Universiteit Leiden

nl en

Geneeskunde (BSc)

Eerste selectieronde: capaciteitentest en persoonlijkheidstest

Op vrijdag 9 februari 2024 neem je deel aan de eerste selectieronde. Deze vindt plaats in het Universitair Sportcentrum in Leiden (de tentamenlocatie van Universiteit Leiden). Praktische informatie hierover ontvang je 2 februari.

Opzet van de eerste selectieronde

De eerste selectieronde bestaat uit twee testen:

  • Capaciteitentest
  • Persoonlijkheidstest

Bij de capaciteitentest wordt gekeken naar zowel aanlegfactoren als aangeleerde factoren. De capaciteitentest meet vier factoren: 

  • Logisch redeneren
  • Numerieke vaardigheden
  • Verbale vaardigheden
  • Perceptuele snelheid
     

Het doel van persoonlijkheidstest is om een beeld te vormen van juist die persoonlijke eigenschappen waar in een studiesituatie een beroep op wordt gedaan. In alle vragen is de context van een studie verwerkt. Hierdoor ontstaat een beter beeld van het studiegedrag. Eigenschappen die o.a. worden onderzocht zijn discipline, zelfvertrouwen en studiegedrag.

Voorbereiding op de eerste selectieronde

Op de persoonlijkheidstest kun je je niet voorbereiden. Het gaat erom hoe je bent en hoe je op bepaalde situaties reageert. 

De capaciteitentest zou je met je vwo-kennis goed moeten kunnen maken. Om beter te weten wat een capaciteitentest precies is, kun je oefenen met een aantal voorbeeldopgaven in de oefenomgeving.

Deze voorbeeldopgaven geven het type vragen aan. Het niveau tijdens de selectietoets zal hoger zijn, de vragen zijn opgebouwd van simpel naar steeds moeilijker en elk onderdeel heeft een tijdslimiet. Kandidaten met een functiebeperking kunnen extra tijd aanvragen.

Score voor de eerste selectieronde

Of je doorgaat naar de tweede selectieronde, hangt af van de score van de eerste selectieronde. De 500 best scorende kandidaten gaan door naar de tweede selectieronde.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.