Leidse master informatica als hoogst beoordeeld.'

Onderwijsvormen

De bacheloropleiding Informatica duurt drie jaar. Informatica studeren kost je een volle werkweek. In het eerste jaar heb je gemiddeld 16 contacturen. Daarnaast ben je 24 uur per week bezig met zelfstudie en het uitwerken van opdrachten.

Gedreven docenten presenteren de leerstof en verbinden die met de actualiteit en eigen onderzoek. Van jou wordt verwacht dat je deze colleges voorbereidt door de opgegeven literatuur te bestuderen.

Samen met andere studenten werk je aan opgaven of projectopdrachten die zijn gebaseerd op de collegestof.

Tijdens de practica ga je vaak samen met een medestudent aan de slag achter de computer. Zo leer je de theorie toepassen in  de praktijk.

Onder begeleiding van een docent bezoek je bedrijven en organisaties. Tijdens deze bedrijfsbezoeken werk je samen met medestudenten aan een casus.

Thuis werk je aan opdrachten die mee kunnen tellen voor het eindcijfer van het vak.

Studiebegeleiding

Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen. De studieadviseur of studiecoördinator van jouw opleiding is de deskundige op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen, etc.

Alles over begeleiding en advies

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden